Ρωσικό τρικ για προσάρτηση μέσω «δημοψηφίσματος» και σε περιοχές του Νικολάεφ

Το «δημοψήφισμα» είναι προγραμματισμένο να γίνει το Σαββατοκύριακο στις περιοχές Ντονέτσκ, Λουχάνσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνα.

Στην ενσωμάτωση περιοχών του Νικολάεφ στη Χερσώνα, προκειμένου να περιληφθούν στο δημοψήφισμα του Σαββατοκύριακου για την προσάρτηση στη Ρωσία, προωθεί η Μόσχα.

Σύμφωνα με το ρωσικό Tass, η διορισμένη από τη Ρωσία διοίκηση της Χερσώνας στην νότια Ουκρανία, ανακοίνωσε πως θα ενσωματώσει τις υπό ρωσικό έλεγχο περιοχές του Νικολάεφ.

Όπως επισημαίνει το Reuters, η απόφαση αυτή σημαίνει ότι και οι εν λόγω περιοχές θα συμμετέχουν στο δημοψήφισμα για προσάρτηση στη Ρωσία.

Το δημοψήφισμα θα γίνει στις περιοχές Ντονέτσκ, Λουχάνσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνα.

Αντιδρά η Δύση

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν καταδίκασε αυτά τα σχέδια , τα οποία χαρακτήρισε κατάφωρη παραβίαση του καταστατικού χάρτη του ΟΗΕ από τη Ρωσία.

«Δεν θα αναγνωρίσουμε ποτέ την προσπάθεια της Ρωσίας να νομιμοποιήσει την παράνομη και βάρβαρη κατοχή ουκρανικών εδαφών», δήλωσε η κυρία Φον ντερ Λάιεν στο Γερμανικό Πρακτορείο.

«Η προσπάθεια να αλλάξουν τα σύνορα της Ουκρανίας είναι εντελώς απαράδεκτη και σαφής παραβίαση του Χάρτη του ΟΗΕ, της ανεξαρτησίας, της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας», πρόσθεσε η επικεφαλής της Κομισιόν στο περιθώριο της 77ης Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη.

Από την άλλη το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έστειλε αυστηρό μήνυμα στη Ρωσία, λέγοντας ότι θα υποστεί «μεγαλύτερες συνέπειες» εάν προχωρήσει στην προσάρτηση τμημάτων της επικράτειας της Ουκρανίας, σύμφωνα με ανώτερος αξιωματούχο.

«Έχουμε καταστήσει σαφές πως θα υπάρξουν μεγαλύτερες συνέπειες. Διαθέτουμε (...) αριθμό εργαλείων», είπε ο αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Επίσης τα ρωσικά δημοψηφίσματα απέρριψαν το ΝΑΤΟ, Λευκός Οίκος, Ουκρανία και η Γαλλία, με σχετικές ανακοινώσεις τους χθες

Πηγή: skai.gr