Ο Μπάιντεν επιμένει ουκρανικά και ο Πούτιν ετοιμάζει διάγγελμα

Η επίσκεψη Μπάιντεν στο Κίεβο τη δεδομένη χρονική στιγμή δεν θα μπορούσε σε καμία περίπτωση να θεωρηθεί τυχαία.

Της Αθηνάς Παπακώστα

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα στηρίξουν την Ουκρανία στη μάχη της κατά της Ρωσίας για όσο χρειαστεί.

Αυτό ήταν το σαφές μήνυμα Μπάιντεν από την Ουκρανία και την ουκρανική πρωτεύουσα, Κίεβο, όπου και πραγματοποίησε απροειδοποίητη επίσκεψη υψηλού συμβολικού χαρακτήρα με άκρα μυστικότητα λίγες ημέρες πριν την επέτειο της ρωσικής εισβολής στη χώρα.

Σύμφωνα με τους Τάιμς της Νέας Υόρκης ο Αμερικανός πρόεδρος μετέβη με τρένο στο Κίεβο μετά από ένα ταξίδι 10 ωρών. Παρέμεινε στην ουκρανική πρωτεύουσα πέντε ώρες και κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του αυτής, συνομίλησε με τον Ουκρανό πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Όπως τόνισε: ο Βλάντιμιρ Πούτιν έκανε τεράστιο λάθος να πιστεύει ότι η Ρωσία θα νικήσει την Ουκρανία και τους δυτικούς της συμμάχους.

«Ένα χρόνο μετά και το Κίεβο στέκεται όρθιο. Η Ουκρανία υπάρχει, η δημοκρατία υπάρχει. Οι Αμερικανοί στέκονται στο πλευρό σας, ολόκληρος ο κόσμος είναι με το μέρος σας», είπε χαρακτηριστικά.

Η επίσκεψη Μπάιντεν στο Κίεβο τη δεδομένη χρονική στιγμή δεν θα μπορούσε σε καμία περίπτωση να θεωρηθεί τυχαία.

Προκύπτει ως αναπόσπαστο μέρος της προσπάθειας των Ηνωμένων Πολιτειών να διατηρήσουν τη Δύση ενωμένη σε ό,τι αφορά στην υποστήριξη την οποία παρέχουν στους Ουκρανούς εν όψει και των σκληρών εαρινών επιθέσεων της Ρωσίας.

Υπό αυτό το πρίσμα ο Τζο Μπάιντεν φρόντισε επί ουκρανικού εδάφους να ανακοινώσει, λίγες ημέρες πριν από την επέτειο της 24ης Φεβρουαρίου, ένα νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας με νέες παραδόσεις όπλων και πυρομαχικών ύψους 500 εκατομμυρίων δολαρίων ενώ, εντός των επόμενων ημερών, αναμένεται, οι Ηνωμένες Πολιτείες να ανακοινώσουν πρόσθετες κυρώσεις κατά ελίτ και εταιρειών που προσπαθούν να ενισχύσουν την πολεμική μηχανή της Ρωσίας.

Κατά τη συνάντησή του με τον Ουκρανό πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, οι δύο ηγέτες μετέβησαν σε μνημείο αφιερωμένο στους στρατιώτες που έχασαν τη ζωή τους όταν εννέα χρόνια πριν η Ρωσία προσάρτησε την Κριμαία και δυνάμεις της κατέλαβαν τμήματα της ανατολικής περιοχής του Ντονμπάς.

Νωρίτερα, ο Αμερικανός πρόεδρος είχε λάβει μία γεύση από τον εν εξελίξει πόλεμο στη χώρα την οποία επισκέπτεται για πρώτη φορά εδώ και έναν χρόνο. Ενόσω οι δύο άνδρες απομακρύνονταν από τον καθεδρικό ναό του Αγίου Μιχαήλ στο κέντρο του Κιέβου, ήχησαν οι αντιαεροπορικές σειρήνες συναγερμού.

Για την επίσκεψη Μπάιντεν στο Κίεβο η Μόσχα δεν βιάστηκε να κάνει κάποιο σχόλιο. Ούτως ή άλλως εδώ και καιρό το Κρεμλίνο επαναλαμβάνει ότι η Ρωσία πολεμά κατά της Δύσης, όχι μόνο κατά της Ουκρανίας.

Αναλυτές δεν αποκλείουν η άμεση απάντηση να έρθει δια στόματος του Ρώσου προέδρου, Βλάντιμιρ Πούτιν, κατά τη διάρκεια της ετήσιας ομιλίας του προς την Ομοσπονδιακή Συνέλευση η οποία αναμένεται εντός των επόμενων ωρών.

Σε αυτό του διάγγελμα ο ένοικος του Κρεμλίνου θα απευθυνθεί προς το ρωσικό έθνος με τα μηνύματα να μην περιορίζονται, ωστόσο, μόνο προς το εσωτερικό της χώρας του, αλλά και προς τη Δύση. Μάλιστα δεν είναι λίγοι εκείνοι οι οποίοι σχολιάζουν ότι αναμένουν ο τόνος του Ρώσου προέδρου να είναι επιθετικός και κυνικός.  

Την ίδια ώρα ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, θα βρίσκεται στη Βαρσοβία, πρωτεύουσα της συνορεύουσας με την Ουκρανία, Πολωνία όπου και θα έχει εκφωνήσει ομιλία η οποία ίσως αποτελέσει και έναν οδικό χάρτη φωτίζοντας τα επόμενα βήματα των δυτικών συμμάχων του Κιέβου για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Εν τω μεταξύ, στη Μόσχα μεταβαίνει ο κορυφαίος διπλωμάτης της Κίνας που αναμένεται να συναντήσει τον Σεργκέι Λαβρόφ ενώ, δεν αποκλείεται να συναντήσει και τον ίδιο τον Πούτιν.

Όπως σημειώνουν ξένα ειδησεογραφικά δίκτυα ούτε αυτή η συνάντηση είχε ανακοινωθεί και προκύπτει επίσης ως συνέχεια τόσο του ακήρυχτου σινοαμερικανικού πολέμου αλλά και ειδικότερα του αυστηρού προειδοποιητικού μηνύματος Μπλίνκεν προς το Πεκίνο κατά της στρατιωτικής ενίσχυσης της Μόσχας με όπλα.