Ιαπωνία: Κυρώσεις σε 398 Ρώσους- Και στις κόρες του Πούτιν

Η Ιαπωνία ανακοίνωσε σήμερα πως θα προχωρήσει στην επιβολή περαιτέρω κυρώσεων στη Ρωσία εξαιτίας της εισβολής στην Ουκρανία, δεσμεύοντας τυχόν πόρους στην ιαπωνική δικαιοδοσία 398 προσώπων και 28 οργανισμών.

Η απόφαση εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο. Συμπεριλαμβάνει την επιβολή μέτρων σε βάρος δύο θυγατέρων του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και της συζύγου του ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, σύμφωνα με το ιαπωνικό πρακτορείο ειδήσεων Kyodo.

Απαγορεύθηκαν επίσης πλέον κάθε νέα επένδυση στη Ρωσία και οι εισαγωγές ορισμένων ειδών ξυλείας και μηχανημάτων από τη 19η Απριλίου, ενώ θα επιβληθεί πάγωμα των πόρων των ρωσικών τραπεζών Alfabank και Sberbank στην ιαπωνική δικαιοδοσία από τη 12η Μαΐου.

Την Παρασκευή, ο πρωθυπουργός Φουμίο Κισίντα ανακοίνωσε πως η Ιαπωνία θα μειώσει και προοδευτικά θα τερματίσει τις εισαγωγές άνθρακα από τη Ρωσία και θα επιβάλει περαιτέρω τιμωρητικά μέτρα, σε συντονισμό με τους εταίρους της στην G7.

Ο κ. Κισίντα έκανε λόγο για φρικαλεότητες των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων στην Ουκρανία που χαρακτήρισε, για πρώτη φορά, «εγκλήματα πολέμου».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ