Οπλοκατοχή στις ΗΠΑ: Τουλάχιστον 35.000 άνθρωποι έχουν χάσει φέτος τη ζωή τους από πυροβολισμούς 

Από τα θύματα της ένοπλης βίας, οι 1.157 ήταν έφηβοι και οι 246 ήταν παιδιά - Αυξήθηκαν δραματικά οι μαζικές επιθέσεις

Το μακελειό στο Μέιν πριν δύο ημέρες -όπου ένοπλος σκότωσε τουλάχιστον 18 ανυποψίαστους πολίτες και ακόμα διαφεύγει της σύλληψης- άνοιξε για άλλη μία φορά την δημόσια συζήτηση και πολιτική αντιπαράθεση Ρεπουμπλικάνων-Δημοκρατικών στις ΗΠΑ για το καυτό ζήτημα της οπολοκατοχής στην χώρα. 

Στην πολιτεία του Μέιν η νομοθεσία που διέπει την οπλοκατοχή είναι σχετικά χαλαρή. Οι αρχές δεν απαιτούν να έχει κάποιος άδεια για να αγοράσει ή να φέρει όπλο και δεν ισχύουν οι κανονισμοί άλλων πολιτειών σύμφωνα με τους οποίους οι εκπρόσωποι του νόμου επιτρέπεται να αφοπλίζουν προσωρινά όσους κρίνουν «επικίνδυνους» για τη δημόσια ασφάλεια. Ετσι , περίπου οι μισοί ενήλικοι ζουν σε νοικοκυριό που διαθέτει τουλάχιστον ένα όπλο, σύμφωνα με μια μελέτη της RAND Corporation του 2020.

Από το 2012 καταγράφονται ετησίως στο Μέιν περίπου 16 με 19 ανθρωποκτονίες, την ώρα που σε ένα μόλις βράδυ έχασαν τη ζωή τους 18 άνθρωποι την Τετάρτη.

Εν τω  μεταξύ, με αφορμή την πολύνεκρή μαζική επίθεση στην πόλη, Λιούιστον, τα αμερικανικά μέσα δημοσιεύουν στοιχεία της οργάνωσης Gun Violence Archive (GVA)

Σύμφωνα με αυτή, τουλάχιστον 35.275 άνθρωποι έχουν χάσει από την αρχή της χρονιάς  τη ζωή τους από ένοπλη βία στις ΗΠΑ - από αυτούς, οι 1.157 ήταν έφηβοι και οι 246 ήταν παιδιά.

Ο αριθμός είναι τρομακτικός καθώς αντιστοιχεί κατά μέσο όρο σε σχεδόν 118 θανάτους σε περιστατικά με πυροβολισμούς κάθε μέρα.

Στους 35.275 θανάτους συμπεριλαμβάνονται και οι αυτοκτονίες πολιτών με όπλο – που αποτελούν και τον μεγαλύτερο αριθμό. 

Μέχρι τις 26 Οκτωβρίου 2023, υπήρξαν 19.734 αυτοκτονίες με όπλο, κατά μέσο όρο περίπου 66 θάνατοι την ημέρα. 

Αυξήθηκαν δραματικά οι μαζικές επιθέσεις με όπλα 

Ο αριθμός των μαζικών δολοφονιών –με τέσσερα ή περισσότερα θύματα– έχει αυξηθεί κατακόρυφα στις ΗΠΑ μετά την πανδημία της Covid-19.

Το 2022 καταγράφηκαν 647 τέτοιες επιθέσεις και φέτος, με βάση την τάση που διαμορφωνόταν τον Ιούλιο, προβλεπόταν ότι θα φτάσουν τις 679.

Η φονικότερη ένοπλη επίθεση στη σύγχρονη ιστορία των ΗΠΑ ήταν το 2017 στο Λας Βέγκας, όταν ένας 64χρονος Αμερικανός άνοιξε πυρ απο δωμάτιο ξενοδοχείου εναντίον χιλιάδων θεατών ενός μουσικού φεστιβάλ, σκοτώνοντας 58 άτομα. 

Πηγή: skai.gr