Κλείσιμο

Απάντηση Λευκορωσίας στον Στόλτενμπεργκ: Δε θα παραμείνει ούτε ένας Ρώσος στρατιώτης μετά τα γυμνάσια

Έμμεση απάντηση στον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ φάνηκε να δίνει την Τετάρτη ο υπουργός Εξωτερικών της Λευκορωσίας. 

«Κανένας στρατιώτης ή εξοπλισμός δεν θα παραμείνει στη Λευκορωσία μετά την ολοκλήρωση των κοινών στρατιωτικών ασκήσεων» επέμεινε ο Λευκορώσος υπουργός Εξωτερικών. 

Την Τρίτη ο Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι θα ήταν εύκολο για τη Ρωσία να πραγματοποιήσει γρήγορα επίθεση εάν αφήσει πίσω της εξοπλισμό. Σχολίασε ότι η Ρωσία είχε αποσύρει στρατεύματα στο παρελθόν, μόνο και μόνο για να τα επαναφέρει.

«Αυτό που πρέπει να δούμε είναι μια ουσιαστική απόσυρση στρατευμάτων, όχι μόνο στρατευμάτων αλλά και εξοπλισμού» ξεκαθάρισε. 

Πλάνα της αποχώρησής της δυνάμεών της από την Κριμαία έδωσε την Τετάρτη στη δημοσιότητα η Μόσχα. Στο βίντεο, που ανήρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το  υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας, εμφανίζονται τανκς και στρατιωτικά οχήματα να αναχωρούν πάνω σε αμαξοστοιχία από την ουκρανική χερσόνησο Κριμαία την οποία προσάρτησε η Μόσχα το 2014. 

Χθες Τρίτη η Ρωσία είχε ανακοινώσει τη «μερική» αποχώρηση των στρατιωτών της που είχαν αναπτυχθεί εδώ και εβδομάδες στα σύνορα με την Ουκρανία, μια ένδειξη αποκλιμάκωσης της κρίσης. Περισσότεροι από 100.000 Ρώσοι στρατιώτες είναι ανεπτυγμένοι κοντά στα ουκρανικά σύνορα, σύμφωνα με τη Δύση.

Παράλληλα συνεχίζονται ως τις 20 Φεβρουαρίου τα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια Ρωσίας- Λευκορωσίας.

Ως «κενά και αβάσιμα» χαρακτήρισε την Τρίτη τα σενάρια για ρωσική επίθεση ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ. Χρησιμεύουν, υποστήριξε, σαν τέχνασμα για την κλιμάκωση της έντασης», επιμένοντας ότι η Ρωσία «δεν αποτελεί καμία απολύτως απειλή για κανέναν». 

Η Βρετανία δεν έχει μέχρι στιγμής δει κάποιες αποδείξεις ότι η Ρωσία αποσύρει τους στρατιώτες από τις θέσεις τους κοντά στο ουκρανικό σύνορο και θα πρέπει να κρίνεται από τις πράξεις της σε ό,τι αφορά στην αποκλιμάκωση της έντασης στην περιοχή, επέμεινε πάντως ο βρετανός υπουργός Άμυνας Μπεν Γουάλας στο Sky News. "Δεν έχουμε δει κάποιες αποδείξεις επί του παρόντος για αυτή την απόσυρση" είπε ο υπουργός στο Times Radio.

Πηγή: skai.gr