Κλείσιμο

Ουκρανία - Ρωσία: Τι είναι το αυστριακό και το σουηδικό μοντέλο αποστρατιωτικοποίησης

Η Μόσχα προτείνει στο Κίεβο το σουηδικό ή το αυστριακό μοντέλο αποστρατιωτικοποίησης, προκειμένου να υπάρξει μια συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών. 

«Είναι πράγματι η επιλογή που συζητείται αυτή τη στιγμή και η οποία μπορεί να θεωρηθεί επιλογή συμβιβασμού» δήλωσε ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας Ντμίτρι Πεσκόφ.

Και ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε ότι ορισμένες διατυπώσεις για συμφωνία με την Ουκρανία είναι στο στάδιο της ολοκλήρωσή τους με το ουδέτερο καθεστώς για το Κίεβο να εξετάζεται «σοβαρά».

Τι είναι το αυστριακό μοντέλο 

Στις 15 Μαΐου του 1955 οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Γαλλίας και της ΕΣΣΔ είχαν υπογράψει στη Βιέννη την Αυστριακή Συνθήκη για το Κράτος, που ρύθμισε το καθεστώς της διασπασμένης σε τέσσερις ζώνες χώρας.

Το θέμα ήταν σε εκκρεμότητα μετά τη λήξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και η συμφωνία διασφάλιζε την εδαφική της ακεραιότητα.

Η συνθήκη αυτή αναγνώριζε στην Αυστρία το δικαίωμα της ανεξαρτησίας και της αυτοδιάθεσής της, καθώς και το απαραβίαστο των εδαφών της, με τη δέσμευση των υπογραφόντων χωρών.

Η Αυστρία διακήρυξε στη συνέχεια τον Οκτώβριο του 1955 το μόνιμο ουδέτερο καθεστώς της, που περιλαμβάνεται και στο Σύνταγμά της και απαγορεύει την ένταξη της χώρες σε στρατιωτικούς συνασπισμούς, την ανάπτυξη ξένων στρατιωτών ή βάσεων σε εδάφη της και τη συμμετοχή της σε πόλεμο.

Τι είναι το σουηδικό μοντέλο

Αναφορικά με την Σουηδία, το ουδέτερο καθεστώς έναντι πολεμικών συγκρούσεων θέσπισε το 1834 ο βασιλιάς Γουσταύος ΙΔ' και τηρήθηκε και στους δύο παγκόμιους πολέμους με εξαίρεση το 1941, όταν επετράπη η διέλευση των ναζιστικών δυνάμεων με προορισμό τη Φινλανδία.

Επισήμως αδέσμευτη χώρα, η Σουηδία δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ, αλλά εταίρος της στρατιωτικής συμμαχίας από τα μέσα της δεκαετίας του 1990, ενώ κατά τα τελευταία χρόνια σταδιακά προσεγγίζει το ΝΑΤΟ.

Η Σουηδία εγκατέλειψε την ουδετερότητά της στο τέλος του Ψυχρού Πολέμου, οπότε και εντάχθηκε στην Ευρωπαϊκή Ενωση (1995).

Η Ουκρανία, ωστόσο, απέρριψε το μοντέλο «σουηδικής ή αυστριακής ουδετερότητας» διαμηνύοντας ότι απαιτεί «πλήρεις εγγυήσεις ασφαλείας» απέναντι στην Ρωσία, στο πλαίσιο των οποίων οι συμβαλλόμενοι θα δεσμεύονται να επέμβουν στο πλευρό της Ουκρανίας, σε περίπτωση επίθεσης.

Πηγή: skai.gr