Ο Κέβιν Μακάρθι απέτυχε για 14η φορά να εκλεγεί πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων

Ο Ρεπουμπλικάνος Κέβιν Μακάρθι δεν κατάφερε να εξασφαλίσει την απαιτούμενη στήριξη «τραμπικών ανταρτών» της παράταξής του παρότι, πριν από την έναρξη της τελευταίας ψηφοφορίας, εμφανιζόταν σχεδόν βέβαιος για αυτό.

Ο Ρεπουμπλικανός Κέβιν Μακάρθι υπέστη άλλη μία ταπεινωτική ήττα καθώς απέτυχε αργά το βράδυ της Παρασκευής να εκλεγεί πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, παρατείνοντας την πιο βαθιά δυσλειτουργία του Σώματος σε περισσότερα από 160 χρόνια.

Στη 14η ήττα του αυτή την εβδομάδα ο Μακάρθι έλαβε 216 ψήφους, καθώς μια μικρή ομάδα δεξιών σκληροπυρηνικών βουλευτών αρνήθηκε να τον ψηφίσει παρά την υπόσχεσή του για περικοπές δαπανών και άλλες παραχωρήσεις που είχαν κερδίσει πολλούς από τους συναδέλφους τους.

Έξι Ρεπουμπλικανοί βουλευτές τήρησαν αποχή ή ψήφισαν υπέρ άλλων υποψηφίων, παρότι, πριν από την έναρξη της ψηφοφορίας, ο Μακάρθι εμφανιζόταν σχεδόν βέβαιος ότι θα εξασφάλιζε την απαιτούμενη στήριξη ορισμένων σκληροπυρηνικών "τραμπικών ανταρτών" της παράταξής του.

Ελπίζοντας ότι θα εξασφάλιζε αρκετές ψήφους ώστε να κερδίσει, είχε καλέσει για ένα διάλειμμα μερικών ωρών, με τους βουλευτές να επανέρχονται στις 10.00 μ.μ. της Παρασκευής (05:00 σήμερα Σάββατο ώρα Ελλάδας) για άλλον έναν γύρο ψηφοφορίας.

Η αποφασιστική στιγμή ήρθε όταν ο σκληροπυρηνικός βουλευτής Ματ Γκατζ αποφάσισε να μην δώσει την ψήφο του στον Μακάρθι. Μέλη της ηγεσίας του κόμματος είχαν προσπαθήσει επί αρκετά λεπτά να πείσουν τον Ρεπουμπλικάνο από τη Φλόριντα να αλλάξει γνώμη προτού παραδεχθούν την ήττα τους.

Το αποτέλεσμα αφήνει ακέφαλη τη Βουλή των Αντιπροσώπων έπειτα από μία εβδομάδα επαναλαμβανόμενων ψηφοφοριών που υπογράμμισαν τις διαιρέσεις των Ρεπουμπλικανών και ήγειραν ερωτήματα για την ικανότητά τους να κυβερνήσουν. Το Σώμα δεν έχει ξαναδεί ένα τέτοιο επίπεδο δυσλειτουργίας από το 1859.

Οι βουλευτές ετοιμάζονται για μια 15η ψηφοφορία -- δεν είναι σαφές τι θα γίνει αν ο Μακάρθι αποτύχει και πάλι.

Οι Ρεπουμπλικάνοι θα μπορούσαν να στραφούν σε έναν άλλο υποψήφιο ηγέτη, όπως ο προσκείμενος στον Μακάρθι Στιβ Σκάλιζ, ή ο δημοφιλής συντηρητικό Τζιμ Τζόρνταν, ο οποίος είχε προταθεί κατ΄επανάληψη ως υποψήφιος από τους σκληροπυρηνικούς αυτήν την εβδομάδα.

Η ισχνή πλειοψηφία 222-212 που εξασφάλισαν οι Ρεπουμπλικάνοι στις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου έδωσε μια υπερμεγέθη εξουσία σε σκληροπυρηνικούς δεξιούς που αντιτέθηκαν στην υποψηφιότητα του Μακάρθι.

Τον κατηγορούν ότι είναι υπερβολικά ανοικτός σε συμβιβασμούς με τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και τους Δημοκρατικούς του, οι οποίοι ελέγχουν επίσης τη Γερουσία. Ορισμένοι λένε πως θέλουν έναν ηγέτη που θα είναι έτοιμος να επιβάλει το κλείσιμο της κυβέρνησης ώστε να μειωθούν οι δαπάνες.

Κάτι τέτοιο εγείρει το ενδεχόμενο τα δύο κόμματα θα μην καταφέρουν να καταλήξουν σε συμφωνία όταν η ομοσπονδιακή κυβέρνηση βρεθεί αντιμέτωπη με ένα όριο χρέους 31,4 τρισεκ. δολαρίων φέτος. Χωρίς συμφωνία ή με μια μακρά αντιπαράθεση υπάρχει ο κίνδυνος μιας χρεοκοπίας που θα προκαλούσε κλυδωνισμούς στην παγκόσμια οικονομία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ