Μπάιντεν: Καλεί για παγκόσμια ενότητα για την Ουκρανία

Κάλεσμα προς την Αμερική και τον κόσμο θα κάνει ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν για να παραμείνουν ενωμένοι στην αντιμετώπιση της Ρωσίας για την εισβολή της στην Ουκρανία, κατά την πρώτη ομιλία του για την κατάσταση της Ένωσης που θα είναι αφιερωμένη σε μεγάλο βαθμό στην εξωτερική πολιτική καθώς και στον υψηλό πληθωρισμό που υπονομεύει την οικονομική ανάκαμψη.

Η ομιλία του Μπάιντεν σε μια κοινή σύνοδο του Κογκρέσου, που έχει προγραμματιστεί για την Τρίτη στις 21:00 στην Ουάσιγκτον, έρχεται σε ένα νέο σημείο καμπής στην ταλαιπωρημένη από την κρίση προεδρία του. Ο πόλεμος ξεσπά στην ανατολική Ευρώπη, τη στιγμή που οι ΗΠΑ ξεπερνούν επιτέλους την τελευταία έκρηξη των μολύνσεων από κορωνοϊό και καθώς οι Αμερικανοί απογοητεύονται όλο και περισσότερο με τον χειρισμό της οικονομίας από τον πρόεδρο.

Η Τζεν Ψάκι, εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, δήλωσε τη Δευτέρα ότι ο Μπάιντεν θα τονίσει τη σημασία ενός ενιαίου μετώπου ενάντια στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν τόσο μεταξύ των συμμάχων των ΗΠΑ όσο και στο εσωτερικό, δεδομένου του πολωμένου πολιτικού περιβάλλοντος.

«Θα έλεγα ότι αυτή η ομιλία είναι». . . σχετικά με την ενότητα της συντριπτικής πλειοψηφίας της παγκόσμιας κοινότητας να αντισταθεί στον Πρόεδρο Πούτιν. Eίναι. . . για την αμερικανική ηγεσία αυτή τη στιγμή, και είναι. . . για ακόμη και ενότητα εδώ για να αντισταθούμε στην επιθετικότητα του Προέδρου Πούτιν», είπε η Ψάκη.

Αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου δήλωσαν ότι ο Μπάιντεν θα «περιγράψει τις προσπάθειες που καταβάλλουμε για να συσπειρώσουμε τον κόσμο για να υπερασπιστεί τη δημοκρατία». Έρχεται καθώς οι ΗΠΑ, η ΕΕ και άλλοι σύμμαχοι κινήθηκαν για να επιβάλουν σαρωτικές οικονομικές κυρώσεις στη Μόσχα μετά την εισβολή της στην Ουκρανία, εκτός από την παροχή περισσότερης στρατιωτικής και ανθρωπιστικής βοήθειας.

Η Adrienne Elrod, μια στρατηγός των Δημοκρατικών, είπε ότι το μήνυμα του Μπάιντεν θα πρέπει, επίσης, να προσπαθήσει να κατευνάσει τις ανησυχίες των ανθρώπων ότι ο πόλεμος θα μπορούσε να ξεφύγει από τον έλεγχο και να τους χτυπήσει άμεσα. Το απόγευμα της Δευτέρας, ο πρόεδρος απάντησε «όχι» όταν ρωτήθηκε από έναν δημοσιογράφο εάν οι Αμερικανοί πρέπει να ανησυχούν για τον πυρηνικό πόλεμο με τη Ρωσία.

«Θα πρέπει να καθησυχάσει τους Αμερικανούς ότι κάνει τα πάντα για να μας προστατεύσει σε κάτι που φαίνεται να είναι μια πιθανή αναδιάταξη της παγκόσμιας τάξης όπως την ξέρουμε», είπε. «Νομίζω ότι έχει κάνει καλή δουλειά με αυτό μέχρι στιγμής, αλλά πιστεύω ότι πολλοί Αμερικανοί θα συντονιστούν. . . γιατί θέλουν να δουν τη στάση του απέναντι στη Ρωσία και θέλουν αυτές τις διαβεβαιώσεις ότι θα είμαστε ασφαλείς».

Παρόλο που ο πόλεμος στην Ουκρανία βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας, και οι εξωτερικές υποθέσεις μπορεί να είναι πιο εμφανείς από οποιαδήποτε άλλη ομιλία για την κατάσταση της Ένωσης μετά τις δηλώσεις του Τζορτζ Μπους «Άξονας του Κακού» το 2002 μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου , αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου δήλωσαν ότι ο Μπάιντεν θα εξακολουθήσει να επικεντρώνει ένα «σημαντικό μέρος» της ομιλίας στην οικονομική του ατζέντα.

Μια δημοσκόπηση της Washington Post-ABC News που δημοσιεύθηκε το Σαββατοκύριακο έδειξε ότι μόλις το 37 τοις εκατό των Αμερικανών εγκρίνει τον χειρισμό της οικονομίας από τον Μπάιντεν, σε σύγκριση με το 58 τοις εκατό που αποδοκιμάζει. Η δημοσκόπηση έδειξε ότι τρεις στους τέσσερις Αμερικανούς βαθμολόγησαν την οικονομία αρνητικά, το υψηλότερο ποσοστό από το 2013.

Αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου δήλωσαν ότι ο πρόεδρος θα αντιμετωπίσει συγκεκριμένα το αυξανόμενο κόστος των καταναλωτών που «τρώει την οικονομική πρόοδο που κάνει η χώρα και συμπιέζει τους προϋπολογισμούς των οικογενειών» και θα παρουσιάσει τα σχέδιά του για την καταπολέμηση του πληθωρισμού τους επόμενους μήνες.

Τα τελευταία επίσημα στοιχεία έδειξαν ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ αυξήθηκε 7,5 τοις εκατό τον Ιανουάριο, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, τον ταχύτερο ετήσιο ρυθμό του τα τελευταία 40 χρόνια. Μεταξύ των προτάσεων που αναμένεται να ανακοινώσει ο Μπάιντεν είναι μια ρυθμιστική καταστολή των παγκόσμιων ναυτιλιακών συμμαχιών που αξιωματούχοι της διοίκησης κατηγορούν ότι διογκώνουν το κόστος για τους καταναλωτ


Ο πληθωρισμός των ΗΠΑ
«Ο πληθωρισμός έχει αυξηθεί, έχει σημασία»: οι υψηλές τιμές μαστίζουν την προεδρία του Μπάιντεν

Με το αργό πετρέλαιο να βρίσκεται πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι και την τεράστια πολιτική πίεση για μείωση του κόστους καυσίμου στην αντλία, ο πρόεδρος είναι βέβαιο ότι θα αντιμετωπίσει τον ενεργειακό πληθωρισμό στην ομιλία του, είπαν οι αναλυτές.

«Περιμένω να δώσει έμφαση στη βραχυπρόθεσμη μείωση της προσφοράς και στη μακροπρόθεσμη μείωση της ζήτησης», δήλωσε ο Paul Bledsoe, στρατηγικός σύμβουλος στο Progressive Policy Institute και πρώην σύμβουλος για το κλίμα στον Λευκό Οίκο Bill Clinton.

Η χαλάρωση της προσφοράς είναι πιθανό να λάβει τη μορφή του Μπάιντεν που θα διαλαλήσει την απελευθέρωση στρατηγικών αποθεμάτων πετρελαίου, σε συντονισμό με άλλες καταναλωτικές χώρες, προκειμένου να κατευνάσει τις βραχυπρόθεσμες αυξήσεις των τιμών που τροφοδοτούνται από τη σύγκρουση στην Ουκρανία.

Μια συμφωνία για μια τέτοια απελευθέρωση μπορεί να έρθει μόλις την Τρίτη, όταν η Τζένιφερ Γκράνχολμ, υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ, θα προεδρεύσει μιας συνεδρίασης των χωρών-μελών του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας.

Ο Μπάιντεν αναμένεται, επίσης, να υποστηρίξει το δικομματικό σχέδιο υποδομής 1,2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων που υπέγραψε σε νόμο στα τέλη του 2021, ενώ θα απομακρυνθεί από τη φιλόδοξη ατζέντα του Build Back Better κοινωνικών δαπανών που ναυάγησε.
 

Πηγή: financial times