Κλείσιμο

Το ιατρικό τσεκ-απ του 80χρονου Μπάιντεν τραβάει την προσοχή εν όψει του χρίσματος των Δημοκρατικών

Ο Λευκός Οίκος έχει ανακοινώσει ότι θα δώσει στη δημοσιότητα την έκθεση του γιατρού του προέδρου, όπως το είχε πράξει και τον Νοέμβριο του 2021

Ο 80χρονος Τζο Μπάιντεν υποβάλλεται σήμερα στο ετήσιο ιατρικό του τσεκ-απ, το οποίο θεωρείται κρίσιμο για τον πιο γηραιό πρόεδρο που έχει εκλεγεί ποτέ στις ΗΠΑ και ο οποίος προτίθεται να είναι εκ νέου υποψήφιος το 2024.

Ο Λευκός Οίκος έχει ανακοινώσει ότι θα δώσει στη δημοσιότητα την έκθεση του γιατρού του προέδρου, όπως το είχε πράξει και τον Νοέμβριο του 2021, στο προηγούμενο τσεκ-απ του Μπάιντεν.

Φέτος όμως η ιατρική έκθεση αναμένεται να προσελκύσει περισσότερη προσοχή, καθώς έχει ήδη ξεκινήσει η προεκλογική εκστρατεία για τις προεδρικές εκλογές του 2024.

biden

Ο Μπάιντεν, παρά τις όχι και τόσο ευνοϊκές δημοσκοπήσεις, επαναλαμβάνει εδώ και καιρό ότι «προτίθεται» να είναι ξανά υποψήφιος και κατά συνέπεια ενδέχεται να βρεθεί και πάλι απέναντι στον προκάτοχό του Ντόναλντ Τραμπ.

Όμως πριν μερικές ημέρες δήλωσε ότι δεν έχει λάβει «οριστική» απόφαση.

Στις 19 Νοεμβρίου 2021 ο Δημοκρατικός, ο οποίος είναι πιο διαφανής στο θέμα της υγείας του από τον Ρεπουμπλικάνο πρώην πρόεδρο, είχε υποβληθεί σε πλήρεις ιατρικές εξετάσεις.

biden

Ο γιατρός του Κέβιν Ο’ Κόνορ είχε δηλώσει ότι πρόκειται για έναν άνδρα «με καλή υγεία», «ακμαίο» και «ικανό» να εκπληρώσει τα καθήκοντά του. Παράλληλα όμως είχε φανεί και το βάρος της ηλικίας του Μπάιντεν, καθώς λαμβάνει αρκετά φάρμακα και εμφανίζει ήπιες παθολογίες.

Ο γιατρός είχε παρατηρήσει το πιο αργό περπάτημα του Μπάιντεν, αποδίδοντάς το σε μια «ελαφρά» νευρολογική πάθηση που επηρεάζει τα πόδια του. Παράλληλα είχε επισημάνει ότι έχει συχνά βήχα, κάτι που απέδωσε στη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.

Ο Μπάιντεν δεν καπνίζει, δεν πίνει, κάνει σπορ και δεν είχε κανένα σοβαρό πρόβλημα υγείας μετά την επέμβαση στην οποία είχε υποβληθεί το 1988. Βρέθηκε θετικός στην covid-19 τον Ιούλιο, αν και δεν νόσησε σοβαρά.

biden

Μέχρι στιγμής ο Αμερικανός πρόεδρος φαίνεται να έχει αντοχή μεγαλύτερη από αυτή άλλων ανθρώπων στην ηλικία του, για την οποία όμως δέχεται πολλές επιθέσεις από τους Ρεπουμπλικάνους. Κάποιοι επικριτές του εξάλλου αμφισβητούν την οξυδέρκειά του βασιζόμενοι σε διάφορες στιγμές σύγχυσης του προέδρουω αλλά και σε λάθη που έχει κάνει σε ομιλίες του.

Πηγή: skai.gr