Οι «απεγνωσμένοι» για Ελλάδα Βρετανοί τουρίστες και τα βρετανικά εμπόδια

Λονδίνο: Θανάσης Γκαβός

Οι Βρετανοί κλείνουν σε λίγες ημέρες εννέα εβδομάδες περιοριστικών μέτρων κατά του κορωνοϊού και με τον υδράργυρο να έχει κρατηθεί για πολλές ημέρες αυτή την άνοιξη σε ασυνήθιστα υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες, οι καλοκαιρινές διακοπές είναι διαρκώς στη σκέψη τους.

Η πιθανότητα που έχει αφεθεί ανοιχτή για «αεροπορικές γέφυρες» με χώρες όπως η Ελλάδα σε μια μεταγενέστερη φάση της βρετανικής καραντίνας που επίκειται, προκαλεί ενθουσιασμό, παρά το πάγωμα των προσδοκιών από την Ντάουνινκ Στριτ.
 
Και για τους επαγγελματίες του τουρισμού στη Βρετανία, που όπως προειδοποίησε η επικεφαλής του αντίστοιχου ΕΟΤ απειλούνται με ζημιά τουλάχιστον 15 δισεκατομμυρίων λιρών σε περίπτωση παρατεταμένης καραντίνας, η Ελλάδα είναι μία ελπίδα, καθώς βλέπουν τη χώρα να ανοίγει σύντομα για τους ξένους επισκέπτες.
 
«Θα έλεγα ότι 8 στους 10 από τους πελάτες μας που εηρεάζονται από την πανδημία έχουν συμφωνήσει να μεταθέσουν τις διακοπές τους για αργότερα φέτος ή για το επόμενο έτος. Πολύ λίγες είναι οι ακυρώσεις, αν και πάρα πολλές βέβαια οι ερωτήσεις για το τι θα γίνει», δήλωσε στο ΣΚΑΙ από το Λονδίνο ο Αλέξης Ματσούκης, ιδρυτής και επί δύο δεκαετίες διευθυντής του πολυβραβευμένου βρετανικού tour operator Ionian & Aegean Island Holidays, με ειδίκευση στα ελληνικά νησιά.
 
Αντίστοιχο ποσοστό μετάθεσης των πακέτων διακοπών για τους επόμενους μήνες ανέφερε και ο Νόελ Ιωηφίδης, διευθυντής του τουριστικού γραφείου Sunvil στο Λονδίνο με ειδίκευση στην Ελλάδα και επί σειρά ετών πρόεδρος του Συνδέσμου Βρετανών Τουριστικών Πρακτόρων (ABTA). «Αυτό σημαινει ότι πράγματι οι Βρετανοί θέλουν πολύ να ταξιδέψουν προς την Ελλάδα», σημείωσε.
 
Αμφότεροι οι έμπειροι ταξιδιωτικοί πράκτορες επισήμαναν ότι αυτή τη στιγμή, όσο και αν η Ελλάδα κάνει βήματα προς τα εμπρός, από τη βρετανική πλευρά υπάρχουν σοβαρά εμπόδια - προφανώς η καραντίνα που θα επηρεάζει τους Βρετανούς που θα επιστρέφουν από ταξίδια αναψυχής, αλλά πριν από αυτό η ταξιδιωτική σύσταση του Foreign Office κατά μη αναγκαίων ταξιδιών στο εξωτερικό, με επ' αόριστο ισχύ.

«Κάνουμε περίπου δύο κρατήσεις κάθε εβδομάδα για ταξίδι αυτόν τον Ιούλιο και Αύγουστο, δύο άτομα κάθε εβδομάδα, ενώ κανονικά θα κάναμε 80 κρατήσεις την ημέρα», είπε ο κ. Ιωσηφίδης που ως νυν πρόεδρος του Συνδέσμου Ανεξάρτητων Tour Operators στη Βρετανία (Aito) έχει μία παρόμοια εικόνα για τη συνολική κατάσταση με τις κρατήσεις.
 
Παρόλα αυτά ο κ. Ματσούκης συνέστησε «ψυχραιμία και υπομονή», θεωρώντας ότι αργά ή γρήγορα η ταξιδιωτική σύσταση θα αλλάξει για χώρες με λίγα κρούσματα Covid-19, όπως η Ελλάδα. «Οι φίλοι μας οι Βρετανοί άργησαν λίγο και τρέχουν να προλάβουν», παρατήρησε.

Εκτίμησε επίσης ότι η καραντίνα θα αρθεί εγκαίρως ώστε να σωθεί η σεζόν από κάποιο σημείο του Ιουλίου και μετά. «Δε με αγχώνει. Νομίζω ότι ούτως ή άλλως πριν από τις αρχές Ιουλίου δε θα υπήρχε κίνηση».
 
Όπως πρόσθεσε ο κ. Ματσούκης, για τον ίδιο και τους υπόλοιπους επαγγελματίες του τουρισμού η δουλειά δε σταμάτησε αυτό το δίμηνο. «Είμαστε σε επαφή με αεροπορικές, ξενοδοχεία, βίλες. Φροντίζουμε π.χ. στις βίλες που διαθέτουμε να έχουμε όλα τα απαραίτητα για την τήρηση της υγιεινής. Μαζί με τους ιδιοκτήτες έχουμε πει πώς μπορούμε να εξασφαλίσουμε την κοινωνική απόσταση. Νομίζω ότι φέτος γενικά οι αυτοεξυπηρετούμενες βίλες θα έχουν μεγάλη ζήτηση, διότι οι πελάτες θα μπορούν να κανονίζουν πόση κοινωνική επαφή θέλουν».
 
Ο Σάιμον Κάλντερ, ταξιδιωτικός συντάκτης του Independent και ενδεχομένως ο πιο γνωστός ταξιδιωτικός αναλυτής στην Ευρώπη, αναγνωρίζει και συμμερίζεται το ενδιαφέρον για την Ελλάδα, αλλά επισημαίνει τα εμπόδια.

«Υπάρχει πολύ μεγάλη ζητηση σε αναμονή από φιλέλληνες σαν εμένα που θέλουμε απεγνωσμένα να επισκεφτούμε φέτος την Ελλάδα. Έχω απογοητευθεί που δεν μπορώ να πάω μέσα στο Μάιο. Ελπίζω ελαφρώς ότι θα μπορέσω να βρεθώ εκεί από τον Ιούλιο και μετά. Αλλά αυτό εξαρτάται από τόσα πολλά πράγματα, όπως βέβαια το πόσο θα διαρκέσουν η ταξιδιωτική σύσταση και η καραντίνα. Μεταξύ άλλων δε η σύσταση από το Foreign Office σημαίνει ότι αυτή τη στιγμή δεν μπορείς να ασφαλίσεις το ταξίδι σου».
 
Ο κ. Ιωηφίδης ανέφερε ότι αυτό που ήθελε από την ελληνική κυβέρνηση ήταν μία συγκεκριμένη ημερομηνία για το πότε θα επιτραπούν οι απευθείας πτήσεις από τη Βρετανία. «Μετά θα δούμε τι θα πράξουν οι πιο μεγάλοι operators, η Tui, η Jet2, η EasyJet και έτσι θα μπορέσουμε να αρχίσουμε να συντονίζουμε πώς θα βάλουμε τους πελάτες μας σε πτήσεις».
 
Σε ό,τι αφορά αυτούς τους μεγάλους tour operators στη Βρετανία, δηλώνουν έτοιμοι να προσπαθήσουν να διατηρήσουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κομμάτι των αρχικών τους σχεδίων για Ελλάδα και Ευρώπη.
 
«Είναι απεγνωσμένοι», σχολίασε ο κ. Ιωσηφίδης. «Θέλουν να επαναρχίσουν όσο πιο γρήγορα είναι δυνατό, διότι έχουν καθηλωμένα αεροσκάφη που κοστίζουν πολλά λεφτά, έχουν εκατοντάδες χιλιάδες προκρατήσεις. Με το που τους πουν ότι μπορούν να ξεκινήσουν τις πτήσεις, έχουν τους πελάτες, διότι ακόμα δεν έχουν ακυρώσει τις διακοπές αυτές.

»Το ενδιαφέρον θα είναι να δούμε κατά πόσο όταν οι πτήσεις αρχίσουν θα έχουμε κόσμο πολύ φοβισμένο να πετάξει και να πάει σε αεροδρόμια και στο εξωτερικό. Αυτή θα είναι η ερώτηση των χιλίων δολαρίων. Ο κόσμος είναι εκεί, δεν έχουν ακυρωθεί τα ταξίδια, επειδή δε χρειάζεται να ακυρωθούν ακόμα, αλλά το αν θα είναι προετοιμασμένοι να κάνουν το ταξιδι, δεν μπορούμε να το πούμε ακόμα».
 
Ο κ. Κάλντερ συμφωνεί ότι ίσως υπάρξει δισταγμός κάποιων ταξιδιωτών, αλλά για τον ίδιο η λήψη μέτρων προστασίας κατά του κορωνοϊού από προορισμούς όπως η Ελλάδα θα μπορούσε να λειτουργήσει καθησυχαστικά. Για την ώρα πάντως είναι συγκρατημένος.

«Φοβάμαι ότι πρέπει να πω στους συμπατριώτες μου να μην κάνουν ακόμα κράτηση διότι η κυβέρνησή μας έχει υιοθετησει μία τόσο περίεργη συμπεριφορά που δημιουργεί μεγάλη αβεβαιότητα. Δε θα έκλεινα με κανέναν τρόπο διακοπές τώρα, αλλά όταν ξέρω ότι θα μπορώ να κάνω το ταξίδι για Ελλάδα, θα είμαι πρώτος στην ουρά στο αεροδρόμιο».
 
Στη συζήτηση για το πώς μπορούν περισσότεροι Βρετανοί να κάνουν τους επόμενους μήνες το ταξίδι προς την Ελλάδα εισέρχεται και το επιχείρημα του voucher, που χαρακτηρίζεται πολύτιμο εργαλείο για τον τουριστικό τομέα ώστε να μπορέσει να διαχειριστεί την κρίση. Πρόκειται για «πιστωτικά σημειώματα» αντί επιστροφής χρημάτων που εκδίδονται προς πελάτες που έχουν κλείσει ένα πακέτο διακοπών το οποίο δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί, έτσι ώστε να ταξιδέψουν σε μεταγενέστερο χρόνο.

Στην Ελλάδα με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου η αποδοχή αυτών των κουπονιών διάρκειας 18 μηνών έχει γίνει υποχρεωτική, κάτι που σύμφωνα με τον δικηγόρο Αθηνών και Λονδίνου Γιώργο Δημαρά ισχύει πλέον περίπου στο 80% των κρατών μελών της ΕΕ.

Ο κ. Δημαράς, που ειδικεύεται στο διεθνές και διακρατικό δίκαιο, είπε στο ΣΚΑΙ ότι το Άρθρο 9 του Κανονισμού Ρώμη 1 δημιουργεί νομικά τη βάση ισχύος της υποχρεωτικης αποδοχής αυτών των πιστωτικών σημειωμάτων και της υπερίσχυσης του ελληνικού δικαίου σε περιπτώσεις προσφυγών. Αλλά πέρα από το νομικό του πράματος εκτιμά ότι στην παρούσα συγκυρία οι ταξιδιώτες δεν έχουν άλλη επιλογή.
 
«Έχει σημασία η σύσταση της ΕΕ να γίνουν αυτά τα vouchers όσο γίνεται πιο ενδιαφέροντα, πιο ελκυστικά. Παράλληλα, πρέπει να σκεφτεί ο κάθε ταξιδιώτης ότι αν όλοι ζητήσουν άμεση επιστροφή χρημάτων είναι βέβαιο πως όλοι οι tour operators και όλες οι τουριστικές επιχειρήσεις θα καταρρεύσουν αμέσως. Φαίνεται καλύτερο να πάρεις τα χρήματά σου αμέσως ασφαλώς, αλλά μήπως εν τέλει είναι καλύτερο να πάρεις το πιστωτικό σημείωμα και να οδηγηθούμε σε αυτό που υποδεικνύει η ΕΕ για κάλυψη του πιστωτικού σημειώματος σε περίπτωση αφερρεγυότητας του εκδότη του, είτε με κρατική είτε με κάποια ιδιωτική εγγύηση; Έχω την εντύπωση ότι είναι η μόνη λύση», δήλωσε ο κ. Δημαράς.

Κοιτώντας προς αργότερα μέσα στο καλοκαίρι, ο κ. Ματσούκης ανέφερε ότι το μέγεθος των τουριστικών ροών από τη Βρετανία θα εξαρτηθεί τελικά από τον αριθμό των διαθέσιμων πτήσεων.

Τόλμησε, τέλος, μία πρόβλεψη για το προς τα πού θα κινηθούν οι Βρετανοί επισκέπτες. «Οι κλασικοί προορισμοί, τα μεγαλύτερα νησιά, θα σώσουν μεγαλύτερο μεγάλο κομμάτι της σεζόν. Φοβάμαι ότι τα μικρά νησιά ίσως είναι θύματα της κατάστασης, αλλά εύχομαι να κάνω λάθος».

Πηγή: skai.gr