Ο... «γαλαντόμος» Πούτιν προσφέρει 1 εκατ. ρούβλια σε Ρωσίδες μητέρες που θα γεννήσουν 10 παιδιά!

Ο πρόεδρος της Ρωσίας σχεδιάζει να ακολουθήσει το παράδειγμα του Ιωσήφ Στάλιν, ο οποίος είχε καθιερώσει το βραβείο «Μητέρα Ηρωίδα» το 1944  

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν προσφέρει ένα σεβαστό ποσό σε όποια μητέρα στη Ρωσία καταφέρει να γεννήσει 10 παιδιά, σύμφωνα με τη «Mirror». 

Ο Ρώσος πρόεδρος έχοντας να αντιμετωπίσει το δημογραφικό πρόβλημα, ελπίζει ότι προσφέροντας 1 εκατ. ρούβλια θα ενθαρρύνει περισσότερες Ρωσίδες να δημιουργήσουν μεγάλες οικογένειες.  

Μάλιστα, το νέο διάταγμα υπογράφηκε από τον Πούτιν τη Δευτέρα 15 Αυγούστου. Ο πρόεδρος της Ρωσίας σχεδιάζει να ακολουθήσει το παράδειγμα του Ιωσήφ Στάλιν, ο οποίος είχε καθιερώσει το βραβείο «Μητέρα Ηρωίδα» το 1944, για να ενθαρρύνει τις πολύτεκνες οικογένειες, μετά από τον θάνατο δεκάδων εκατομμυρίων σοβιετικών πολιτών κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Περισσότερες από 400.000 γυναίκες είχαν λάβει το βραβείο, πριν αυτό καταργηθεί, μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991. 

Σύμφωνα με το νέο διάταγμα, οι γυναίκες θα λαμβάνουν εφάπαξ ένα εκατομμύριο ρούβλια, αφού το δέκατο παιδί τους συμπληρώσει τα πρώτα του γενέθλια, με την προϋπόθεση ότι τα άλλα εννέα παιδιά θα βρίσκονται εν ζωή. 

Ορισμένοι επικριτές του Κρεμλίνου, πάντως, κατηγόρησαν τον Πούτιν ότι με αυτό τον τρόπο ενθαρρύνει τις γυναίκες να παράγουν «ζωοτροφή (σανό) για όπλα», όπως το διατύπωσαν ειρωνικά, για τον ρωσικό στρατό. 

«Κατά κανόνα, μπορεί κανείς να βασίζεται σε όσους μεγάλωσαν σε μια μεγάλη οικογένεια. Οι άνθρωποι αυτοί δεν θα απογοητεύσουν έναν φίλο, ούτε συναδέλφους, ούτε την πατρίδα τους», ήταν η απάντηση που έδωσε ο Πούτιν. 

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν είναι ο μικρότερος από τα τρία αδέρφια της οικογένειας του και ο μόνος που επέζησε από την παιδική τους ηλικία. Ο μεγαλύτερος αδερφός του, Αλμπερτ, πέθανε όταν ήταν ακόμη βρέφος, τη δεκαετία του 1930 και ο άλλος αδελφός του, ο Βίκτορ, πέθανε το 1942 από πείνα και διφθερίτιδα, κατά τη διάρκεια της πολιορκίας του Λένινγκραντ. 

Η Ρωσία έχει υποστεί απότομη μείωση του πληθυσμού, η οποία έφτασε σε ποσοστό ρεκόρ τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους.

Το 2021, ο πληθυσμός της χώρας συρρικνώθηκε από 146 εκατομμύρια σε 145,3 εκατομμύρια περίπου. Αυτό απηχεί μια τάση μείωσης του πληθυσμού που διαρκεί δεκαετίες, ο ρυθμός της οποίας έχει αυξηθεί σχεδόν διπλασιαζόμενος από το 2021.

Ο Alain Blum, δημογράφος στο Εθνικό Ινστιτούτο Δημογραφικών Μελετών, δήλωσε στο France 24: «Όταν η Σοβιετική Ένωση έπεσε, η χώρα βυθίστηκε σε μια σοβαρή δημογραφική κρίση. Για πρώτη φορά, το ποσοστό θνησιμότητας της Ρωσίας υπερέβη σημαντικά το ποσοστό γεννήσεων, οδηγώντας σε μείωση του πληθυσμού της».

Ο ίδιος ο Πούτιν λέγεται ότι θεωρεί το θέμα εξαιρετικά σημαντικό και το αναφέρει σε ομιλίες του, με ορισμένους να πιστεύουν ότι θεωρεί τον πληθυσμό ένδειξη του πόσο ισχυρό είναι το κράτος. Περαιτέρω αναφορές λένε ότι παρά τις ενδείξεις για βαριές απώλειες στρατευμάτων στην Ουκρανία, αυτό θα έχει ελάχιστο αντίκτυπο στο σύνολο του πληθυσμού.

Καθώς ξέσπασε ο πόλεμος, ορισμένοι εμπειρογνώμονες προέβλεψαν πτώση του ποσοστού γεννήσεων, με την οικονομική αβεβαιότητα να αποτρέπει τους ανθρώπους από την απόκτηση παιδιού.

Ο Ρώσος δημογράφος, Αλεξέι Ράκσα, δήλωσε: «Κατά τη διάρκεια οικονομικών κρίσεων, οι άνθρωποι έχουν λιγότερη διάθεση να κάνουν παιδιά, πράγμα λογικό. Η εμπιστοσύνη στο μέλλον παίζει βασικό ρόλο στο ποσοστό γεννήσεων μιας χώρας».
 

Πηγή: skai.gr