ΟΗΕ: Ο Γκουτέρες ζήτησε συνάντηση με Πούτιν και Ζελένσκι

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες με επιστολές που έστειλε την Τρίτη στους προέδρους της Ρωσίας και της Ουκρανίας, Βλαντίμιρ Πούτιν και Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ζήτησε να γίνει δεκτός στη Μόσχα και το Κίεβο, ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπός του, Στεφάν Ντουζαρίκ.

Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου, ο ΟΗΕ έχει περιθωριοποιηθεί, μεταξύ άλλων και εξαιτίας της ρήξης που προκλήθηκε στο Συμβούλιο Ασφαλείας, μόνιμα μέλη του οποίου είναι η Ρωσία, η Γαλλία, η Βρετανία, οι ΗΠΑ και η Κίνα.

«Αυτήν την περίοδο των μεγάλων κινδύνων, όσον αφορά τις συνέπειες, θέλει να συζητήσει τα καταπείγοντα μέτρα για την επαναφορά της ειρήνης στην Ουκρανία και το μέλλον της πολυμερούς προσέγγισης με βάση τη Χάρτα του ΟΗΕ και το διεθνές δίκαιο», διευκρίνισε ο εκπρόσωπος.

Ο Γκουτέρες σημειώνει ότι «η Ουκρανία και η Ρωσική Ομοσπονδία είναι ιδρυτικά μέλη του ΟΗΕ και υπήρξαν ανέκαθεν ένθερμες υποστηρίκτριες του ΟΗΕ», πρόσθεσε.

Με αυτές τις επιστολές, που υπέβαλε στις διπλωματικές αποστολές της Ρωσίας και της Ουκρανίας στον ΟΗΕ, ο γενικός γραμματέας προσπαθεί να αναλάβει πρωτοβουλία για να ξαναρχίσει ο διάλογος ώστε να βρεθεί μια λύση στον πόλεμο. Μέχρι τώρα ο Γκουτέρες είχε ελάχιστες επαφές με τον Ουκρανό πρόεδρο, με τον οποίο συνομίλησε τηλεφωνικά μία φορά, στις 26 Φεβρουαρίου.

Εξάλλου, αφότου ο Γκουτέρες δήλωσε ότι η Ρωσία παραβίασε τον Χάρτη του ΟΗΕ εισβάλλοντας στην Ουκρανία, ο Ρώσος πρόεδρος αρνείται από την πλευρά του κάθε επαφή μαζί του.

Την Τρίτη ο Γκουτέρες καταδίκασε τη νέα ρωσική στρατιωτική επιχείρηση στην ανατολική Ουκρανία και ζήτησε από τις δύο πλευρές να σταματήσουν τις μάχες για τέσσερις ημέρες, με την ευκαιρία του ορθόδοξου Πάσχα.

Πηγή: skai.gr