Να πιέσει για εκεχειρία στη Γάζα ζητούν από τον Σούνακ 250 Βρετανοί νομικοί

Η επιστολή των νομικών απευθύνεται στον Πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ, στον Υπουργό Εξωτερικών Τζέιμς Κλέβερλι και στον Υπουργό Άμυνας Γκραντ Σαπς.

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Περισσότεροι από 250 Βρετανοί νομικοί, περιλαμβανομένων διακεκριμένων δικηγόρων και καθηγητών πανεπιστημίων, καλούν με ανοιχτή επιστολή την κυβέρνηση του Ρίσι Σούνακ να πιέσει για εκεχειρία στη Γάζα.

Όπως γράφουν, στην περιοχή διαπράττονται σοβαρές παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου καθώς το Ισραήλ επιχειρεί να απαντήσει στις πολύνεκρες επιθέσεις της Χαμάς.

Η επιστολή των νομικών απευθύνεται στον Πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ, στον Υπουργό Εξωτερικών Τζέιμς Κλέβερλι και στον Υπουργό Άμυνας Γκραντ Σαπς.

Ο κ. Σούνακ έχει πει πως το Λονδίνο υποστηρίζει ανθρωπιστικές «παύσεις» πυρός για να χορηγηθεί στον παλαιστινιακό λαό η απαιτούμενη ανθρωπιστική βοήθεια και για να απομακρυνθούν άμαχοι. Εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ εξήγησε ότι μια πλήρης εκεχειρία θα ωφελούσε τη Χαμάς.

Η επιστολή αναφέρει πως η βρετανική κυβέρνηση οφείλει να λάβει επειγόντως μέτρα ώστε να διασφαλίσει ότι συμμορφώνεται με τις υποχρεώσεις της όπως ορίζονται από τις συνθήκες της Γενεύης, δηλαδή να μην ενθαρρύνει, διευκολύνει ή συνδράμει παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου από άλλες χώρες.

Τα μέτρα αυτά συνίστανται στην άσκηση πίεσης για εκεχειρία και για άμεση επανέναρξη προμήθειας τροφίμων, νερού, φαρμάκων και καυσίμων στη Γάζα, σύμφωνα με την επιστολή.

Οι νομικοί καλούν επίσης τη βρετανική κυβέρνηση να σταματήσει την πώληση όπλων στο Ισραήλ που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στη διάπραξη παραβιάσεων του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου.

Η δέκα σελίδων επιστολή περιέχει μια ανάλυση των ενεργειών των Ισραηλινών στη Γάζα μετά από την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, που επίσης συνιστούσε σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου εκ μέρους της Χαμάς, όπως σημειώνεται.

Η βρετανική κυβέρνηση έχει πει ότι στηρίζει απολύτως το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα εντός του διεθνούς δικαίου.
 

Πηγή: skai.gr