Κλείσιμο

Προβοκάτσια για να δικαιολογηθεί ρωσική επέμβαση στην Ουκρανία «βλέπει» ο Τζόνσον

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον κατηγόρησε σήμερα τη Ρωσία για «προβοκάτσια» που στοχεύει να «δυσφημήσει» το Κίεβο και να δικαιολογήσει μια επέμβαση, αφότου ένα νηπιαγωγείο επλήγη από μία οβίδα στην ανατολική Ουκρανία, όπου ο ουκρανικός στρατός και οι φιλορώσοι αυτονομιστές έκαναν λόγο για βομβαρδισμούς.

«Ένα νηπιαγωγείο βομβαρδίστηκε, σε ένα περιστατικό που εμείς θεωρούμε πως, γνωρίζουμε πως ήταν μια επιχείρηση (…) που σχεδιάστηκε για να δυσφημήσει τους Ουκρανούς, σχεδιάστηκε για να δημιουργήσει ένα πρόσχημα, μια δόλια προβοκάτσια που δικαιολογεί μια ρωσική δράση», δήλωσε ο Τζόνσον σε δημοσιογράφους, κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης σε μια στρατιωτική βάση.

«Φοβόμαστε πολύ ότι θα δούμε περισσότερα τέτοιου είδους πράγματα τις επόμενες ημέρες», συμπλήρωσε.

Ο ουκρανικός στρατός κατήγγειλε σήμερα μια επίθεση εναντίον της Στάνιτσα Λουγκάνσκα, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να βυθιστεί στο σκοτάδι η μισή πόλη και να προκληθούν ζημιές από μία οβίδα στο τοίχο ενός σχολείου, με τα τούβλα να καταλήγουν σε ένα δωμάτιο μαζί με παιδικά παιχνίδια.

Οι αυτονομιστές του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, αντιθέτως, κατηγόρησαν τους αντιπάλους τους ότι έχουν εντείνει τα πλήγματα βαρέων όπλων.

«Οι πληροφορίες που κάνουν λόγο για μια ασυνήθιστη στρατιωτική δραστηριότητα της Ουκρανίας στο Ντονμπάς είναι μια κατάφωρη απόπειρα της ρωσικής κυβέρνησης να κατασκευάσει προσχήματα για μια εισβολή», έγραψε στο Twitter η επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας Λιζ Τρας, που επισκέπτεται το Κίεβο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ