Οι τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία: Οι αποστάσεις Μακρόν από τον Μπάιντεν και η χώρα στη δίνη του πολέμου

Στην δίνη του πολέμου συνεχίζει να είναι η Ουκρανία, καθώς μάχες μεταξύ ουκρανικών και ρωσικών δυνάμεων διεξάγονται και στην ευρύτερη περιοχή του Ντονμπάς.

Όπως ανέφερε την Παρασκευή η Μόσχα η πρώτη φάση της «στρατιωτικής επιχείρησης» έχει ολοκληρωθεί και πλέον επικεντρώνονται στην απελευθέρωση του Ντόνετσκ και της Λουγκάνσκ.

Η υποστηριζόμενη από τη Ρωσία αυτοανακηρυχθείσα Λαϊκή Δημοκρατία του Λουγκάνσκ στην ανατολική Ουκρανία θα μπορούσε να διεξαγάγει σύντομα δημοψήφισμα για την ένταξή της στη Ρωσία, δήλωσε σήμερα ο τοπικός ηγέτης Λεονίντ Πασετσνίκ.

«Η Ρωσία προσπαθεί να χωρίσει την Ουκρανία στα δύο για να δημιουργήσει μια περιοχή που ελέγχεται από τη Μόσχα, αφού δεν κατάφερε να καταλάβει ολόκληρη τη χώρα», δήλωσε την Κυριακή ο επικεφαλής της ουκρανικής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών.

Σημείωσε δε ότι στην πραγματικότητα πρόκειται για μια προσπάθεια δημιουργίας Βόρειας και Νότιας Κορέας στην Ουκρανία, είπε ο Kyrylo Budanov, προσθέτοντας ότι η Ουκρανία θα ξεκινήσει σύντομα ανταρτοπόλεμο στα ρωσικά κατεχόμενα εδάφη.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κράτησε αποστάσεις από τα σχόλια του Αμερικανού προέδρου, Τζο Μπάιντεν, ο οποίος σε ομιλία του χθες στη Βαρσοβία είπε ότι ο Πούτιν είναι «χασάπης» και ότι «αυτός ο άνθρωπος δεν μπορεί να παραμείνει στην εξουσία». 

Όπως ανέφερε μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό France 3: «Δεν θα χρησιμοποιούσα αυτές τις λέξεις», ενώ πρόσθεσε ότι «πρέπει να γίνουν τα πάντα για να σταματήσει η κλιμάκωση της κατάστασης» εάν υπάρχει ελπίδα να σταματήσει ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ο Μακρόν είπε επίσης στο France 3 ότι έβλεπε το καθήκον του ως «την επίτευξη πρώτα κατάπαυσης του πυρός και μετά την πλήρη αποχώρηση των [ρωσικών] στρατευμάτων με διπλωματικά μέσα. Αν θέλουμε να το κάνουμε αυτό, δεν μπορούμε να κλιμακώσουμε ούτε με λόγια ούτε με πράξεις».

Η Τουρκία και άλλες χώρες πρέπει να συνεχίσουν να συνομιλούν με τη Ρωσία για να βοηθήσουν να τερματιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ο Τούρκος προεδρικός εκπρόσωπος και πρόσθεσε ότι το Κίεβο χρειάζεται μεγαλύτερη στήριξη για να υπερασπιστεί τον εαυτό του.

Το γύρο του διαδικτύου κάνει η συνέντευξη της Ολένα Κιρίλο, της νηπιαγωγού που η φωτογραφία του αιματοβαμμένου πρόσωπου της αποτυπώθηκε στα πρωτοσέλιδα των διεθνών ΜΜΕ, πυροδοτώντας ένα κύμα αποστροφής εναντίον του Πούτιν.

Μιλώντας αποκλειστικά στην Daily Mail, από το κρεβάτι του νοσοκομείου, η 52χρονη γυναίκα, ανέφερε: «Είμαι ευγνώμων και θα είμαι μέχρι το τέλος μου. Τώρα έχω ελπίδα».

Παρουσία του δημάρχου Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη και του Ουκρανού πρέσβη στην Αθήνα, θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 18.30 το απόγευμα η διεθνής φιλανθρωπική συναυλία-τηλεμαραθώνιος #StopWar για τη στήριξη της Ουκρανίας, ενώνοντας περισσότερες από 20 χώρες και συγκεντρώνοντας περισσότερους από 50 συμμετέχοντες.

Στην Αθήνα θα μεταδοθεί το απόγευμα, στις 18:30, μέσω γιγαντοθόνης στην πλατεία Κοτζιά, αναφέρεται σε ανακοίνωση της πρεσβείας της Ουκρανίας στην Ελλάδα.

Με αφορμή την εκδήλωση, ο τηλεοπτικός μαραθώνιος «Save Ukraine -- #StopWar» θα προβληθεί στις πλατείες πολλών μεγάλων πόλεων και πρωτευουσών σε όλο τον κόσμο, κατά τη διάρκεια του οποίου θα δοθεί στους συμμετέχοντες η δυνατότητα να υποστηρίξουν την Ουκρανία, στέλνοντας δωρεές για την επίλυση των μεγαλύτερων ανθρωπιστικών προβλημάτων που προκλήθηκαν από τη ρωσική στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία, αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση.

Πηγή: skai.gr