Ουγγαρία: Συμφωνία για αγορά φυσικού αερίου από την τουρκική BOTAS

Σε δήλωσή της η τουρκική εταιρεία,BOTAS περιέγραψε τη συμφωνία ως «ρηξικέλευθη» που σηματοδοτεί την πρώτη φορά που η Τουρκία προχωράει σε συμφωνία για την εξαγωγή φυσικού αερίου με μια μη γειτονική χώρα 

Σε συμφωνία για την αγορά 300 εκατομμύρια κυβικά μέτρα (mcm) φυσικού αερίου κατέληξαν ο ουγγρικός ενεργειακός όμιλος MVM με την τουρκική ενεργειακή εταιρεία BOTAS, σύμφωνα με το Reuters.

«Αυτή η στρατηγική ρύθμιση αποτελεί μέρος της συνολικής πρωτοβουλίας της κυβέρνησης για την ενίσχυση της εθνικής ενεργειακής αυτάρκειας», δήλωσε ο εκπρόσωπος της ουγγρικής κυβέρνησης Ζόλταν Κόβατς στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X, παλαιότερα γνωστή ως Twitter.

«Αυτή η κίνηση στοχεύει στην ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας και στη σταθεροποίηση των τιμών του φυσικού αερίου, δεδομένης της διεθνούς ενεργειακής κρίσης που προκαλείται από συγκρούσεις και κυρώσεις».

Η αγορά συμφωνήθηκε κατά την επίσκεψη του Τούρκου προέδρου, Ταγίπ Ερντογάν, στην Ουγγαρία την Κυριακή και οι λεπτομέρειες αναμένεται να οριστικοποιηθούν μέχρι το τέλος του έτους, είπε ο Κόβατς.

Σε δήλωσή της η τουρκική εταιρεία,BOTAS περιέγραψε τη συμφωνία ως «ρηξικέλευθη» που σηματοδοτεί την πρώτη φορά που η Τουρκία προχωράει σε συμφωνία για την εξαγωγή φυσικού αερίου με μια μη γειτονική χώρα και ότι θα ενισχύσει την ασφάλεια του ευρωπαϊκού ενεργειακού εφοδιασμού.
 

Πηγή: skai.gr