Η ρωσική Sberbank αποχωρεί από την ευρωπαϊκή αγορά μετά τις πρωτοφανείς εκροές κεφαλαίων

Ο μεγαλύτερος δανειστής της Ρωσίας, η Sberbank, εγκαταλείπει την ευρωπαϊκή αγορά καθώς οι θυγατρικές της εκεί αντιμετωπίζουν μεγάλες εκροές καταθέσεων και απειλές για την ασφάλεια των εργαζομένων και της περιουσίας, ανακοίνωσε η τράπεζα την Τετάρτη.

Η τράπεζα ανακοίνωσε ότι δεν είναι πλέον σε θέση να παρέχει ρευστότητα σε ευρωπαϊκές θυγατρικές, αλλά το επίπεδο κεφαλαίου και η ποιότητα του ενεργητικού της ήταν επαρκή για να πραγματοποιήσει πληρωμές σε όλους τους καταθέτες. 

Στην παρούσα κατάσταση, η Sberbank αποφάσισε να εγκαταλείψει την ευρωπαϊκή αγορά.

«Οι θυγατρικές τράπεζες του ομίλου αντιμετώπισαν μη φυσιολογικές εκροές μετρητών και απειλές για την ασφάλεια των εργαζομένων και των υποκαταστημάτων του», ανέφερε στην ανακοίνωσή της. 

Τα πρωτοφανή βήματα των δυτικών εθνών για την απομόνωση της οικονομίας και του χρηματοπιστωτικού συστήματος της Ρωσίας λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία περιλαμβάνουν κυρώσεις στην κεντρική της τράπεζα και τον αποκλεισμό ορισμένων από τους δανειστές της από το παγκόσμιο σύστημα πληρωμών Swift. 

Τη Δευτέρα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) προειδοποίησε ότι ο ευρωπαϊκός βραχίονας της Sberbank είναι αντιμέτωπη κλείσιμο μετά από μια εξάντληση των καταθέσεών της που πυροδότησε την αντίδραση της εισβολής.

Η Sberbank, η οποία δραστηριοποιείται στην Αυστρία, την Κροατία, τη Γερμανία και την Ουγγαρία, είχε ευρωπαϊκά περιουσιακά στοιχεία αξίας 13 δισ.  ευρώ έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020.

Πηγή: skai.gr