Κλείσιμο

Ψυχρός Πόλεμος νεύρων - Δυσπιστία για τις προθέσεις της Μόσχας από τη Δύση

Σε Ψυχρό Πόλεμο νεύρων επιδίδεται η Μόσχα, καθώς με τις κινήσεις της προκαλεί σύγχυση για τις προθέσεις της όσον αφορά τη φημολογούμενη εισβολή στην Ουκρανία. Η Ρωσία «αύξησε» την παρουσία δυνάμεων στα σύνορα με την Ουκρανία κατά τουλάχιστον «7.000 στρατιωτικούς», ορισμένοι από τους οποίους έφθασαν εκεί χθες Τετάρτη, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου, χαρακτηρίζοντας «ψευδή» την ανακοίνωση της Μόσχας πως προχώρησε στην απόσυρση κάποιων δυνάμεων.

Η Ρωσία συνεχίζει να μετακινεί στρατιωτικές δυνάμεις στα σύνορα με την Ουκρανία και είναι πιθανόν να εξαπολύσει μια «περιορισμένης έκτασης» στρατιωτική επίθεση εναντίον της χώρας αυτής, υποστήριξε και ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Πληροφοριών της Εσθονίας.

Στο πλαίσιο αυτό, Ρωσία και Δύση επιδίδονται σε ένα παιχνίδι υψηλής στρατηγικής με φόντο την ουκρανική κρίση. Οι τελευταίες εξελίξεις στα ρωσοουκρανικά σύνορα θα απασχολήσουν σήμερα τους Ευρωπαίους ηγέτες, στις 13:30 ώρα Ελλάδας σε συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί ακριβώς πριν από την έναρξη της συνόδου κορυφής ΕΕ-Αφρικής. 

Παρά τη νέα ανακοίνωση της Μόσχας για νέα απόσυρση στρατιωτικών δυνάμεων από την Κριμαία, ΝΑΤΟ και Ουάσινγκτον αντιμετωπίζουν με έντονη επιφυλακτικότητα τις διαβεβαιώσεις της ότι δε θέλει πόλεμο. 

Σε δηλώσεις του στο πλαίσιο της χθεσινής διάσκεψης των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ, ο γενικός Γραμματέας της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ εξέφρασε την ανησυχία του για τη συγκέντρωση ρωσικών δυνάμεων στα ουκρανικά σύνορα τονίζοντας ότι «πρόκειται για τη μεγαλύτερη συγκέντρωση δυνάμεων στην Ευρώπη από τον Ψυχρό Πόλεμο». Όπως είπε, η Ρωσία έχει συγκεντρώσει στην περιοχή πάνω από 100.000 στρατιώτες και πολύ βαρύ εξοπλισμό.

«Υπάρχουν σημάδια από τη Ρωσία ότι η διπλωματία πρέπει να συνεχιστεί, αλλά μέχρι στιγμής δεν βλέπουμε κανένα σημάδι αποκλιμάκωσης. Καμία απόσυρση στρατευμάτων ή εξοπλισμού», δήλωσε χαρακτηριστικά. 

Σε συνδυασμό με μια κυβερνοεπίθεση που έγινε το απόγευμα της Τρίτης στο υπουργείο Άμυνας, αλλά και σε τράπεζες της Ουκρανίας, την οποία ορισμένοι συνδέουν με τη Ρωσία, λέει ότι «αυτές είναι οι ενέργειες που αναμένουμε ότι θα γίνουν πριν από μια μεγαλύτερη στρατιωτική επέμβαση».

Παράλληλα, ο Στόλτενμπεργκ επεσήμανε ότι το ΝΑΤΟ δεν αποτελεί απειλή για τη Ρωσία και τα βήματα που κάνει είναι «αμυντικά».

«Δεν ξέρουμε τι θα συμβεί στην Ουκρανία, αλλά γνωρίζουμε ήδη ότι υπάρχει μια κρίση στην ασφάλεια της Ευρώπης», υπογράμμισε. 

Είπε δε ότι αυτή είναι η «νέα κανονικότητα», καθώς η Ρωσία επιχειρεί να δοκιμάσει τις αρχές που στηρίζουν την ευρωπαϊκή ασφάλεια και ότι χρησιμοποιεί βία για να εκφοβίσει άλλες χώρες της Ευρώπης προκειμένου να αποδεχθούν τις ρωσικές απαιτήσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, ανέφερε ότι το ΝΑΤΟ θα εξετάσει την εγκατάσταση νέων ομάδων μάχης σε κεντρικές και νοτιοανατολικές περιοχές εντός της Συμμαχίας - όπως η Ρουμανία - ως μέρος της αμυντικής στρατηγικής κατά της ρωσικής επιθετικότητας σημειώνοντας ότι θα δαπανηθούν επιπλέον 270 δισ. δολάρια για την άμυνα. 

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η κοινή δήλωση που εξέδωσαν οι υπουργοί Άμυνας της Συμμαχίας, προαναγγέλλοντας ενίσχυση των δυνάμεων στις ανατολικές περιοχές του ΝΑΤΟ. «Οι ενέργειες της Ρωσίας αποτελούν σοβαρή απειλή για την ευρωατλαντική ασφάλεια…Προκειμένου να διασφαλιστεί η άμυνα όλων των Συμμάχων θα προχωρήσουμε στην

ανάπτυξη επιπλέον χερσαίων δυνάμεων στο ανατολικό τμήμα της Συμμαχίας, καθώς και πρόσθετων θαλάσσιων και αεροπορικών μέσων», υπογράμμισαν. 
Πρόσθεσαν ότι «είμαστε έτοιμοι να ενισχύσουμε περαιτέρω την αμυντική και αποτρεπτική μας στάση για να ανταποκριθούμε σε όλα τα ενδεχόμενα». 

Παράλληλα, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, στην ίδια γραμμή με τον Αμερικανό πρόεδρο, προειδοποίησε ότι θα υπάρξει «υψηλό τίμημα» εάν η Ρωσία χρησιμοποιήσει βία, σημειώνοντας ότι θα επιβληθούν κυρώσεις. 

Μόσχα: Οι ΗΠΑ υποδαυλίζουν την ένταση στην Ουκρανία
Στο μεταξύ, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα εξαπέλυσε επίθεση κατά των ΗΠΑ σημειώνοντας ότι η Ουάσιγκτον επιδιώκει να αποσπάσει από την Ρωσία την ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου, γι’ αυτό και η αποσταθεροποίηση της κατάστασης στην Ουκρανία ήταν επωφελής για την ίδια στο διάστημα όλων αυτών των ετών. 

«Η ενεργειακή συνεργασία της Ρωσίας με τις χώρες της Ευρώπης, η οποία κάθισε σαν το κόκκαλο στον λαιμό της Ουάσιγκτον, η οποία θέλει να υφαρπάξει μια ακόμη αγορά και μάλιστα μια τέτοια αγορά όπως αυτή του φυσικού αερίου. Γι’ αυτόν τον λόγο η αποσταθεροποίηση της κατάστασης στην Ουκρανία, μέσω της οποίας πήγαινε το δικό μας αέριο στην Ευρώπη, ήταν επωφελής στο διάστημα όλων αυτών των ετών», δήλωσε η Ζαχάροβα.

Τόνισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες υποδαυλίζουν τις εντάσεις σχετικά με την Ουκρανία προκειμένου να εμποδίσουν την υλοποίηση του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2.

«Ο Nord Stream 2, είναι ένα έργο που προσπάθησαν να καθυστερήσουν με κάθε τρόπο, ώστε να μην υλοποιηθεί ποτέ, μετά να σταματήσουν την κατασκευή του, μετά να επινοήσουν λόγους για τους οποίους δεν μπορεί να τεθεί σε λειτουργία και τώρα προσπαθούν να πείσουν όλο τον κόσμο, εφευρίσκοντας κάποια νέα ρωσική ‘απειλή’ προκειμένου να επιβάλουν με αυτό το πρόσχημα περισσότερες κυρώσεις και να αποκτήσουν ακόμη περισσότερα επιχειρήματα, ώστε να τρομάξουν τους Ευρωπαίους με την προοπτική να μην προμηθεύονται από εμάς ενεργειακούς πόρους», πρόσθεσε η Ζαχάροβα.

Από την πλευρά του, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανταπάντησε ότι η Μόσχα διαδίδει fake news ως πρόσχημα για να εισβάλει στην Ουκρανία. 
Πρόσθεσε δε ότι η Ουάσινγκτον ανησυχεί για τον ισχυρισμό του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν ότι διαπράττεται «γενοκτονία» στην περιοχή του Ντονμπάς, στην ανατολική Ουκρανία και κατέληξε πως οι ισχυρισμοί ότι οι ΗΠΑ και η Ουκρανία αναπτύσσουν βιολογικά ή χημικά όπλα για να τα χρησιμοποιήσουν στην περιοχή αυτήν είναι «εντελώς ψευδείς».

Πηγή: skai.gr