Κλείσιμο

Οργή Άγκυρας για το ψήφισμα της Ευρωβουλής: Αντικατοπτρίζει τα ελληνοκυπριακά επιχειρήματα

Οργή προκάλεσε στην Άγκυρα η απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου να εγκρίνει την Τετάρτη με 480 ψήφους υπέρ, 64 κατά και 150 αποχές το ψήφισμα για την Τουρκία. Η παράγραφος 6 του κειμένου η οποία αφορά στην πρόταση για αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων είχε περάσει νωρίτερα με 520 ψήφους υπέρ, 72 κατά και 97 αποχές.

Σε ανακοίνωσή του, τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κάνει λόγο για «μονομερή και καθόλου αντικειμενική έκθεση, η οποία αντικατοπτρίζει τα εντελώς άδικα και μεροληπτικά ελληνοκυπριακά επιχειρήματα σχετικά με το Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο και το Κυπριακό και υποστηρίζει τις μονόπλευρες και "ασυνεπείς αρμενικές αφηγήσεις σχετικά με τα γεγονότα του 1915" (σ.σ αρμενική γενοκτονία)». 

H Toυρκία κατηγορεί δε την ΕΕ ότι δεν τηρεί τις δεσμεύσεις της τόσο όσον αφορά τη συμφωνία για το μεταναστευτικό όσο και για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, σχολιάζοντας ότι «πρέπει να βγει από τον φαύλο κύκλο της μη λαμβάνοντας οποιοδήποτε συγκεκριμένο βήμα για την εκπλήρωση των δεσμεύσεών της». 

 

H ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ αναλυτικά 

Η έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ) 2019-2020 για την Τουρκία, η οποία είναι ψήφισμα, εγκρίθηκε στην Ολομέλεια στις 19 Μαΐου 2021. 

Αυτή η μονομερής και καθόλου αντικειμενική έκθεση, που εγκρίθηκε σε μια περίοδο κατά την οποία καταβάλλονται προσπάθειες για την αναζωογόνηση των σχέσεων Τουρκίας-ΕΕ βάσει της προοπτικής ένταξης στην ΕΕ στο πλαίσιο μιας θετικής ατζέντας, είναι απαράδεκτη. 

Απορρίπτουμε αυτό το μεροληπτικό κείμενο που δεν περιλαμβάνει μόνο ψευδείς ισχυρισμούς σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου, το κυβερνητικό μας σύστημα και τα πολιτικά κόμματα• και θεωρεί την αποτελεσματική, ανθρωπιστική και επιχειρηματική εξωτερική πολιτική της Τουρκίας ως απειλή• αλλά επίσης αντικατοπτρίζει τα εντελώς άδικα και μεροληπτικά ελληνοκυπριακά επιχειρήματα σχετικά με το Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο και το Κυπριακό και υποστηρίζει τις μονόπλευρες και ασυνεπείς αρμενικές αφηγήσεις σχετικά με τα γεγονότα του 1915. 

Θεωρούμε ότι η διατύπωση στην έκθεση που προσπαθεί να θέσει το μέλλον των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας προς συζήτηση, αντικατοπτρίζει την έλλειψη οράματος και μια προσπάθεια παρέκκλισης από την αρχή του pacta sunt servanda (σ.σ οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται).

Είναι γνωστό από τα θεσμικά όργανα της ΕΕ και τα μέλη του ΕΚ ότι το αδιέξοδο στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας δεν οφείλεται στην έλλειψη βούλησης της Τουρκίας για μεταρρυθμίσεις ή σε ελλείψεις στην ανάληψη του κεκτημένου της ΕΕ, αλλά μάλλον στο γεγονός ότι ορισμένοι κύκλοι έχουν εκμεταλλευτεί η διαδικασία ένταξης ως ευκαιρία για πολιτικά κέρδη εναντίον της Τουρκίας από την αρχή αυτής της διαδικασίας. 

Η ένταξη στην ΕΕ είναι στρατηγικός στόχος για την Τουρκία και θα είναι επωφελής για όλη την Ευρώπη και όχι μόνο. Η Τουρκία θα συνεχίσει αποφασιστικά τις προσπάθειές της σύμφωνα με αυτόν τον στόχο. Ενώ η ΕΕ εκφράζει την εκτίμησή της για τις προσπάθειές μας, ιδίως όσον αφορά το ζήτημα της μετανάστευσης, στο πλαίσιο της δήλωσης Τουρκίας-ΕΕ της 18ης Μαρτίου 2016, για την οποία έχουμε εκπληρώσει τις δεσμεύσεις μας, η ΕΕ πρέπει να βγει από τον φαύλο κύκλο της μη λαμβάνοντας οποιοδήποτε συγκεκριμένο βήμα για την εκπλήρωση των δεσμεύσεών της στη Δήλωση της 18ης Μαρτίου, από τη διαδικασία ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ έως τη συνεργασία για τη μετανάστευση. 

Ως υποψήφια χώρα, η Τουρκία αναμένει από το ΕΚ να καταβάλει εποικοδομητικές προσπάθειες για το πώς μπορούν να βελτιωθούν οι σχέσεις με την Τουρκία και πώς μπορεί να συμβάλει στη διαδικασία ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, αντί να είναι μια πλατφόρμα για αβάσιμους ισχυρισμούς και τυφλές κατηγορίες εναντίον της Τουρκίας.

Πηγή: skai.gr