Οι ΗΠΑ τιμούν τη μνήμη των 3000 νεκρών της 11ης Σεπτεμβρίου με αγρυπνίες, τελετές και μνημόσυνα - Δείτε βίντεο

Η Αμερική συνεχίζει να τιμά την μνήμη όσων χάθηκαν με διάφορες εκδηλώσεις όπως αγρυπνίες, τελετές, μνημόσυνα, χτυπούν καμπάνες, πραγματοποιούν αφιερώματα αλλά και μουσικές εκδηλώσεις

Εικοσί δύο χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τη μαύρη επέτειο που σόκαρε την Αμερική και άλλαξε το ρου της ιστορίας.

Ήταν Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου του 2001 όταν η τρομοκρατική οργάνωση «Αλ Κάιντα» έσπειρε τον τρόμο παγκοσμίως, με ένα συντονισμένο χτύπημα ενάντια στις Ηνωμένες Πολιτείες. Σχεδόν 3.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν 19 αεροπειρατές κατέλαβαν τέσσερα αεροσκάφη και κατάφεραν να συντρίψουν τρία εξ αυτών σε εμβληματικά κτίρια. Δύο αεροπλάνα πέταξαν στους Δίδυμους Πύργους του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου στη Νέα Υόρκη. Ένα αεροπλάνο πέταξε στο Πεντάγωνο και ένα ακόμη αεροσκάφος συνετρίβη σε ανοιχτό πεδίο στην Πενσυλβάνια— το μόνο αεροπλάνο που δεν έφτασε στον προορισμό του.

ΗΠΑ

Η Αμερική συνεχίζει να τιμά την μνήμη όσων χάθηκαν με διάφορες εκδηλώσεις όπως αγρυπνίες, τελετές, μνημόσυνα, χτυπούν καμπάνες, πραγματοποιούν αφιερώματα αλλά και μουσικές εκδηλώσεις και δημόσιες εγκαταστάσεις τέχνης. Μία από τις εκδηλώσεις μνήμης πραγματοποείται αυτή την ώρα στο Εθνικό Μνημείο της 11ης Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη. 

Παρακολουθείστε ζωντανά την εκδήλωση προς τιμή των θυμάτων που πραγματοποιείται στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου στη Νέα Υόρκη

Η τελετή ξεκίνησε στις 8:30 τοπική ώρα και θα συνεχιστεί μέχρι περίπου τις 13:00. Κατά τη διάρκεια της συγκινητικής εκδήλωσης, θα διαβαστούν τα ονόματα των 2.977 ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους στις επιθέσεις του 2001 - ένα έθιμο που πραγματοποιείται πλέον κάθε χρόνο.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα πραγματοποιηθεί ενός λεπτού σιγή έξι φορές ανάλογα με το πότε χτυπήθηκε και έπεσε κάθε ένας από τους Δίδυμους Πύργους, πότε έγινε η επίθεση στο Πεντάγωνο και πότε συνετρίβη η Πτήση 93.

ηπα

Η Memorial Plaza δεν θα είναι ανοιχτή για το κοινό και αναμένεται να δώσει το παρόν και η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Καμάλα Χάρις. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ο οποίος επιστρέφει στην Ουάσιγκτον, μετά από ένα ταξίδι στο εξωτερικό στην Ινδία και το Βιετνάμ, πρόκειται να μιλήσει αργότερα σήμερα σε τελετή στην Κοινή Βάση Elmendorf-Richardson στο Άνκορατζ της Αλάσκας.

Εν τω μεταξύ, το ετήσιο παραδοσιακό "Αφιέρωμα στο φως" - με δύο μπλε δέσμες φωτός που λάμπουν στον ορίζοντα του Μανχάταν - είναι πιθανόν να προβληθούν σε όλη την πόλη από το σούρουπο μέχρι την αυγή.

Στην κομητεία Γουέικ, το Πυροσβεστικό Μουσείο της Νέας Υόρκης θα τιμήσει τη μνήμη της 11ης Σεπτεμβρίου με μια τελετή κατάθεσης στεφάνων στις 11:30 π.μ. τη Δευτέρα ώστε να τιμήσει τα 343 μέλη του FDNY που σκοτώθηκαν κατά τις επιθέσεις πριν από 22 χρόνια.

Στο Triangle,  ο Κυβερνήτης Κούπερ μιλάει στην Εθνική Φρουρά για την ημέρα εκείνη και στη συνέχεια θα αποτίσουν φόρο τιμής σε όσους έχασαν τη ζωή τους αλλά και στους ήρωες που τόλμησαν  μπήκαν μέσα στα φλεγόμενα κτίρια για να σώσουν ζωές. Από αυτούς που έχασαν τη ζωή τους εκείνη την ημέρα, το 40% εξακολουθούν να είναι αγνώστων στοιχείων.

Οι πολίτες της Νέας Υόρκης μπορούν επίσης να δουν την παράσταση Table of Silence Project 9/11, μια παράσταση που προβάλεται κάθε χρόνο και είναι δωρεάν. 

Περισσότεροι από 150 χορευτές θα κυκλώσουν το σιντριβάνι Revson στο Josie Robertson Plaza και θα παρουσιάσουν ένα κομμάτι — σε χορογραφία της Jacqulyn Buglisi το 2011 — δημιουργώντας έναν αρχαίο Λαβύρινθο Ειρήνης. Η φετινή διοργάνωση θα πραγματοποιηθεί στις 24 Σεπτεμβρίου, κατά την οποία δρομείς και περιπατητές θα ακολουθήσουν τα τελευταία βήματα του Stephen Siller, ο οποίος έτρεξε μέσω της σήραγγας του Μπρούκλιν στο WTC μεταφέροντας 60 κιλά πυροσβεστικό εξοπλισμό. Ο Σίλερ πέθανε όταν κατέρρευσε ο νότιος πύργος.

Πηγή: skai.gr