Ο οργισμένος πόλεμος του Πριγκόζιν με την Μόσχα: «Πού είναι αυτά τα γ... πυρομαχικά;»

«Σοϊγκού, Γκερασίμοφ! Πού είναι αυτά τα γ... πυρομαχικά;», ωρυόταν σε βίντεο καθώς στεκόταν μπροστά από τις σωρούς μαχητών του ζητώντας από εκείνον που τον τραβούσε με την κάμερα να ζουμάρει επάνω τους.

Της Αθηνάς Παπακώστα

«Εκ μέρους των μαχητών και της διοίκησης της Βάγνκερ δηλώνω ότι στις 10 Μαΐου 2023 θα υποχρεωθούμε να παραδώσουμε τις θέσεις μάχης που κρατάμε στο Μπαχμούτ σε δυνάμεις του υπουργείου Άμυνας και να μεταφέρουμε τις εναπομείνασες δυνάμεις μας σε στρατόπεδα επιμελητείας για να κλείσουμε τις πληγές μας».

Αυτά ήταν μεταξύ άλλων τα λόγια του έξω φρενών Γεβγκένι Πριγκόζιν την περασμένη  εβδομάδα που ετοίμαζε... βαλίτσες από το Μπαχμούτ χλευάζοντας τον υπουργό Εθνικής Άμυνας της Ρωσίας, Σεργκέι Σοϊγκού και τη στρατιωτική ηγεσία της χώρας επειδή του στερούσαν, όπως έλεγε, πυρομαχικά και όπλα από τη μάχη του για την κατάληψη αυτής της ισοπεδωμένης πόλης την οποία η Μόσχα με τη βοήθεια της μισθοφορικής Ομάδας Βάγκνερ προσπαθεί να καταλάβει από το περασμένο καλοκαίρι.  

«Σοϊγκού, Γκερασίμοφ! Πού είναι αυτά τα γ... πυρομαχικά;», ωρυόταν σε ένα άλλο βίντεο καθώς στεκόταν μπροστά από τις σωρούς μαχητών του ζητώντας από εκείνον που τον τραβούσε με την κάμερα να ζουμάρει επάνω τους.

Τώρα, ο επικεφαλής και ιδρυτής της παραστρατιωτικής Ομάδας Βάγκνερ φαίνεται να αλλάζει εκ νέου την στάση του και το αρχικό του βαθιά οργισμένο μήνυμα αντικαθίσταται από μία ψυχραιμότερη ανακοίνωση στην οποία μεταξύ άλλων, αναφέρει: «Μας υποσχέθηκαν όσα πυρομαχικά και όπλα χρειαζόμαστε ώστε να συνεχίσουμε τις επιχειρήσεις».

Μάλιστα σε αυτή την νέα του δήλωση ο ίδιος ο Πριγκόζιν τονίζει πως το ρωσικό υπουργείο Άμυνας του «υποσχέθηκε» και τον στρατηγό Σεργκέι Σουροβίκιν, ο οποίος ήταν ο διοικητής των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία επί μήνες,  για τον οποίο λέει ότι «είναι ο μοναδικός άνδρας με αστέρια στρατηγού που γνωρίζει πως να πολεμάει».

Το Κρεμλίνο δεν έχει αντιδράσει στις νέες δηλώσεις Πριγκόζιν οι οποίες ερμηνεύονται πως ο ιδρυτής της Βάγκνερ τελικά θα αποφάσισε να παραμείνει στο Μπαχμούτ και να μην παραχωρήσει τις θέσεις της ομάδας του στους Τσετσένους του Καντίροφ.

Οι μάχες στο Μπαχμούτ έχουν εξελιχθεί ως οι πιο αιματηρές αυτού του πολέμου στην Ουκρανία με τις δύο πλευρές να παρουσιάζουν τις τελευταίες εβδομάδες αντικρουόμενες πληροφορίες για την εξέλιξή τους.

Σε αυτό το σημείο του χάρτη η μισθοφορική Ομάδα Βάγκνερ ηγείται των επιθετικών επιχειρήσεων της ρωσικών δυνάμεων με τον ίδιο τον Πριγκόζιν να γνωρίζει ότι εάν καταφέρει να κατακτήσει αυτή τη μικρή πόλη στην περιφέρεια του Ντόνετσκ, στα ανατολικά της Ουκρανίας, θα αποτελέσει σημαντικό παίκτη εντός της ρωσικής πολεμικής μηχανής παρά τους πολύ δύσκολους δεσμούς της Ομάδας με την Μόσχα.

Από την πλευρά της, η Ρωσία εάν όντως υποσχέθηκε όπλα και πυρομαχικά στον Πριγκόζιν μετά το άνευ προηγουμένου ξέσπασμά του on camera προδίδει την ανάγκη της και την εξάρτησή της στην περιοχή από τους μισθοφόρους αυτής της παραστρατιωτικής οργάνωσης.

Την ίδια στιγμή, όμως, για τους Ουκρανούς ο Πριγκόζιν ποτέ δεν σκόπευε να φύγει από το σημείο. Πιο αναλυτικά, η αναπληρώτρια υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας, Χάνα Μαλιάρ, ανέφερε ότι οι Ρώσοι «μεταφέρουν μαχητές της Βάγκνερ από ολόκληρη τη γραμμή του μετώπου στο Μπαχμούτ», γιατί θέλουν να καταλάβουν την πόλη πάση θυσία μέχρι τις 9 Μαΐου, ανήμερα της Ημέρα της Νίκης που η Ρωσία γιορτάζει τη νίκη της Σοβιετικής Ένωσης επί της Ναζιστικής Γερμανίας στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Το ρολόι όμως έχει αρχίσει να μετράει αντίστροφα για την ουκρανική αντεπίθεση με περιοχές της κατεχόμενης από τους Ρώσους Ζαπορίζια να εκκενώνονται μαζικά με το Κίεβο να έχει παραλάβει τα νέα άρματα μάχης από τη Δύση, τους στρατιώτες του να έχουν εκπαιδευτεί και το ηθικό των Ρώσων να είναι πεσμένο αφού ο Ρώσος πρόεδρος όχι μόνο δεν έχει ούτε μία συμβολική νίκη να παρουσιάσει αύριο κατά την στρατιωτική παρέλαση στη ρωσική πρωτεύουσα αλλά μετρά μονάχα επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και εκρηκτικά εντός της ρωσικής επικράτειας ακόμη και επάνω από το Κρεμλίνο...

Πηγή: skai.gr