«Καμπανάκι» Morgan Stanley: Υποβαθμίζει τις ευρωπαϊκές τράπεζες- Επιφυλακτική για τις αγορές

«Καμπανάκι» Morgan Stanley: Υποβαθμίζει τις ευρωπαϊκές τράπεζες- Επιφυλακτική για τις αγορές

Στην υποβάθμιση του ευρωπαϊκού τραπεζικού κλάδου σε neutral προχωρά η Morgan Stanley με σημερινή της έκθεση, καθώς θεωρεί ότι το στασιμοπληθωριστικό περιβάλλον, οι εντεινόμενες πιέσεις στους καταναλωτές και το αυξημένο γεωπολιτικό ρίσκο επιδεινώνουν το προφίλ ρίσκου/ανταμοιβής των τραπεζών.

Ο αμερικανικός επενδυτικός οίκος τηρούσε overweight θέσεις στον χρηματοοικονομικό κλάδο κατά τη μετα-πανδημική περίοδο, όμως τώρα υποβαθμίζει τις τράπεζες σε neutral και αναβαθμίζει τις φαρμακευτικές σε overweight, σε μία κίνηση που εντάσσεται και στη γενικότερη επιφυλακτική στάση της απέναντι στα χρηματιστήρια.

Όπως εξηγούν οι αναλυτές, η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει ανατρέψει το μακροοικονομικό περιβάλλον στην Ευρώπη, με τις προηγούμενες συνθήκες της καλής ανάπτυξης και του μέτριου πληθωρισμού να δίνουν τη θέση τους σε ένα περιβάλλον πολύ ασθενέστερης ανάπτυξης και υψηλού πληθωρισμού.  

«Αυτή η στροφή προς ένα πιο στασιμοπληθωριστικό περιβάλλον, με αυξημένες πιέσεις στους καταναλωτές δεν είναι βοηθητικό για τις επιδόσεις των τραπεζών, οι οποίες εμφανίζουν μεγάλο βαθμό συσχέτισης με την καταναλωτική εμπιστοσύνη», σημειώνει η Morgan Stanley.   Μάλιστα, προσθέτει ότι οι αναθεωρήσεις των προβλέψεων για τα εταιρικά αποτελέσματα των τραπεζών έγιναν αρνητικές, για πρώτη φορά από το 2020.

Πέραν της ανατροπής του μακροοικονομικού περιβάλλοντος, ο οίκος σημειώνει ότι οι τράπεζες είναι πιο εκτεθειμένες στην πιθανή περαιτέρω επιδείνωση της γεωπολιτικής κατάστασης και πιο ευαίσθητες σε σχέση με άλλους κλάδους στην επιθυμία της Fed για σύσφιγξη των νομισματικών συνθηκών, καθώς προσπαθεί να μετριάσει τον πληθωρισμό.

Ενώ οι αποτιμήσεις του τραπεζικού κλάδου είναι χαμηλές, δεν βρίσκονται ακόμα σε επίπεδα όπου θα μπορούσαν να πουν ότι τα αρνητικά νέα έχουν αποτιμηθεί, σημειώνουν οι αναλυτές.

Πηγή: Money Review