Οι ουκρανικές δυνάμεις φοβούνται μήπως χάσουν τη στήριξη της Δύσης- «Είμαστε στο πλευρό σας» διαβεβαιώνει ο Στόλτενμπεργκ

Οι στρατιώτες στο Μπαχμούτ συνεχίζουν να δίνουν σφοδρές μάχες κατά των ρωσικών δυνάμεων με λιγότερα όμως πυρομαχικά - Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ και οι εταίροι τους έστειλαν στην Ουκρανία 230 άρματα μάχης και 1.550 τεθωρακισμένα οχήματα

Έκκληση για περισσότερη στήριξη ζητάνε οι ουκρανικές δυνάμεις την ώρα που ο γ.γ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ ανακοινώνει πως έχουν παραδώσει σχεδόν όλα τα μαχητικά οχήματα που υποσχέθηκαν στην Ουκρανία και διαβεβαίωνει πως θα «είμαστε στο πλευρό της Ουκρανίας για όσο χρειαστεί».

Το 17ο Τάγμα Αρμάτων που μάχεται στο Μπαχμούτ, εκεί που οι μάχες είναι σφοδρές τους τελευταίους μήνες, εξακολουθεί να παράσχει στήριξη στις ουκρανικές δυνάμεις καθώς οι ρωσικές πλησιάζουν όλο και περισσότερο τον στόχο τους που είναι να καταλάβουν την πόλη. Ωστόσο, ο τα πυρομαχικά που διαθέτουν δεν είναι αρκετά. 

Ο Βολοντίμιρ ένας από τους στρατιώτες του Τάγματος, επισημαίνει ότι «θα μπορούσαμε να έχουμε παράσχει περισσότερη υποστήριξη στα παιδιά μας που πεθαίνουν εκεί», ωστόσο είναι απογοητευμένος που δεν μπορεί να κάνει περισσότερα, όπως μεταδίδει το BBC.

Όπως λέει η Ουκρανία έχει ήδη χρησιμοποιήσει τα δικά της αποθέματα πυρομαχικών Grad, επομένως βασίζεται σε πυραύλους που προέρχονται από άλλες χώρες. Ο Βολοντίμιρ λέει ότι οι προμήθειες έρχονται από την Τσεχική Δημοκρατία, τη Ρουμανία και το Πακιστάν.

Σε άλλη τοποθεσία κοντά στο Μπαχμούτ, τα ουκρανικά στρατεύματα από την 80η Ταξιαρχία της ξοδεύουν ήδη εκατοντάδες φυσίγγια πυροβολικού την ημέρα, για να προσπαθήσουν να αποκρούσουν τις ρωσικές δυνάμεις.

Η έκκληση της Ουκρανίας για περισσότερα όπλα και πυρομαχικά γίνεται πιο ηχηρή όσο συνεχίζεται ο πόλεμος. Αλλά την ίδια στιγμή η Ουκρανία εξακολουθεί να χρειάζεται να δαπανήσει τεράστιους πόρους για να διατηρήσει απλώς τη θέση της. Και παρά την πρόσφατη άφιξη σύγχρονων όπλων -όπως τανκς και τεθωρακισμένων οχημάτων- η Ουκρανία παραμένει σε μεγάλο βαθμό εξαρτημένη από το παλαιότερο οπλοστάσιο της σοβιετικής εποχής.

Στόλτενμπεργκ: Έχουμε παραδώσει σχεδόν όλα τα μαχητικά οχήματα που υποσχεθήκαμε στην Ουκρανία

Την ίδια στιγμή ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ υποστήριξε σήμερα ότι οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ και οι εταίροι τους έστειλαν στην Ουκρανία 230 άρματα μάχης και 1.550 τεθωρακισμένα οχήματα για να τη βοηθήσουν να αντιμετωπίσει τη ρωσική επίθεση και να ανακτήσει τα εδάφη της. Παράλληλα, διαβεβαίωσε για ακόμα μία φορά πως θα «είμαστε στο πλευρό της Ουκρανίας για όσο χρειαστεί»

«Οι σύμμαχοι και οι εταίροι της ομάδας επαφής που διευθύνεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες έστειλαν στον Ουκρανία 230 άρματα μάχης, 1.550 τεθωρακισμένα οχήματα και σημαντικές ποσότητες πυρομαχικών, δηλαδή το 98% του υπεσχημένου υλικού, ώστε να εξοπλισθούν εννέα νέες τεθωρακισμένες ταξιαρχίες», διευκρίνισε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου.

Από την έναρξη της ρωσικής επίθεσης το Φεβρουάριο 2022, τα μέλη του ΝΑΤΟ παρείχαν επίσης αντιαεροπορικά αμυντικά συστήματα, πυροβολικό και σοβιετικής κατασκευής μαχητικά αεροπλάνα MIG-29 τα οποία είχαν στην κατοχή τους η Πολωνία και η Τσεχία. Εκπαίδευσαν δεκάδες χιλιάδες ουκρανούς στρατιωτικούς στα όπλα που χρησιμοποιούνται από τους στρατούς του ΝΑΤΟ.

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ ζήτησε πάντως «να μην υποτιμήσουμε ποτέ» τη Ρωσία. «Οι ρωσικές δυνάμεις μπορεί να υπολείπονται σε ποιότητα, όμως καλύπτουν το έλλειμμα με την ποσότητα και η Μόσχα συνεχίζει να κινητοποιεί περισσότερο προσωπικό», υπενθύμισε.

Πηγή: skai.gr