Ο Ερντογάν «ξήλωσε» αιφνιδιαστικά τον εμπνευστή της Γαλάζιας Πατρίδας

Ο Ερντογάν «ξήλωσε» αιφνιδιαστικά τον εμπνευστή της Γαλάζιας Πατρίδας

Στο Τουρκικό Γενικό Επιτελείο μετατέθηκε ο Τζιχάτ Γιαϊτζί, ο αντιναύαρχος του πολεμικού ναυτικού και «πατέρας» τη θεωρία της Γαλάζιας Πατρίδας.

Η απόφαση ανακοινώθηκε αιφνιδιαστικά σήμερα Σάββατο, καθώς οι κρίσεις στις τουρικές Ένοπλες Δυνάμεις γίνονται τον Αύγουστο.

Όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Τουρκία, Μανώλης Κωστίδης, πολλοί θεωρούν ότι πρόκειται για «υποβάθμιση μέσω της αναβάθμισης», καθώς ο Γιαϊτζί δεν θα έχει πλέον αρμοδιότητες.

Ήδη από την Παρασκευή είχαν κυκλοφορήσει πληροφορίες περί απομάκρυνσής του από τον Ταγίπ Ερντογάν. Η Hurriyet έγραφε ότι υπερέβαλλε στις διώξεις σε βάρος γκιουλενιστών, οι οποίοι θεωρούνται από την τουρκική κυβέρνηση υπεύθυνοι για την απόπειρα πραξικοπήματος το 2016.

Ο Γιαϊτζί, έχει εκδώσει πολλά βιβλία για την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Τουρκίας. Σε ένα από αυτά που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις του τουρκικού πολεμικού ναυτικού αναπτύσσει τη θεωρία της Γαλάζιας Πατρίδας με τους σχετικούς χάρτες.

Σε άλλο του βιβλίο για την Ανατολική Μεσόγειο είχε προτείνει τον καθορισμό ΑΟΖ με το Ισραήλ, μια πρόταση που στηλίτευσε ιδιαίτερα ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Πηγή: skai.gr