Κλείσιμο

Ουκρανικό: Η ιταλική ENI αποσύρεται από αγωγό αερίου που συνδέει Ρωσία με Τουρκία

Ο γιγαντιαίος ιταλικός όμιλος του τομέα των υδρογονανθράκων ENI σκοπεύει να πουλήσει τη συμμετοχή του, που φθάνει το 50%, στον αγωγό αερίου Blue Stream, έργο στο οποίο συμμετέχει εξ ημισείας ο ρωσικός κολοσσός Gazprom, εξαιτίας της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, ενημέρωσε χθες Τρίτη εκπρόσωπος της εταιρείας στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Η ENI έχει την πρόθεση να πουλήσει το μερίδιό της» στον Blue Stream, που «συνδέει τη Ρωσία με την Τουρκία» μέσω της Μαύρης Θάλασσας, δήλωσε. Ο ιταλικός όμιλος μιμείται έτσι το παράδειγμα άλλων μεγάλων εταιρειών του τομέα του πετρελαίου και του αερίου όπως οι βρετανικές Shell και BP, που ανακοίνωσαν ήδη ότι αποσύρονται από έργα στα οποία συμμετείχαν στη Ρωσία.

Παράλληλα, η Shell ανακοίνωσε ότι έφυγε από τη Ρωσία και εγκαταλείπει τις κοινοπραξίες της με την Gazprom, συμπεριλαμβανομένης της εμπλοκής στον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2. Επίσης, η γιγαντιαία αμερικανική πετρελαϊκή εταιρεία ExxonMobil ανακοίνωσε πως θα αποσυρθεί προοδευτικά από το μεγάλο κοίτασμα αργού στη Ρωσία την εκμετάλλευση του οποίου έχει αναλάβει στο πλαίσιο κοινοπραξίας με ρωσικές, ινδικές και ιαπωνικές εταιρείες, το έργο Σαχαλίνη-1.

Πηγή: ΑΜΠΕ - skai.gr