Ο Ερντογάν «βγάζει γλώσσα» στον Κεμαλισμό: Εγκαίνια τζαμιού στην Ταξίμ όπου απαγορεύονταν τεμένη 

Ο Ερντογάν «βγάζει γλώσσα» στον Κεμαλισμό: Εγκαίνια τζαμιού στην Ταξίμ όπου απαγορεύονταν τεμένη 

Σε κίνηση ισχυρού συμβολισμού για να δείξει ότι αλλάζει σελίδα η Τουρκία προβαίνει την Παρασκευή ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς οι συμβολισμοί στα μουσουλμανικά κράτη παίζουν ρόλο. 

Όπως μεταδίδει ο Μανώλης Κωστίδης στην γνωστή πλατεία Ταξίμ εγκαινιάζεται το τζαμί που ο τούρκος πρόεδρος ονειρευόταν σε όλη του τη ζωή. Στην πλατεία υπάρχει ένα μικρό μνημείο για τον Κεμάλ, και επί δεκαετίες οι στρατηγοί οι Κεμαλιστές απαγόρευαν να κτιστεί τζαμί γιατί υπάρχει ανεξιθρησκία και δεν ήθελαν να υπάρχει σύμβολο του Ισλάμ στην ευρωπαϊκή πλευρά της Κωνσταντινούπολης. Η άλλη αντίληψη έλεγε ότι στην περιοχή υπάρχουν εκκλησίες και δεν υπάρχει τζαμί, και από τη μέρα που ανέλαβε δήμαρχος ο Ερντογάν το 1994 έλεγε ότι «εγώ θα κτίσω τζαμί στην Ταξίμ».

Συγκριτικά, το μνημείο του Κεμάλ είναι πολύ μικρό, ενώ το τζαμί πολύ μεγάλο, χωρητικότητας 2.500 ατόμων με τον τούρκο πρόεδρο να δείχνει ότι αλλάζει η Τουρκία. 

Και μια ακόμα συμβολική κίνηση του Ερντογάν σύμφωνα με την αντιπολίτευση: Εγκαινιάζει το τζαμί 28 Μαΐου, την ημέρα που ξεκίνησαν τα επεισόδια στην πλατεία Γκεζί το 2013. 

Πηγή: skai.gr