Ντι Μάιο: Ο Πούτιν οδηγεί την Ρωσία στο βάραθρο-Θα μπαίναμε σε πόλεμο αν προσφέραμε μαχητικά στην Ουκρανία

Ο Ιταλός υπουργός εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο, σε συνέντευξή του στην ιταλική δημόσια τηλεόραση Rai, αναφέρθηκε απόψε στις τελευταίες εξελίξεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. «Ο Πούτιν οδηγεί την Ρωσία προς το βάραθρο. Οι Ρώσοι πολίτες διαδηλώνουν κατά του πολέμου, αλλά του ζητούν και να σώσει την χώρα του», υπογράμμισε ο αρχηγός της ιταλικής διπλωματίας. «Οι ολιγάρχες πρέπει να βοηθήσουν τον Πούτιν να καταλάβει ότι πρέπει να καθίσει πραγματικά στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, διότι γνωρίζουν ότι καταστρέφει την οικονομία της Ρωσίας», πρόσθεσε ο Ντι Μάιο.

Σε ό,τι αφορά το αίτημα για απευθείας στρατιωτική στήριξη, με παροχή στρατιωτικών αεροσκαφών, το οποίο προβάλλει ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι, ο Ιταλός υπουργός εξωτερικών υπογράμμισε:

«Aν δημιουργήσουμε ζώνη απαγόρευσης πτήσεων και ένα μόνο αεροσκάφος του ΝΑΤΟ καταρριφθεί, θα ξεσπάσει τρίτος παγκόσμιος πόλεμος. Ο πρόεδρος Ζελένσκι μας ζήτησε και μαχητικά αεροσκάφη, αλλά δεν μπορούμε να τα προσφέρουμε, διότι αν γίνει αυτό μπαίνουμε, επίσης, απευθείας σε πόλεμο».

Ο Λουίτζι Ντι Μάιο δήλωσε ότι χρειάζεται ένας τρίτος, εξωτερικός μεσολαβητής «ο οποίος να καθίσει στο τραπέζι μαζί με Ρώσους και Ουκρανούς». «Άμεση προτεραιότητα είναι μια πραγματική κατάπαυση του πυρός, 24 ή 48 ωρών, με στόχο την μεταφορά των παιδιών, ηλικιωμένων και τραυματιών, έξω από τις πόλεις που συνεχίζουν να βομβαρδίζονται», είπε στην Rai ο αρχηγός της ιταλικής διπλωματίας.

Tέλος, σε ό,τι αφορά τις εισαγωγές φυσικού αερίου από την Ρωσία, θέλησε να τονίσει:

«Αλγερία και Κατάρ θα αυξήσουν την ενεργειακή συνεργασία τους με την Ιταλία. Έχουμε πολλούς φίλους και εταίρους. Θεωρώ ότι αυτό θα μας επιτρέψει να μην δεχθούμε κανένα είδος ενεργειακού εκβιασμού».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ