DW: Νέα στοιχεία για το σαμποτάζ στους Nord Stream οδηγούν σε μια σύντροφο Ουκρανού στρατιωτικού

«Τα νέα στοιχεία δείχνουν, τουλάχιστον εκ πρώτης όψεως, κυρίως προς μία κατεύθυνση: προς την Ουκρανία», γράφει η Süddeutsche Zeitung

Νέα στοιχεία για το σαμποτάζ στους αγωγούς Nord Stream οδηγούν σε μια σύντροφο Ουκρανού στρατιωτικού.

Εκτός από τις έρευνες των γερμανικών αρχών, κι άλλες ευρωπαϊκές υπηρεσίες, όπως αυτές της Δανίας και της Σουηδίας, είναι σε αναζήτηση στοιχείων γύρω από την υπόθεση
Τον Σεπτέμβριο του 2022, οι αγωγοί φυσικού αερίου Nord Stream υπέστησαν σοβαρές δολιοφθορές. Μέχρι προσφάτως, τα μόνα ίχνη που είχαν βρει Γερμανοί ερευνητές ήταν σε ένα ιστιοπλοϊκό σκάφος, το Andromeda: μικροσκοπικά σωματίδια εκρηκτικής ύλης, καθώς και ίχνη ανδρικού DNA. Τώρα, όμως, η υπόθεση φαίνεται να αποκτά νέα διάσταση.

«Τα νέα στοιχεία δείχνουν, τουλάχιστον εκ πρώτης όψεως, κυρίως προς μία κατεύθυνση: προς την Ουκρανία», γράφει η Süddeutsche Zeitung. «Η Ομοσπονδιακή Εγκληματολογική Υπηρεσία (BKA) διεξήγαγε έρευνα στο διαμέρισμα μιας νεαρής γυναίκας, η οποία φέρεται να διατηρούσε σχέση με έναν εκ των υπόπτων που επέβαιναν στο Andromeda. Ο Ουκρανός ύποπτος, μέλος του ουκρανικού στρατού, λέγεται ότι πολεμά σήμερα εναντίον των Ρώσων εισβολέων».

Όπως αναφέρει η εφημερίδα του Μονάχου, η γυναίκα και ο ύποπτος έχουν και ένα παιδί, από το οποίο «οι ερευνητές της BKA πήραν δείγματα DNA, ώστε να τα συγκρίνουν με τα ίχνη που βρήκαν στο Andromeda. Εάν παρουσιαστεί αντιστοιχία, αυτή θα αποτελέσει μια ισχυρή απόδειξη ότι ο Ουκρανός βρισκόταν στο σκάφος τη στιγμή του εγκλήματος». Πάντως, το γερμανικό μέσο προσθέτει ότι «όπως δήλωσε συγγενής του, ο ύποπτος βρισκόταν στην Ουκρανία το περασμένο φθινόπωρο». Από την πλευρά του, το περιοδικό Spiegel τονίζει ότι «μέχρι στιγμής, πολύ λίγα είναι γνωστά για την πραγματική ταυτότητα των δραστών ή των υποκινητών της επίθεσης και ενδέχεται να έχουν τοποθετηθεί επιδέξια πολλά ψεύτικα ίχνη».

«Εκτός από τις έρευνες των γερμανικών αρχών, κι άλλες ευρωπαϊκές υπηρεσίες, όπως αυτές της Δανίας και της Σουηδίας, είναι σε αναζήτηση στοιχείων γύρω από την υπόθεση», επισημαίνει η tagesschau. «Παρότι μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει σχεδόν τίποτα γνωστό για τα αποτελέσματα των ερευνών, ο αρμόδιος Σουηδός εισαγγελέας δήλωσε προσφάτως πως 'έχουμε μια πολύ καλή εικόνα για το τι και πώς συνέβη στον τόπο του εγκλήματος'».
 

Πηγή: DW - Γιώργος Πασσάς