Ουκρανία: «Σημαντικά» τα προβλήματα στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας, λέει η Ukrenergo - Προειδοποοπεί για νέες διακοπές ρεύματος

«Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στα λειτουργικά εργοστάσια δεν μπορεί να καλύψει πλήρως την κατανάλωση», δήλωσε η εταιρεία Ukrenergo η οποία αναφέρει ότι η ζημιά στο ηλεκτρικό δίκτυο εξακολουθεί να αποκαθίσταται

Σοβαρά προβλήματα στην ηλεκτροδότηση αντιμετωπίζει η Ουκρανία, σήμερα Δευτέρα. Όπως ανέφερε η εθνική εταιρεία ενέργειας της Ουκρανίας, τα προβλήματα στο σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας είναι «σημαντικά» και όλες οι περιοχές θα υπόκεινται σε διακοπές κατά τη διάρκεια της ημέρας λόγω ζημιών που προκλήθηκαν από ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις.

«Η ζημιά στο ηλεκτρικό δίκτυο εξακολουθεί να αποκαθίσταται από την προηγούμενη σειρά εχθρικών επιθέσεων με πυραύλους που κατέστρεψαν μονάδες σταθμών ηλεκτροπαραγωγής. Ως αποτέλεσμα, η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στα λειτουργικά εργοστάσια δεν μπορεί να καλύψει πλήρως την κατανάλωση», δήλωσε η εταιρεία Ukrenergo. 

Είπε ότι το ηλεκτρικό δίκτυο έχει υποστεί 13 επιθέσεις με πυραύλους και 15 επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη, οι οποίες έχουν προκαλέσει σημαντικές ζημιές σε εγκαταστάσεις δικτύου υψηλής τάσης και σε σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

«Όλες οι περιφερειακές εταιρείες διανομής ηλεκτρικής ενέργειας έχουν ειδοποιηθεί για τα όρια κατανάλωσης που ισχύουν καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας. Υπενθυμίζουμε ότι κάθε περιφερειακή εταιρεία διανομής ηλεκτρικής ενέργειας καταρτίζει χρονοδιαγράμματα προγραμματισμένων ωριαίων διακοπών για να διασφαλίσει ότι η κατανάλωση της περιοχής είναι εντός του εγκεκριμένου ορίου» ανέφερε η Ukrenergo.

Από το πρωί της Δευτέρας, δεν έχουν εφαρμοστεί ακόμη διακοπές έκτακτης ανάγκης λόγω υπέρβασης των ορίων, αλλά εάν τα όρια ξεπεραστούν σε ορισμένες περιοχές, ενδέχεται να υπάρξουν διακοπές, ανέφερε η εταιρεία. 

Η αποκατάσταση της ενεργειακής υποδομής που υπέστη ζημιές κατά τη μαζική επίθεση στις 26 Ιανουαρίου συνεχίζεται, δήλωσε η Ukrenergo. «Ωστόσο, μετά από κάθε επόμενη ρωσική επίθεση στην ενεργειακή υποδομή, η αποκατάσταση γίνεται πιο δύσκολη και διαρκεί περισσότερο». 

Η εταιρεία επανέλαβε ότι ένας αριθμός σταθμών ηλεκτροπαραγωγής, συμπεριλαμβανομένου του  Πυρηνικού Σταθμού της Ζαποζίριζια, του μεγαλύτερου στην Ευρώπη, παραμένει υπό ρωσικό έλεγχο.

Πηγή: skai.gr