Η «μάχη των σιτηρών» στην Ουκρανία: Πώς μπορούν να ξεμπλοκαριστούν 25 εκατ. τόνοι - Τι ζητά η Ρωσία

Σε έναν κόσμο που συνδέεται σε όλα τα επίπεδα, σε έναν πλανήτη με ανοιχτές αγορές, ίντερνετ, παγκόσμιες συνεργασίες και εταιρείες με τεράστια συμφέροντα, ένας πόλεμος, όπως αυτός στην Ουκρανία, δεν θα μπορούσε παρά να προκαλέσει αλυσιδωτές συνέπειες σε όλα τα πλάτη και τα μήκη, ιδιαίτερα δε, στην Ευρώπη και στις τρίτες χώρες, οι οποίες εξαρτώνται σε μεγάλο ποσοστό από τα προϊόντα που παράγουν τόσο στην Ουκρανία, όσο και στη Ρωσία.

Το μπλοκάρισμα των ουκρανικών λιμανιών από τις ρωσικές δυνάμεις και η δέσμευση εκατομμυρίων τόνων σιτηρών στις αποθήκες, αρχικά έχει εκτοξεύσει τις τιμές στα ύψη, αλλά σε βάθος -ελάχιστου- χρόνου, είναι πιθανόν να προκαλέσει επισιτιστική κρίση όχι μόνο στις φτωχότερες χώρες, αλλά και σε χώρες της λεγόμενης Δύσης. Η έκκληση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, να ελευθερώσει τα λιμάνια στη Μαύρη Θάλασσα, άνοιξε ένα μικρό «παράθυρο» στη διαπραγμάτευση και τη διπλωματία και γέννησε την ελπίδα ακόμη και για επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία.

Η αντίδραση της Ρωσίας ήταν άμεση και... αιφνιδίασε τη Δύση, η οποία δεν περίμενε από τη Μόσχα να προτείνει τόσο σύντομα τις προϋποθέσεις που θέτει. Το Κρεμλίνο, απαντώντας στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, έθεσε ως προύπόθεση για το άνοιγμα των ουκρανικών λιμανιών και την αποδέσμευση των σιτηρών, την επανεξέταση των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί. 

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών, Ντέιβιντ Μπίσλι, απηύθυνε έκκληση χθες Τετάρτη στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, λέγοντας: «Αν έχετε καθόλου καρδιά, παρακαλώ ανοίξτε αυτά τα λιμάνια». «Η Ρωσία πρέπει να επιτρέψει τη σίγουρη και με ασφάλεια εξαγωγή των σιτηρών που είναι αποθηκευμένα στα ουκρανικά λιμάνια», τόνισε επίσης ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στη διάρκεια υπουργικής συνόδου που οργανώθηκε στη Νέα Υόρκη από τις ΗΠΑ. Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα τρέφει περίπου 125 εκατομμύρια ανθρώπους και αγοράζει το 50% των σιτηρών του από την Ουκρανία.

Το δίκτυο Interfax επικαλέστηκε τον Ρώσο υφυπουργό Εξωτερικών Αντρέι Ρουντένκο, ο οποίος δήλωσε: «Δεν πρέπει να απευθύνετε έκκληση μόνο στη Ρωσική Ομοσπονδία, αλλά και να εξετάσετε βαθιά το σύνολο των αιτιών που προκάλεσαν την τρέχουσα επισιτιστική κρίση και, πρωτίστως, αυτές είναι οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί κατά της Ρωσίας από τις ΗΠΑ και την ΕΕ που παρεμβαίνουν στο ομαλό ελεύθερο εμπόριο, που περιλαμβάνει τρόφιμα, όπως σιτάρι, λιπάσματα και άλλα».

Το Κρεμλίνο ανοίγει τον δρόμο για την προσάρτηση των περιοχών της Ουκρανίας

Τον δρόμο για τη νομιμοποίηση της προσάρτησης των περιοχών της Ουκρανίας που έχουν καταλάβει τα ρωσικά στρατεύματα ανοίγει το Κρεμλίνο, ο εκπρόσωπος του οποίου δήλωσε ότι το μέλλον τους θα εξαρτηθεί από τη βούληση των κατοίκων τους.

Ο Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε την Πέμπτη ότι οι κάτοικοι των περιοχών αυτών θα αποφασίσουν για το μέλλον τους. «Εκείνοι θα αποφασίσουν για το πώς θα βαδίσουν στο μέλλον και με ποιους θέλουν να είναι», δήλωσε ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας, προαναγγέλοντας επί της ουσίας δημοψήφισμα ανάλογο με εκείνο της Κριμαίας, η οποία προσαρτήθηκε μετά την εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων.

Ο Πεσκόφ αναφέρθηκε επίσης στην παρουσία του ρωσικού στρατού στις περιοχές της νότιας και ανατολικής Ουκρανίας, λέγοντας πως συνεισφέρουν στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, καθώς δεν υπάρχει ηλεκτρικό και άλλες βασικές υποδομές για τους κατοίκους.

Μακρόν: Άμεση ένταξη της Μολδαβίας στην ΕΕ-Δεν αποκλείεται ο πόλεμος να επεκταθεί και σε γειτονικές χώρες

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι επιθυμεί η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) να προχωρήσει σε μια «ταχεία γνωμοδότηση» σχετικά με το αίτημα της Μολδαβίας για ένταξή της στην Ένωση, κατά τη συνάντησή του με τη Μολδαβή πρόεδρο Μάγια Σάντου στο Παρίσι.

Ο Μακρόν πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί ο κίνδυνος η σύγκρουση μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας να επεκταθεί και σε άλλες γειτονικές χώρες.

Οι φόβοι ότι η Μολδαβία θα μπορούσε να εμπλακεί στη σύγκρουση στην Ουκρανία έχουν αυξηθεί, αφού οι φιλορώσοι αυτονομιστές στην περιοχή της Υπερδνειστερίας έχουν κατηγορήσει το Κίεβο για πυροβολισμούς, εκρήξεις και διασυνοριακές επιδρομές μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Την περασμένη εβδομάδα, ο υπουργός Εξωτερικών της Μολδαβίας Νίκου Ποπέσκου είχε δηλώσει στο Reuters ότι υπάρχουν στοιχεία στη φιλορωσική αυτονομιστική περιοχή της Μολδαβίας που προσπαθούν να αποσταθεροποιήσουν την περιοχή και να υποδαυλίσουν 

Η Ρωσία απειλεί την Ουκρανία με διακοπή λειτουργίας του σταθμού της Ζαπορίζια

Η Ρωσία θέλει να σταματήσει τη διοχέτευση στην Ουκρανία της ενέργειας που παράγει ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια, ο μεγαλύτεροςτης Ευρώπης, που έχει καταληφθεί από τον ρωσικό στρατό, εκτός αν το Κίεβο πληρώσει τη Μόσχα για το παραγόμενο ηλεκτρικό ρεύμα, δήλωσε ένας αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, ο Μαράτ Χουσνούλιν.

Οι δηλώσεις αυτές είναι στην ίδια κατεύθυνση με εκείνες άλλων Ρώσων αξιωματούχων τις τελευταίες εβδομάδες που αφήνουν να εννοηθεί πως η Ρωσία ετοιμάζει μια συνεχή κατοχή, αν όχι μια προσάρτηση των ζωνών της νότιας Ουκρανίας που έχει θέσει υπό τον έλεγχό της, της περιφέρειας της Χερσώνας και ενός σημαντικού τμήματος εκείνης της Ζαπορίζια.

«Αν το ενεργειακό σύστημα της Ουκρανίας είναι έτοιμο να πληρώσει, τότε (ο σταθμός) θα μπορέσει να λειτουργεί για την Ουκρανία. Αν (η Ουκρανία) δεν δεχθεί, τότε (ο σταθμός) θα λειτουργήσει για τη Ρωσία», δήλωσε ο Χουσνούλιν, στη διάρκεια μιας επίσκεψης σήμερα στον τόπο των πυρηνικών εγκαταστάσεων, σύμφωνα με ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

«Έχουμε μεγάλη εμπειρία από πυρηνικούς σταθμούς, έχουμε επιχειρήσεις στη Ρωσία που έχουν αυτή την εμπειρία, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως (εκείνος της Ζαπορίζια) θα συνεχίσει να λειτουργεί», είπε.

Η ουκρανική υπηρεσία πυρηνικής ενέργειας Energoatom δήλωνε σήμερα το πρωί ότι ο σταθμός εξακολουθούσε να παρέχει ηλεκτρικό ρεύμα στην Ουκρανία.

Το 2021, δηλ. πριν από τη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία που ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου 2022, ο σταθμός αντιπροσώπευε το 20% της ετήσιας παραγωγής ηλεκτρισμού στην Ουκρανία και το 47% εκείνης που παράγεται από το ουκρανικό πυρηνικό πάρκο.

Οι δυνάμεις της Μόσχας πήραν τον έλεγχο στις αρχές Μαρτίου αυτού του σταθμού που βρίσκεται στην πόλη Ενέρχονταρ, στη νότια Ουκρανία, που ο ποταμός Δνείπερος χωρίζει από την περιφερειακή πρωτεύουσα Ζαπορίζια, η οποία εξακολουθεί να τελεί υπό τον έλεγχο της Ουκρανίας.

Οι συγκρούσεις που διεξήχθησαν εκεί κατά τις πρώτες ημέρες του πολέμου προκάλεσαν φόβους για μια ενδεχόμενη πυρηνική καταστροφή στη χώρα όπου εξερράγη ένας αντιδραστήρας το 1986 στο Τσερνόμπιλ.

Ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Μαράτ Χουσνούλιν είπε εξάλλου πως η Ρωσία βρίσκεται εκεί για να μείνει, αφήνοντας να εννοηθεί πως η προσάρτηση είναι μια επιλογή.

«Θεωρώ πως το μέλλον αυτής της περιοχής είναι να εργαστεί στο πλαίσιο της φιλικής ρωσικής οικογένειας. Γι΄αυτό ήρθα, για να βοηθήσω στο μέγιστο στην ενσωμάτωση», είπε.

Ρώσοι αξιωματούχοι και οι φιλορωσικές αρχές, που έχει διορίσει η Μόσχα, δήλωσαν επίσης την περασμένη εβδομάδα πως η περιοχή της Χερσώνας θα προσαρτηθεί πιθανότητα στη Ρωσία.

Ο έλεγχος από τη Ρωσία της παράκτιας περιοχής της Αζοφικής θάλασσας (Χερσώνα, Ζαπορίζια και Ντονέτσκ) περιλαμβανομένου του λιμανιού της Μαριούπολης, επιτρέπει να δημιουργηθεί μια χερσαία 'γέφυρα' που θα συνδέει το ρωσικό έδαφος με τη χερσόνησο της Κριμαίας, την οποία προσάρτησε το 2014.

Κατά την έναρξη της ρωσικής επίθεσης, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν είχε πει πως η Ρωσία δεν πρόκειται να καταλάβει ουκρανικά εδάφη.

Πηγή: skai.gr