Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Σε 5.890 ανέρχονταν οι θάνατοι λόγω κορωνοϊού που είχαν αναφερθεί σε οίκους ευγηρίας στην Αγγλία και στην Ουαλία έως και τις 24 Απριλίου, σύμφωνα με τη νεότερη εβδομαδιαία έκθεση του Γραφείου Εθνικής Στατιστικής (ONS).

Σύμφωνα δε με τα συμπληρωματικά στοιχεία από την Επιτροπή Ποιότητας Περίθαλψης (CQC), που έχει την ευθύνη για τη λειτουργία των μονάδων κοινωνικής περίθαλψης στην Αγγλία, καθώς και από τον αντίστοιχο φορέα στην Ουαλία, ο απολογισμός αυτός ανεβαίνει ακόμα περισσότερο.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία από την CQC, κατά την περίοδο από τις 10 Απριλίου έως την 1η Μαΐου, είχαν σημειωθεί 6.686 θανάτοι σε οίκους ευγηρίας, εκ των οποίων οι 2.112 την εβδομάδα έως και την Πρωτομαγιά.

Συνολικά, σύμφωνα με τα στοιχεία από το ONS, έως τις 24 Απριλίου στην Αγγλία και στην Ουαλία είχαν σημειωθεί 29.648 θάνατοι στους οποίους ο κορωνοϊός ήταν η κύρια ή μία από τις αιτίες θανάτου, ενώ το Υπουργείο Υγείας είχε ανακοινώσει 21.399 θανάτους λόγω της ασθένειας για την ίδια εβδομάδα, μια διαφορά της τάξης των 8.249 απωλειών ζωής. Σημειώνεται ότι εκείνη την περίοδο το Υπουργείο Υγείας μετρούσε μόνο τους θανάτους στα νοσοκομεία.

Πέρα από τους θανάτους στους οίκους ευγηρίας, έως τις 24 Απριλίου είχαν αναφερθεί 1.306 θάνατοι από κορωνοϊό σε οικίες και 301 θάνατοι σε άλλες δομές κοινωνικής περίθαλψης.

Κατα την εβδομάδα έως τις 24 Απριλίου στην Αγγλία και στην Ουαλία καταγράφηκαν 21.997 θάνατοι από όλες τις αιτίες. Ο αριθμός αυτός συνιστά μεν μείωση σε σχέση με το αρνητικό ρεκόρ 27ετίας των 22.351 θανάτων της προηγούμενης εβδομάδας αλλά και πάλι είναι περίπου διπλάσιος από το μέσο όρο των θανάτων των τελευταίων πέντε ετών για την ίδια εβδομάδα.

Συνολικά δηλαδή από το ξέσπασμα της πανδημίας, στην Αγγλία και την Ουαλία έχουν σημειωθεί περίπου 38.500 θάνατοι περισσότεροι από το μέσο όρο της πενταετίας για την ίδια περίοδο. Αν προστεθούν οι πρόσθετοι θάνατοι σε Σκωτία και Βόρεια Ιρλανδία, ο αριθμός αυτός ανεβαίνει στις περίπου 42.000.

Επίσης, την εβδομάδα έως τις 24 Απριλίου το ποσοστό των θανάτων λόγω κορωνοϊού που σημειώνονται στους οίκους ευγηρίας ανέβηκε στο 34% επί του συνόλου των θανάτων από την ασθένεια.