Κλείσιμο

Οργή στη Βρετανία για τους ανεμβολίαστους - Πόσο επιβαρύνουν το σύστημα υγείας

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Γιατροί και νοσηλευτές στη Βρετανία εξέφρασαν «οργή και αγανάκτηση» για το βάρος που συνεχίζουν να συσσωρεύουν στα δημόσια νοσοκομεία του συστήματος υγείας NHS ανεμβολίαστοι κατά του κορωνοϊού ασθενείς, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η παροχή περίθαλψης σε άλλους σοβαρά νοσούντες.

Την ώρα που η λίστα αναμονής για ραντεβού, επεμβάσεις και θεραπείες στο NHS έχει φτάσει στον αριθμό ρεκόρ των 5,8 εκ. ασθενών, στοιχεία που επικαλούνται οι Sunday Times δείχνουν πως τουλάχιστον το 90% των ασθενών Covid που απαιτούν την πιο εντατική φροντίδα είναι ανεμβολίαστοι.

Σύμφωνα με στοιχεία που καλύπτουν έως τον Ιούλιο, μεταξύ 20% και 30% των κλινών κρίσιμης θεραπείας στην Αγγλία ήταν κατειλημμένα από ασθενείς κορωνοϊού. Εξ αυτών, τρεις στους τέσσερις δεν είχαν εμβολιαστεί.

Για την περίοδο Ιουλίου-Νοεμβρίου το NHS Αγγλίας έχει ανακοινώσει ότι πάνω από εννέα στους δέκα ασθενείς Covid που απαιτούσαν την πιο εξειδικευμένη φροντίδα ήταν ανεμβολίαστοι.

Γιατροί που μίλησαν στους Sunday Times ανέφεραν μεταξύ άλλων ότι εγχειρήσεις για μεταμοσχεύσεις δεν μπορούν να γίνουν λόγω έλλειψης χρόνου ή ότι σημειώνεται καθυστέρηση σε επεμβάσεις για καρκινοπαθείς.

Η πρόεδρος του Βρετανικού Συνδέσμου Νοσηλευτών Κρίσιμης Θεραπείας Νίκι Κρέντλαντ δήλωσε στην εφημερίδα: «Όλοι οι νοσηλευτές κατανοούμε ότι πρέπει να παρέχουμε φροντίδα χωρίς να κρίνουμε. Αλλά αυτό που βρίσκουμε δύσκολο είναι ότι η περίθαλψη ασθενών που έχουν επιλέξει να μην εμβολιαστούν έχει επίδραση σε άλλους ασθενείς. Είμαστε άνθρωποι και ακόμα οργιζόμαστε με πράγματα που νομίζουμε ότι δεν είναι δίκαια».

Η ίδια πρόσθεσε ότι αντιμετωπίζουν αγενείς ή ακόμα και βίαιους ασθενείς λόγω της πίεσης, με αποτέλεσμα να καταγράφεται μεγάλος αριθμός νοσηλευτών που εργάζονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας οι οποίοι αναφέρουν ψυχολογικά προβλήματα.

Ο διευθυντής κλινικών κρίσιμης φροντίδας στα πανεπιστημιακά νοσοκομεία του Μπέρμιγχαμ Δρ Ντρουβ Παρέκ πρόσθεσε ότι «όταν δεν μπορείς να παρέχεις τις υπηρεσίες που νιώθεις ότι χρειάζεται στην κοινότητα και σε ασθενείς με σοβαρά προβλήματα, υπάρχει ένας βαθμός αγανάκτησης και θυμού».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι είναι «εξοργιστικό και απελπιστικό» να βλέπει ασθενείς που θα μπορούσαν να είχαν σωθεί να καταλήγουν.

Μεταξύ πολλών άλλων γιατρών που μίλησαν στους Sunday Times, o Δρ Στιβ Ματιέ από το Σύλλογο Εντατικής Θεραπείας ΗΒ και διευθυντής κλινικής τόνισε: «Ένας στους δύο ασθενείς Covid-19 που απαιτεί νοσηλεία σε ΜΕΘ και τεχνητή υποστήριξη αναπνοής θα πεθάνει. Αυτό είναι ένα πραγματικά σημαντικό μήνυμα, διότι ξέρουμε ότι τα εμβόλια αποδίδουν και υπάρχουν πολύ λίγες ασθένειες που επισύρουν τόσο μεγάλα ποσοστά θνησιμότητας».