Κλείσιμο

Ουκρανία: Αντεπίθεση των Ρώσων στο Χάρκοβο - Ένας νεκρός και πολλοί τραυματίες

Δύσκολη η κατάσταση στο μέτωπο, δήλωσε ο επικεφαλής των φιλορωσικών δυνάμεων

Τουλάχιστον ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και άλλοι έξι τραυματίστηκαν, ενώ νέα προβλήματα προκλήθηκαν σήμερα στο δίκτυο ηλεκτροδότησης και υδροδότησης στο Χάρκοβο της Ουκρανίας λόγω των ρωσικών βομβαρδισμών, δήλωσαν αξιωματούχοι, την ώρα που οι ουκρανικές δυνάμεις σημειώνουν νέες προόδους στην περιοχή.

Το γενικό επιτελείο στρατού της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις του ανακατέλαβαν χθες Κυριακή περισσότερες από 20 πόλεις και χωριά από τις ρωσικές δυνάμεις, καθώς συνεχίζεται η αντεπίθεση των Ουκρανών στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας.

Ένας 37χρονος άνδρας σκοτώθηκε και έξι άλλοι άνθρωποι τραυματίστηκαν, ανάμεσά τους και μία 18χρονη κοπέλα, από ρωσικά πλήγματα, ανέφερε ο κυβερνήτης του Χαρκόβου Όλεχ Σινεχούμποφ στο Telegram.

«Επαναλαμβάνεται η χθεσινοβραδινή κατάσταση. Λόγω των (ρωσικών) πληγμάτων (…) έχει σταματήσει η ηλεκτροδότηση και η υδροδότηση», σημείωσε από την πλευρά του ο δήμαρχος της πόλης Ίχορ Τερέχοφ.

Ανταποκριτής του Reuters μετέδωσε ότι η ηλεκτροδότηση είχε αποκατασταθεί σήμερα το απόγευμα τουλάχιστον στο κέντρο του Χαρκόβου, αλλά πρόσθεσε ότι μερικά χιλιόμετρα μακριά ακούγονταν ισχυρές εκρήξεις.

Δύσκολη κατάσταση στο μέτωπο

Ένας από τους ηγέτες των φιλορώσων αυτονομιστών της ανατολικής Ουκρανίας, ο Ντένις Πουσίλιν, παραδέχτηκε σήμερα ότι η κατάσταση είναι «δύσκολη» στο μέτωπο, λόγω της ουκρανικής αντεπίθεσης, διαβεβαιώνοντας ωστόσο ότι οι ρωσικές δυνάμεις «κρατούν καλά».

Η δήλωση αυτή έγινε αφού ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε σημαντικά εδαφικά κέρδη τις τελευταίες ημέρες, ιδίως στην περιοχή του Χαρκόβου, αλλά επίσης και στη νότια και ανατολική Ουκρανία.

«Η κατάσταση παραμένει δύσκολη. Ο αντίπαλος προσπαθεί να καταστρέψει κρίσιμες πολιτικές υποδομές», είπε ο Πουσίλιν στο ρωσικό τηλεοπτικό κανάλι Rossiya 24, κάνοντας λόγο για «μαζικούς βομβαρδισμούς».

Ο επικεφαλής της αυτοανακηρυχθείσας «Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ» αναφέρθηκε επίσης σε επιθέσεις των Ουκρανών στην πόλη Λιμάν. Η κατάσταση, αν και «δύσκολη», παραμένει «υπό έλεγχο», υποστήριξε, λέγοντας ότι οι ρωσικές και φιλορωσικές δυνάμεις «προωθούνται σε ορισμένες ζώνες», χωρίς να τις κατονομάσει.

Νωρίτερα σήμερα, ο ρωσικός στρατός ανακοίνωσε ότι βομβάρδισε ζώνες που ανακατέλαβαν οι Ουκρανοί κοντά στο Χάρκοβο και στους τομείς του Κουπιάνσκ και του Ιζιούμ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ