Με πλήθος δημοσιογράφων η ιδιωτική επίσκεψη Τσαβούσογλου στη Θράκη – Τι εκτιμά η Αθήνα

Πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες στην Άγκυρα για την επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Ελλάδα την Κυριακή.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ανταποκριτή του ΣΚΑΪ στην Τουρκία Μανώλη Κωστίδη, ο Τσαβούσογλου θα προσγειωθεί το μεσημέρι της Κυριακής στην Αλεξανδρούπολη και μαζί του θα βρίσκεται μεγάλη δημοσιογραφική αποστολή. Θα επισκεφθεί την Κομοτηνή ενώ δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί το πρόγραμμα για την επίσκεψή του στην Ξάνθη.  Κατά την επίσκεψή του στη Θράκη, η οποία θα είναι ιδιωτική, θα έχει επαφές με μέλη της μειονότητας.

Το απόγευμα της Κυριακής θα μεταβεί στην Αθήνα για το ιδιωτικό δείπνο με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια. Το πρωί της Δευτέρας μαζί με τον Νίκο Δένδια θα συναντηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Θα ακολουθήσει η συνάντηση των διπλωματικών αποστολών των δύο χωρών στο υπουργείο Εξωτερικών και συνέντευξη Τύπου προς τα κρατικά πρακτορεία ειδήσεων Ελλάδας και Τουρκίας χωρίς δημοσιογράφους. Το μεσημέρι ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών θα αναχωρήσει από Αθήνα για Άγκυρα προκειμένου να συμμετάσχει σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Η ανησυχία της Αθήνας για ρεβάνς της Άγκυρας

Ενόψει της επίσκεψης Τσαβούσογλου στη Θράκη, στην Αθήνα επικρατεί διπλωματικός πυρετός, καθώς υπάρχει ανησυχία πως ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών θα επιχειρήσει να πάρει ρεβάνς για τις απαντήσεις που του έδωσε ο Νίκος Δένδια στην Άγκυρα.

«Η επίσκεψη του κ. Τσαβούσογλου στην Θράκη είναι μια ιδιωτική επίσκεψη. Η Ελλάδα είναι μια ανοιχτή δημοκρατική, ευρωπαϊκή χώρα που δεν απαγορεύει ιδιωτικές επισκέψεις. Εμείς δεν έχουμε τίποτα να κρύψουμε, ούτε τίποτα να φοβηθούμε σε σχέση με την μειονότητα, τα μέλη της οποίας απολαμβάνουν καθεστώς ισονομίας και ισοπολιτείας όπως όλοι οι Έλληνες πολίτες», δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. 

Το σχόλιο του Αλέξη Παπαχελά

Πρόκειται για μια περιοδεία που προφανώς η ελληνική κυβέρνηση θα προτιμούσε να μην γίνει, από την άλλη έχει γίνει πια παράδοση όταν έρχεται κάποιος Τούρκος υπουργός να περνάει και από τη Θράκη για επαφές με την εκεί μουσουλμανική κοινότητα, τόνισε ο Αλέξης Παπαχελάς στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ με την Σία Κοσιώνη.

Πρόσθεσε πως και στις δύο πλευρές φαίνεται να υπάρχει διάθεση για να κυλίσει με ομαλό τρόπο η επίσκεψη Τσαβούσογλου στην Ελλάδα, χωρίς κορώνες και πυροτεχνήματα, αναφέρθηκε 

«Η Τουρκία έχει καταλάβει ότι είναι πολύ μεγάλο το κόστος από τη φασαρία που γίνεται συνεχώς γύρω από την επιθετικότητά της και στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, προφανώς και ενόψει της Συνόδου Κορυφής υπάρχει μια συνεννόηση να κρατηθούν χαμηλά οι τόνοι. Νομίζω λοιπόν υπάρχει μια προσπάθεια, θα δούμε αν θα αποδώσει καρπούς», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Πηγή: skai.gr