Ο «ρυθμιστής» Ογάν διάλεξε και ο «νικητής» Ερντογάν κέρδισε κι άλλες ψήφους

Λίγο πριν επιστρέψουν οι Τούρκοι ψηφοφόροι στις κάλπες για τον δεύτερο γύρο εκλογών στη χώρα, την ερχόμενη Κυριακή, 28 Μαΐου, ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου χάνει κι άλλο έδαφος

Της Αθηνάς Παπακώστα

Λίγο πριν επιστρέψουν οι Τούρκοι ψηφοφόροι στις κάλπες για τον δεύτερο γύρο εκλογών στη χώρα, την ερχόμενη Κυριακή, 28 Μαΐου, ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου χάνει κι άλλο έδαφος έναντι του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο ρυθμιστής του β' γύρου των προεδρικών εκλογών, ο υπερεθνικιστής Σινάν Ογάν, επέλεξε στρατόπεδο και αυτό δεν είναι άλλο από εκείνο του Τούρκου προέδρου.

«Στο δεύτερο γύρο των εκλογών, κατόπιν αυτών των διαπραγματεύσεων που είχαμε, δηλώνω πως θα στηρίξουμε τον υποψήφιο της "Λαϊκής Συμμαχίας" κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Καλώ επίσης όσους πολίτες μας ψήφισαν να στηρίξουν τον κ. Ερντογάν στον δεύτερο γύρο» τόνισε χαρακτηριστικά ο Ογάν τρία 24ωρα μετά την 60 λεπτών συνάντησή του με τον πρόεδρο της Τουρκίας την περασμένη Παρασκευή στην Κωνσταντινούπολη.

Έκπληξη θα αποτελούσε εάν ο Σινάν Ογάν τασσόταν υπέρ του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου και της συσπειρωμένης αντιπολίτευσης. Το γεγονός ότι χθες ανακοίνωσε ότι θα στηρίξει την προεδρική υποψηφιότητα του Ερντογάν δεν αιφνιδίασε κανέναν. Άλλωστε ο ίδιος ο Ογάν προέρχεται από τους εθνικιστές του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (MHP) από το οποίο έχει πλέον αποχωρήσει.

Πλέον τα περιθώρια μίας εκλογικής νίκης για την ενωμένη τουρκική αντιπολίτευση και, φυσικά, για τον 74 ετών προεδρικό της υποψήφιο, Κιλιτσντάρογλου, περιορίζονται αφού ο Ερντογάν ξεκινά για τον δεύτερο γύρο όχι μόνο έχοντας το 49,52% του πρώτου γύρου στη φαρέτρα του αλλά και με τις περίπου τρία εκατομμύρια ψήφους του Ογάν στο τσεπάκι του.

Παρά το γεγονός ότι ο ίδιος άλλαξε τη στρατηγική του επιλέγοντας να επιστρέψει από την κουζίνα στο γραφείο, αντικαθιστώντας το σήμα καρδιάς με το χτύπημα του χεριού στο τραπέζι και υιοθετώντας, τέλος, και αυτός με τη σειρά του τις εθνικιστικές κορώνες η προεδρική μάχη μοιάζει βουνό.

Την ίδια στιγμή, η άλλη πλευρά από θέση ισχύος επιλέγει διόλου τυχαία εν μέσω προεκλογικής περιόδου, να προκαλέσει αμφισβητώντας την κυριαρχία των ελληνικών νησιών.

Ειδικότερα, χθες, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μιλώντας στο κανάλι HaberTurk υπογράμμισε: «υπάρχει το θέμα των θαλάσσιων περιοχών ευθύνης.  Θεωρείται πως είναι εύκολη η επίλυση του θέματος των νησιών και των βραχονησίδων που δεν έχει καθοριστεί η κυριαρχία τους.

Εμείς λέμε πως μας ανήκουν, οι Έλληνες λένε πως τους ανήκουν» και συνεχίζει επιμένοντας στην επιστροφή των προκλήσεων τονίζοντας «διεκδικούν 10 μίλια (σ.σ εναέριου χώρου) πάνω από τα 6 μίλια. Υπάρχει το καθεστώς των αποστρατιωτικοποιημένων νησιών. Η διεκδίκηση του εναέριου χώρου 10 μιλίων πάνω από τα χωρικά ύδατα των 6 μιλίων είναι και αστείο αλλά και παράνομο σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο».

Απομένουν πλέον έξι ημέρες και βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για να φανεί ποιος από τους δύο, είτε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είτε ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, κατάφεραν να πείσουν τους ψηφοφόρους. Προς το παρόν η ενωμένη αντιπολίτευση συνεχίζει την προεκλογική της εκστρατεία με την ελπίδα η οικονομία να φθείρει τις πιθανότητες επανεκλογής του Τούρκου προέδρου και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνεχίζει να επιδίδεται σε έναν αγώνα προεκλογικών εμφανίσεων τραγουδώντας, πάντα, στους υποστηρικτές του.

Πηγή: skai.gr