Το Κίεβο ανακοίνωσε ότι επαναπάτρισε 62 σορούς πεσόντων στρατιωτικών

«Εξήντα δύο πεσόντες ήρωες επέστρεψαν στην πατρίδα τους», αναφέρεται στην ανακοίνωση του αρμόδιου υπουργείου για θέματα ενσωμάτωσης των προσωρινά κατεχόμενων εδαφών της Ουκρανίας.

Το Κίεβο ανακοίνωσε σήμερα ότι επαναπάτρισε 62 σορούς πεσόντων στρατιωτικών της, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που έχασαν τη ζωή τους τον Ιούλιο κατά τον βομβαρδισμό της φυλακής Ολένιφκα στα κατεχόμενα εδάφη της ανατολικής Ουκρανίας.

«Εξήντα δύο πεσόντες ήρωες επέστρεψαν στην πατρίδα τους», αναφέρεται στην ανακοίνωση του αρμόδιου υπουργείου για θέματα ενσωμάτωσης των προσωρινά κατεχόμενων εδαφών της Ουκρανίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου, κατέστη δυνατόν να επιστραφούν οι σοροί των Ουκρανών στρατιωτικών που σκοτώθηκαν στις φυλακές Ολένιφκα στο κατεχόμενο τμήμα της ουκρανικής περιοχής Ντονέτσκ, όπου δεκάδες κρατούμενοι σκοτώθηκαν σε βομβαρδισμό, για τον οποίο Κίεβο και Μόσχα αλληλοκατηγορούνται.

«Φέραμε πίσω εκείνους που βρέθηκαν στην ίδια την κόλαση και υπερασπίσθηκαν την Ουκρανία. Αιωνία η μνήμη των ηρώων», δήλωσε ο Πληρεξούσιος για τους αγνοούμενους Όλεγκ Κοτένκο.

Το υπουργείο χαρακτήρισε τις συνομιλίες που έγιναν για την ανταλλαγή αυτή «εξαιρετικά δύσκολες».

Η ρωσική πλευρά δεν ανακοίνωσε την ανταλλαγή και δεν σχολίασε την ανακοίνωση του ουκρανικού υπουργείου.

Πόσοι σοροί Ρώσων στρατιωτών παραδόθηκαν στη Ρωσία, δεν διευκρινίζεται, όπως και η τοποθεσία στην οποία έγινε η ανταλλαγή.

Οι φυλακές της Ολένιφκα στην περιοχή του Ντονέτσκ, όπου κρατούνταν ουκρανοί αιχμάλωτοι, μεταξύ των οποίων και μαχητές του τάγματος «Αζόφ», βομβαρδίστηκαν στις 29 Ιουλίου. Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας σκοτώθηκαν 50 αιχμάλωτοι και 73 τραυματίσθηκαν.

Η ρωσική πλευρά είχε ανακοινώσει ότι την περιοχή των φυλακών βομβάρδισαν Ουκρανοί στρατιωτικοί με πυραύλους από τα συστήματα HIMARS.

Το γενικό επιτελείο των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας επέρριψε την ευθύνη στις ρωσικές δυνάμεις.

Η έρευνα που έκανε το τηλεοπτικό δίκτυο CNN κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η ρωσική εκδοχή συνιστά μάλλον επινόηση, ενώ η πιθανότητα το κτίριο των φυλακών να επλήγη από πύραυλο προερχόμενο από εκτοξευτήρα HIMARS αποκλείεται εκ των πραγμάτων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ