Κλείσιμο

Μετά τη Μαριούπολη η Οδησσός - Συναγερμός για πυραυλικό σφυροκόπημα και απαγόρευση κυκλοφορίας από το Σάββατο

Με πυραυλικές επιθέσεις από ξηρά και θάλασσα και με επίγειες δυνάμεις να σαρώνουν κάθε δρόμο, συνεχίζεται η μάχη για την ολική κατάληψη της Μαριούπολης από τα ρωσικά στρατεύματα, με το Κρεμλίνο να στρέφει ολοένα και περισσότερο την προσοχή του προς την Οδησσό και τον ολοκληρωτικό θαλάσσιο αποκλεισμό της Ουκρανίας.

Το σχέδιο διχοτόμησης του Βλαντίμιρ Πούτιν περιλαμβάνει και την Οδησσό, σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές, ωστόσο η ουκρανική αντίσταση παραμένει σθεναρή και οι απώλειες σε Ρώσους στρατιώτες πολύ μεγάλες.

Σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν διοχετεύσει στην ουκρανική κυβέρνηση οι ξένες μυστικές υπηρεσίες, τις αμέσως επόμενες ώρες αναμένεται μπαράζ πυραυλικών κτυπημάτων από τη ρωσική αεροπορία, το ναυτικό και το πυροβολικό στην Οδησσό. Είναι άδηλο αν το Κρεμλίνο θα διατάξει ολική επίθεση και εντός της ιστορικής πόλης, λόγω της ιδιαίτερης σημασίας που έχει για τον ρωσικό λαό, ωστόσο θεωρείται σίγουρο ότι οι Ρώσοι θα βομβαρδίσουν στόχους και δομές, προετοιμάζοντας μία πιθανή πολιορκία και αποκλεισμό της πόλης.

Ανταποκρινόμενη στις πληροφορίες των δυτικών υπηρεσιών, η ουκρανική κυβέρνηση έδωσε εντολή για απαγόρευση κυκλοφορίας από το απόγευμα του Σαββάτου στην Οδησσό, καθώς, όπως σημειώνεται στην ειδοποίηση, επίκειται μπαράζ πυραυλικών κτυπημάτων.

Μετά τον βομβαρδισμό του σιδηροδρομικού σταθμού του Κραματόρσκ, «πλανάται η απειλή πυραυλικής επίθεσης στην Οδησσό, στις 10 Απριλίου 2022» ανακοίνωσε η τοπική στρατιωτική διοίκηση. «Για αυτό επιβάλλεται απαγόρευση κυκλοφορίας στην Οδησσό και την περιφέρειά της από τις 21.00 της 9ης Απριλίου μέχρι τις 6.00 της 11ης Απριλίου 2022», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Οι Ρώσοι στέλνουν άλλους  60.000 στρατιώτες στην Ουκρανία

Σύμφωνα με τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών, η Μόσχα ετοιμάζεται να στείλει άλλους 60.000 στρατιώτες στην Ουκρανία, προκειμένου να καλύψει τα κενά από τις απώλειες και να ενισχύσει τις δυνάμεις της στη μάχη για τις ανατολικές επαρχίες. «Οι στρατιώτες θα είναι πλήρως εκπαιδευμένοι, εξοπλισμένοι και έτοιμοι να ενσωματωθούν στο πεδίο της μάχης», αναφέρεται σε σχετικό έγγραφο.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, μετά από σχεδόν ενάμισι μήνα πολέμου, οι ρωσικές δυνάμεις έχουν πέσει κάτω από το 85% της αρχικής τους ισχύς σε έμψυχο δυναμικό και πολεμικά άρματα. Οι απώλειες είναι μεγάλες, ωστόσο η Ουάσινγκτον δεν είναι σε θέση να προσδιορίσει τον αριθμό των ρωσικών απωλειών.

Οι Αμερικανοί σημειώνουν επίσης, ότι η Μόσχα δεν έχει βρει λύση στα προβλήματα τροφοδοσίας του στρατού της, ενώ οι αναπληρώσεις σε πολεμικό υλικό, νερό και τρόφιμα διεξάγεται με αργό ρυθμό ακόμη και στην περιοχή του Ντονμπάς, όπου μαίνονται οι σκληρές μάχες με τις ουκτανικές δυνάμεις.

«Σφαγή» αμάχων και στο Τσερνίχιβ

Η «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» που επικαλέστηκε ο Βλαντίμιρ Πούτιν για να δικαιολογήσει την εισβολή στην Ουκρανία έχει πλέον απωλέσει την όποια βάση μπορεί να είχε, καθώς τα στοιχεία και τα γεγονότα την έχουν ακυρώσει στην πράξη.

Μετά την Μπούκα, την Μποροντιάνκα και το Κραματόρσκ, μία ακόμη σφαγή αμάχων βγαίνει στην επιφάνεια και ειδικότερα αυτή στο Τσερνίχιβ.

Όπως αποκαλύπτει ο δήμαρχος της πόλης Βλάντισλαβ Ατροσένκο, τουλάχιστον 700 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στην περιοχή από την έναρξη των ρωσικών στρατιωτικών επιχειρήσεων, ενώ δεκάδες είναι οι αγνοούμενοι.

Ο δήμαρχος της πόλης κάνει λόγο για τουλάχιστον 40 αγνοούμενους πολίτες, ενώ τουλάχιστον 70 πτώματα δεν έχουν ταυτοποιηθεί.

Πηγή: skai.gr