Το κλείσιμο της στρόφιγγας στον Nord Stream «παγώνει» την Ευρώπη: Έκτακτα μέτρα, σενάρια για δελτίο στην ενέργεια

«Με προσωρινό κλείσιμο του αγωγού Nord Stream θα αυξηθούν οι τιμές» δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Οικολογικής Μετάβασης, Ρομπέρτο Τσινγκολάνι.  

«Παγώνει» την Ευρώπη, κυρίως τη Δυτική και Βόρεια Ευρώπη, το έστω προσωρινό κλείσιμο της στρόφιγγας του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream από τη Ρωσία, με επίσημη δικαιολογία τις εργασίες συντήρησης. Αναλυτές όμως φοβούνται το σενάριο «ουδέν μονιμότερον του προσωρινού» με προοπτική την πλήρη διακοπή του εφοδιασμού.

Το ενδεχόμενο να αποφασιστούν διακοπές της ηλεκτροδότησης στα νοικοκυριά, ακόμα και δελτίο δεν αποκλείει ο επικεφαλής της γερμανικής ομοσπονδιακής υπηρεσίας δικτύου (Bundesnetzagentur), Κλάους Μίλερ.

Ο αγωγός φυσικού αερίου της Gazprom θα κλείσει προσωρινά και τις δύο γραμμές του συστήματος αγωγών φυσικού αερίου της για εργασίες τακτικής συντήρησης, δήλωσε την Παρασκευή ο χειριστής του. Οπως σημειώνει το Reuters, το χρονοδιάγραμμα για τις δραστηριότητες συντήρησης έχει συντονιστεί στενά με τους εταίρους του Nord Stream, πρόσθεσε. Θα παραμείνει κλειστός το διάστημα 11-21 Ιουλίου

«Θα αυξηθούν οι τιμές»

«Ο αγωγός Nord Stream, όπως ανακοίνωσε η Ρωσία, θα μείνει κλειστός για δυο εβδομάδες, για συντήρηση. Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξει ακόμη λιγότερο φυσικό αέριο και οι τιμές θα αυξηθούν», δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Οικολογικής Μετάβασης, Ρομπέρτο Τσινγκολάνι στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky Italia.
 
«Η αγορά του αερίου είναι κερδοσκοπική και θα γίνει μια νέα προσπάθεια, όσο γίνεται μεγαλύτερης αποθήκευσης», πρόσθεσε ο Ιταλός υπουργός.
 
Ο Ρομπέρτο Τσινγκολάνι, τέλος, τόνισε ότι «η Ιταλία έχει καλύψει το 60% της δυνατότητας αποθήκευσης αερίου και θέλει να φτάσει στο 90%. Ένα ποσοστό που, σύμφωνα με την κυβέρνηση της Ρώμης, αποτελεί έναν ρεαλιστικό στόχο».

Πρωτοφανείς καταστάσεις στη Γερμανία

Οι απότομες μειώσεις στις παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream οδηγούν τις γερμανικές αρχές να κάνουν επείγουσες προετοιμασίες για το ενδεχόμενο ο χειμώνας στη Γερμανία να είναι εξαιρετικά σκληρός.

«Αν φθάσουμε στο σημείο να επιβάλουμε δελτίο, θα χρειαστεί να μειώσουμε τη βιομηχανική κατανάλωση πρώτα» διευκρίνισε ο επικεφαλής της ομοσπονδιακής υπηρεσίας δικτύου (Bundesnetzagentur) σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα Σάββατο στα έντυπα του ομίλου μέσων ενημέρωσης Funke.

Αν και ο κ. Μίλερ διαβεβαίωσε πως η Γερμανία δεν αντιμετωπίζει σήμερα ελλείψεις ηλεκτρισμού, πετρελαίου ή βενζίνης, τόνισε πως τα νοικοκυριά πρέπει να επικεντρώσουν τις προσπάθειές τους στην εξοικονόμηση ενέργειας για να μειωθεί η κατανάλωση αερίου.

Ακόμη κι αν η Ρωσία σταματούσε εντελώς τις παραδόσεις, η Γερμανία θα συνέχιζε να παραλαμβάνει ποσότητες από αγωγούς στη Νορβηγία και στην Ολλανδία και υγροποιημένου φυσικού αερίου (ΥΦΑ) από άλλες χώρες, σημείωσε ο κ. Μίλερ.

«Τα προϊόντα και οι υπηρεσίες διασκέδασης είναι χαμηλότερη προτεραιότητα (...). Οι πισίνες σαφώς δεν είναι κρίσιμης σημασίας, ούτε η παραγωγή μπισκότων σοκολάτας», είπε. «Δεν μπορούμε να θεωρήσουμε κάθε επιχείρηση συστημικά σημαντική», προειδοποίησε ο κ. Μίλερ.

Στο μεταξύ, η ρωσική εταιρία παραγωγής φυσικού αερίου Gazprom ανακοίνωσε ότι η παροχή φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω του σημείου εισαγωγής Σουντζά στην Ουκρανία καταγράφηκε σήμερα στα 42,15 εκατομμύρια κυβικά μέτρα (mcm), έναντι 42,1 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων χθες.

Μία αίτηση για την παροχή ρωσικού φυσικού αερίου μέσω του σημείου εισαγωγής Σοκράνοβκα, απορρίφτηκε ξανά από την Ουκρανία, σύμφωνα με ανακοίνωση της Gazprom.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ