Κλείσιμο

Πώς και γιατί δύο Ρώσοι «αυτομόλησαν» στη Γαλλία - Καταθέτουν για τα εγκλήματα πολέμου του Πούτιν

Πρόκειται για έναν «εργαζόμενο» στην παραστρατιωτική ομάδα Wagner, κι ένας αξιωματικός των μυστικών Υπηρεσιών της Ρωσίας

Του Μίλτου Σακελλάρη

Ένας «εργαζόμενος» στην παραστρατιωτική ομάδα Wagner, τους μισθοφόρους του Πούτιν και ένας αξιωματικός των μυστικών Υπηρεσιών της Ρωσίας ζήτησαν πολιτικό άσυλο στη Γαλλία, προκαλώντας νέο πονοκέφαλο στον Ρώσο πρόεδρο.

Ο επικεφαλής του προγράμματος μέσων ενημέρωσης Gulagu.net, Βλαντιμίρ Οσέχκιν μιλώντας στο «The Insider» επισήμανε πως καταθέτουν ήδη στις ευρωπαϊκές αρχές προκειμένου να βοηθήσουν τη διεθνή έρευνα για τα εγκλήματα πολέμου της Ρωσίας. «Η μαρτυρία τους περιγράφει λεπτομερώς τα σχέδια διαφθοράς στην Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας της Ρωσίας (FSB), καθώς και την ιστορία της ίδρυσης της Ιδιωτικής Στρατιωτικής Εταιρείας Wagner ως «παράρτημα» της GRU (στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών της Ρωσίας)», επισήμανε στις δηλώσεις του ο Οσέχκιν. Σύμφωνα με τον ίδιο, αρκετά μέλη των ειδικών υπηρεσιών της Ρωσίας μπόρεσαν ήδη να εγκαταλείψουν τη Ρωσία τους τελευταίους μήνες και να ζητήσουν άσυλο στο εξωτερικό.  

«Το ένα άτομο σχετίζεται με το έργο του αρχηγείου και της ομάδας του [Yevgeny] Prigozhin, ενώ το άλλο είναι αξιωματικός της FSB. Και οι δύο κατέληξαν στο ίδιο αεροπλάνο και οι δύο έστειλαν τις κάρτες επιβίβασής τους, σύμφωνα με τους κανόνες [μας]. Έτσι, όταν είδαμε σχεδόν πανομοιότυπες κάρτες επιβίβασης με τα ίδια σημάδια, σκεφτήκαμε ότι δύο διαφορετικά άτομα μας είχαν στείλει το ίδιο εισιτήριο – μετά κοιτάξαμε πιο προσεκτικά και ανακαλύψαμε ότι ο ένας καθόταν στην 28η σειρά, ενώ ο άλλος στην 29η. Και οι δύο συγχρονίστηκαν για να ζητήσουν πολιτικό άσυλο και διεθνή προστασία, φαινόταν παράξενο – ο καθένας νόμιζε ότι ο άλλος τον στόχευε.», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Τώρα και οι δύο θα καταθέσουν για εγκλήματα πολέμου και ελπίζουμε ότι θα έχουν την ευκαιρία να συνεργαστούν με τη διεθνή έρευνα και να καταθέσουν εναντίον του Yevgeny Prigozhin και άλλων από το καθεστώς Πούτιν. Ένα μεγάλο ξένο τηλεοπτικό κανάλι κάνει ένα κομμάτι σε μια από τις μαρτυρίες. Μπορώ να πω ότι αφορούν το πώς ιδρύθηκε το Wagner PMC υπό το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας υπό την GRU, πώς το κράτος δημιούργησε ένα σύστημα χρηματοδότησης και προμήθειας PMC και πώς αυτές οι μυστικές μονάδες συμμετείχαν σε ανατρεπτικές εργασίες στην ανατολική Ουκρανία, απευθείας στην Περιφέρεια Λουχάνσκ», πρόσθεσε στις δηλώσεις του ο επικεφαλής του προγράμματος μέσων ενημέρωσης Gulagu.net.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα ο αξιωματικός του FSB έχει αρκετά σοβαρές εσωτερικές πληροφορίες σχετικά με τη ροή εγγράφων, με πολλές σημαντικές πηγές ενημέρωσης, οι οποίες θα δημοσιευθούν σε διάφορα στάδια. Τα έγγραφα αφορούν τόσο την εισβολή στην Ουκρανία όσο και τις πρόσφατες εξελίξεις στο Τμήμα Αντικατασκοπείας και στο Υπουργείο Άμυνας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τους τελευταίους μήνες, ορισμένοι άνθρωποι που είχαν άμεση σχέση με το καθεστώς Πούτιν εγκατέλειψαν τη Ρωσία.

Πηγή: skai.gr