Ο πλουσιότερος άνθρωπος της Ουκρανίας κατέθεσε αγωγή κατά της Ρωσίας στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ ερωτηθείς σχετικά με την αγωγή δήλωσε ότι η Ρωσία δεν υπάγεται πλέον στη δικαιοδοσία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ο πλουσιότερος άνθρωπος της Ουκρανίας κατέθεσε σήμερα αγωγή κατά της Ρωσίας στο κορυφαίο δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Ευρώπης, ζητώντας αποζημίωση για τις απώλειες δισεκατομμυρίων δολαρίων που υπέστη, όπως είπε, μετά την εισβολή της Ρωσίας.

Ο Ρινάτ Αχμέτοφ, ιδιοκτήτης της χαλυβουργίας Azovstal στην πόλη Μαριούπολη, όπου Ουκρανοί μαχητές μάχονταν αψηφώντας επί εβδομάδες τους ρωσικούς βομβαρδισμούς, κατέθεσε μήνυση κατά της Ρωσίας για «σοβαρές παραβιάσεις των ιδιοκτησιακών του δικαιωμάτων» στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ανακοίνωσε η εταιρεία διαχείρισης του χαρτοφυλακίου του, System Capital Management (SCM).

Η εταιρεία ανέφερε επίσης στην ανακοίνωσή της, ότι ο Αχμέτοφ ζήτησε επίσης την έκδοση δικαστικής εντολής για να «εμποδίσει την Ρωσία να εμπλακεί σε περαιτέρω αποκλεισμό, λεηλασία, εκτροπή και καταστροφή σιτηρών και χάλυβα» που παράγονται από τις εταιρείες του.

«Το κακό δεν μπορεί να μείνει ατιμώρητο. Τα εγκλήματα της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και του λαού μας είναι ανήκουστα και εκείνοι που είναι ένοχοι πρέπει να θεωρηθούν υπεύθυνοι», αναφέρεται στην ανακοίνωση της SCM που επικαλείται τον Αχμέτοφ.

«Η λεηλασία των προϊόντων που εξάγει η Ουκρανία, συμπεριλαμβανόμενων των σιτηρών και του χάλυβα, έχουν ήδη οδηγήσει στην άνοδο των τιμών και ανθρώπους να πεθαίνουν από την πείνα παγκοσμίως. Αυτές οι βάρβαρες ενέργειες πρέπει να σταματήσουν και η Ρωσία πρέπει να πληρώσει στο ακέραιο».

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ ερωτηθείς σχετικά με την αγωγή δήλωσε ότι η Ρωσία δεν υπάγεται πλέον στη δικαιοδοσία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Αποχωρήσαμε από τη (δικαιοδοσία των) σχετικών εγγράφων. Ως εκ τούτου, εδώ η απάντηση είναι απολύτως προφανής», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

Η Ρωσία έχει απορρίψει και άλλη φορά τους ισχυρισμούς της Ουκρανίας, περί διάπραξης κλοπών από τα εδάφη που έχει καταλάβει κατά την διάρκεια της στρατιωτικής εισβολής στην Ουκρανία, την οποία η Μόσχα χαρακτηρίζει ως «ειδική στρατιωτική επιχείρηση».

Σύμφωνα με το περιοδικό Forbes, η περιουσία του Αχμέτοφ έφθανε τα 15,4 δισ. δολάρια το 2013. Έκτοτε, η επιχειρηματική του αυτοκρατορία επλήγη από την εισβολή της Ρωσίας στις 24 Φεβρουαρίου και από τις πολυετείς μάχες στα ανατολικά της Ουκρανίας από τότε που οι υποστηριζόμενοι από τη Ρωσία αυτονομιστές κατέλαβαν εδάφη εκεί το 2014.

Ο Αχμέτοφ είχε δηλώσει τον περασμένο μήνα ότι η εταιρεία του Metinvest, η μεγαλύτερη χαλυβουργία της Ουκρανίας, είχε υποστεί απώλειες ύψους 17 έως 20 δισ. δολαρίων εξαιτίας του ρωσικού βομβαρδισμού των χαλυβουργείων της στη Μαριούπολη, λέγοντας ότι το τελικό ποσό θα καθοριστεί σε μια αγωγή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ