NBC: Ο Μπάιντεν έχασε την ψυχραιμία του με τον Ζελένσκι όταν ο Ουκρανός ηγέτης ζήτησε περισσότερη βοήθεια

Ο Μπάιντεν μόλις είχε ολοκληρώσει τη φράση του ενημερώνοντας τον Ζελένσκι ότι είχε δώσει το «πράσινο φως» για άλλο ένα δισεκ. δολάρια σε στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, όταν ο Ουκρανός πρόεδρος άρχισε να απαριθμεί όλη την πρόσθετη βοήθεια που χρειαζόταν.

Ο Τζο Μπάιντεν έχασε την ψυχραιμία του με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στην τηλεφωνική επικοινωνία του Ιουνίου, όταν ο Ουκρανός ηγέτης ζήτησε περισσότερη βοήθεια, αναφέρει το αμερικανικό δίκτυο NBC σε αποκλειστικό ρεπορτάζ του. 

Όπως αναφέρει το NBC, «έχει γίνει ρουτίνα από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία: ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι μιλούν τηλεφωνικά κάθε φορά που οι ΗΠΑ ανακοινώνουν ένα νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας για το Κίεβο. Ωστόσο, ένα τηλεφώνημα μεταξύ των δύο ηγετών τον Ιούνιο είχε διαφορετικά αποτελέσματα από τα προηγούμενα, σύμφωνα με τέσσερα άτομα που γνωρίζουν τη συγκεκριμένη επικοινωνία. Ο Μπάιντεν μόλις είχε ολοκληρώσει τη φράση του ενημερώνοντας τον Ζελένσκι ότι είχε δώσει το "πράσινο φως" για άλλο ένα δισεκατομμύριο δολάρια σε στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, όταν ο Ουκρανός πρόεδρος άρχισε να απαριθμεί όλη την πρόσθετη βοήθεια που χρειαζόταν και δεν έπαιρνε. Ο Μπάιντεν έχασε την ψυχραιμία του, είπαν οι άνθρωποι που γνωρίζουν την επίμαχη συνομιλία τους. Ο αμερικανικός λαός ήταν αρκετά γενναιόδωρος και η κυβέρνησή του και ο στρατός των ΗΠΑ εργάζονταν σκληρά για να βοηθήσουν την Ουκρανία, είπε ο Αμερικανός πρόεδρος υψώνοντας τη φωνή του, και ο Ζελένσκι μπορούσε να δείξει λίγη περισσότερη ευγνωμοσύνη».

«Αξιωματούχοι της κυβέρνησης των ΗΠΑ διευκρίνισαν ότι η σχέση του Μπάιντεν και του Ζελένσκι έχει μόνο βελτιωθεί από την τηλεφωνική επικοινωνία του Ιουνίου, μετά την οποία ο Ζελένσκι έκανε μια δήλωση επαινώντας τις ΗΠΑ για τη γενναιόδωρη βοήθειά τους. Αλλά η σύγκρουση αντανακλά την πρώιμη επίγνωση του Μπάιντεν ότι η υποστήριξη τόσο του Κογκρέσου όσο και της αμερικανικής κοινής γνώμης για την αποστολή δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία θα μπορούσε να αρχίσει να εξασθενεί. Αυτή η στιγμή έφτασε ακριβώς τη στιγμή που ο πρόεδρος ετοιμάζεται να ζητήσει από το Κογκρέσο να δώσει πράσινο φως ακόμη και για χρήματα για την Ουκρανία».

«Ο Μπάιντεν αντιμετωπίζει τώρα αντίσταση από ορισμένους Ρεπουμπλικάνους και Δημοκρατικούς που δεν ήταν παρόντες όταν το Κογκρέσο ενέκρινε προηγούμενα κονδύλια για την Ουκρανία. Ο Λευκός Οίκος εξετάζει να ζητήσει από το Κογκρέσο δισεκατομμύρια δολάρια μετά τις ενδιάμεσες εκλογές».

«Ο Λευκός Οίκος δεν έχει συγκεκριμενοποιήσει το ποσό. Νομοθέτες και λομπίστες της Ουκρανίας ελπίζουν σε 40 έως 60 δισεκατομμύρια δολάρια, και ορισμένοι αξιωματούχοι που γνωρίζουν τις συζητήσεις αναμένουν ότι ο το ποσό θα είναι περίπου 50 δισεκατομμύρια δολάρια».

Πάντως, το NBC σημειώνει ότι «μια πηγή που γνωρίζει τη συνομιλία είπε ότι ο Μπάιντεν ήταν ευθύς στον Ζελένσκι για το χειρισμό των ζητημάτων μέσω των κατάλληλων στρατιωτικών διαύλων, αλλά ότι δεν υπήρχε εκνευρισμός στη συζήτησή τους». 

Τόσο η αμερικανική όσο και η ουκρανική κυβέρνηση δεν έχουν σχολιάσει έως στιγμής την είδηση του αμερικανικού δικτύου. 
 

Πηγή: nbcnews.com