Κλείσιμο

Οι 5 χώρες που επιστρέφουν στην κανονικότητα παρά την πανδημία - Η στρατηγική τους

Έχουν περάσει πάνω 18 μήνες  και πλέον ορισμένες χώρες αποφάσισαν ότι ήρθε η ώρα να χαλαρώσουν τους περιορισμούς και να υιοθετήσουν ένα μοντέλο «συνύπαρξης» με τον ιό.

Μερικές έχουν αξιοζήλευτα ποσοστά εμβολιασμού ενώ άλλες αποφάσισαν ότι το κόστος των συνεχιζόμενων οικονομικών και κοινωνικών περιορισμών είναι εξαιρετικά επιζήμιο.

Η στρατηγική των πέντε παρακάτω εθνών για την διαχείριση της πανδημίας είναι αξιοπρόσεκτη:

Δανία

Η κυβέρνηση της Δανίας έχει άρει όλους τους περιορισμούς για τον κορωνοϊό από τις 10 Σεπτεμβρίου, επισημαίνοντας ότι ο Covid-19 δεν είναι πλέον «μια ασθένεια που αποτελεί κρίσιμη απειλή για την κοινωνία».

Οι Δανοί μπορούν πλέον να εισέρχονται σε νυχτερινά κέντρα και εστιατόρια χωρίς να εμφανίζουν υγειονομικά πιστοποιητικά, να χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς χωρίς να φορούν μάσκα, και να συναντιούνται σε μεγάλο αριθμό χωρίς περιορισμούς - ουσιαστικά επιστρέφοντας στην προ -πανδημική ζωή.

Το κλειδί για την επιτυχία της Δανίας έγκειται εν μέρει στην εμβολιαστική κάλυψη: στις 13 Σεπτεμβρίου, πάνω από το 74% του πληθυσμού της Δανίας εμβολιάστηκε πλήρως κατά του ιού, σύμφωνα με το Our World in Data.

Τα εμβόλια και όλοι οι πολίτες στις μεγάλες προσπάθειες της Δανίας για μεγάλο χρονικό διάστημα είναι η βάση για να το κάνουμε αυτό καλά", δήλωσε ο Υπουργός Υγείας της χώρας Magnus Heunicke .

Σιγκαπούρη

Η κυβέρνηση της Σιγκαπούρης ανακοίνωσε τον Ιούνιο ότι σχεδιάζει να προχωρήσει σε μια διαφορετική λογική αντιμετώπισης της πανδημίας - Αντί  α επιβάλλει περιορισμούς, προσπάθησε να ελέγξει τις εστίες υπερμετάδοσης με όπλο το εμβόλιο και να παρακολουθεί τις νοσηλείες .

«Τα κακά νέα είναι ότι ο Covid-19 μπορεί να μην εξαφανιστεί ποτέ. Τα καλά νέα είναι ότι είναι δυνατόν να ζήσουμε κανονικά ακόμα κι αν εξακολουθεί να υπάρχει», έγραψαν τότε σε ένα άρθρο του οι κορυφαίοι αξιωματούχοι της Σιγκαπούρης για τον Covid-19.

Οι αρχές άρχισαν να χαλαρώνουν ορισμένους περιορισμούς τον Αύγουστο, επιτρέποντας στους πλήρως εμβολιασμένους να δειπνίζουν σε εστιατόρια και να συγκεντρώνονται σε ομάδες των πέντε, αντι δύο.

Αλλά η αύξηση των κρουσμάτων που προκλήθηκαν από την εξαιρετικά μολυσματική παραλλαγή Δέλτα έχει θέσει υπό αμφισβήτηση την στρατηγική αυτή, οδηγώντας τους αξιωματούχους να σταματήσουν το νέο άνοιγμα. Οι αξιωματούχοι προειδοποίησαν την περασμένη εβδομάδα ότι ίσως χρειαστεί να επανατοποθετήσουν τους περιορισμούς του Covid-19 εάν δεν περιοριστεί το νέο ξέσπασμα.

Σημειώνεται πως η Σιγκαπούρη ένα από τα υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού Covid-19 στον κόσμο, με 81% του πληθυσμού της να είναι πλήρως εμβολιασμένο.

Ταϊλάνδη

Η Ταϊλάνδη σχεδιάζει να ανοίξει ξανά την Μπανγκόκ και άλλους δημοφιλείς προορισμούς για ξένους επισκέπτες τον επόμενο μήνα, δήλωσαν αξιωματούχοι την περασμένη εβδομάδα, σε μια προσπάθεια της χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας να αναβιώσει την τουριστική της βιομηχανία παρά τον αυξανόμενο αριθμό μολύνσεων.

Σύμφωνα με το διευρυμένο πρόγραμμα, οι τουρίστες που είναι πλήρως εμβολιασμένοι κατά του Covid-19 και δεσμεύονται με διενέργεια τεστ θα επιτρέπεται να εισέρχονται στην πρωτεύουσα, καθώς και σε άλλες περιοχές της χώρας , σύμφωνα με το Reuters.

Τα χαμηλα ποσοστά εμβολιασμού στην Ταϊλάνδη δεν επηρέασαν το άνοιγμα του τουρισμού . Μόλις 18% του πληθυσμού της Ταϊλάνδης είχε εμβολιαστεί πλήρως κατά του Covid-19 στις 13 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με το Our World in Data, με ένα επιπλέον 21% μερικώς εμβολιασμένο.

Νότια Αφρική

Η Νότια Αφρική έχει αρχίσει να χαλαρώνει αρκετούς περιορισμούς για τον Covid-19 καθώς τα κρούσματα μειώνονται στη χώρα.

Μεταξύ άλλων μέτρων, η ]νυχτερινή απαγόρευση της κυκλοφορίας μειώθηκε στις 11 μ.μ. έως τις 4 το πρωί, το μέγεθος των επιτρεπόμενων συγκεντρώσεων έχει αυξηθεί σε 250 άτομα σε εσωτερικούς χώρους και 500 σε εξωτερικούς χώρους, και οι περιορισμοί στις πωλήσεις αλκοόλ έχουν μειωθεί περαιτέρω.

Η χαλάρωση των περιορισμών, που ανακοίνωσε ο Πρόεδρος Cyril Ramaphosa την Κυριακή, είναι αξιοσημείωτη σε μια χώρα που πέρασε μεγάλο μέρος της πανδημίας με εξαιρετικά αυστηρούς κανόνες κοινωνικής απόστασης, απαγορεύοντας ακόμη και όλες τις συγκεντρώσεις εκτός από κηδείες, μερικές φορές - και όπου τα ποσοστά εμβολιασμού παραμένουν χαμηλά.

Ο Ramaphosa προειδοποίησε ότι το καταστροφικό τρίτο κύμα που προκλήθηκε από την  παραλλαγή Δέλτα δεν είχε τελειώσει, αλλά πρόσθεσε ότι η χώρα έχει τώρα αρκετές δόσεις εμβολίου για να καλύψει ολόκληρο τον ενήλικο πληθυσμό, με περισσότερους από το ένα τέταρτο των ενηλίκων να έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση.
 

Χιλή

Η Χιλή έχει επαινεθεί διεθνώς για την επιτυχημένη εμβολιαστική της εκστρατεία . Σύμφωνα με τις τελευταίες εκθέσεις του υπουργείου Υγείας, σχεδόν το 87% των Χιλιανών είναι πλήρως εμβολιασμένο.

Η χώρα έχει ήδη αρχίσει να χορηγεί αναμνηστικές δόσεις για όσους είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Οι υγειονομικές αρχές ενέκριναν την Πέμπτη τη χρήση του κινεζικού εμβολίου Sinovac για παιδιά ηλικίας έξι ετών και άνω και  οι εμβολιασμοί ξεκίνησαν τη Δευτέρα.

Παρά την απειλή που θέτει η παραλλαγή Δέλτα, η κυβέρνηση ανακοίνωσε την Τετάρτη μέτρα για να ανοίξει ξανά η χώρα στον διεθνή τουρισμό από την 1η Οκτωβρίου, εν όψει της καλοκαιρινής περιόδου που ξεκινά στο νότιο ημισφαίριο.

Οι ταξιδιώτες του εξωτερικού  θα μπορούν να εισέλθουν στη χώρα  εφόσον πληρούν ορισμένες απαιτήσεις και απομονωθούν για πέντε ημέρες κατά την άφιξη.

«Το γεγονός ότι οι ξένοι τουρίστες μπορούν να έρθουν στη Χιλή είναι ένα σημαντικό βήμα για την ανάκαμψη του εισερχόμενου τουρισμού», δήλωσε ο υφυπουργός Τουρισμού Χοσέ Λουίς Ουριάρτε. Είναι σημαντικό να επισημάνουμε ότι αυτό είναι το πρώτο βήμα και θα είμαστε σε θέση να συνεχίσουμε να προχωράμε όσο διατηρούμε τις σωστές συνθήκες υγείας».

Πηγή: CNN