Νιγηρία: Επίθεση του Ισλαμικού Κράτους σε φυλακή στην Αμπούτζα - Απελευθέρωσε εκατοντάδες τζιχαντιστές

Συνολικά έφυγαν 879 κρατούμενοι. Από αυτούς, οι 443 παραμένουν ασύλληπτοι, ενώ οι υπόλοιποι εντοπίστηκαν και οδηγήθηκαν πίσω στα κελιά τους. Τέσσερις κρατούμενοι σκοτώθηκαν και άλλοι 16 τραυματίστηκαν κατά την εισβολή.

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε το βράδυ της Τετάρτης την ευθύνη για την επίθεση σε μια φυλακή, στην πρωτεύουσα Αμπούτζα, και την απελευθέρωση περίπου 440 κρατουμένων, γεγονός που εντείνει τους φόβους ότι οι τζιχαντιστές αποτολμούν επιχειρήσεις και εκτός των βορειοανατολικών επαρχιών της Νιγηρίας, όπου έχουν τα προπύργιά τους.

Ο Σουάιμπ Μπελγκόρε, ο μόνιμος γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών, είπε στους δημοσιογράφους έξω από τη φυλακή (όπου κρατούνταν 900 άτομα), ότι ένα μέλος των υπηρεσιών ασφαλείας σκοτώθηκε στην επιδρομή και άλλοι τρεις φρουροί τραυματίστηκαν. Απέδωσε την επίθεση στην ισλαμιστική οργάνωση Μπόκο Χαράμ, μέλη της οποίας κρατούνταν στη φυλακή αυτήν.

Ο εκπρόσωπος υποστήριξε ότι οι δράστες ήθελαν να απελευθερώσουν άλλα μέλη της οργάνωσης που όμως κρατούνταν μεταξύ του "γενικού πληθυσμού" της φυλακής. "Για τον λόγο αυτόν δραπέτευσαν και άλλοι, όμως πολλοί από αυτούς επέστρεψαν» πρόσθεσε.

Συνολικά έφυγαν 879 κρατούμενοι. Από αυτούς, οι 443 παραμένουν ασύλληπτοι, ενώ οι υπόλοιποι εντοπίστηκαν και οδηγήθηκαν πίσω στα κελιά τους. Τέσσερις κρατούμενοι σκοτώθηκαν και άλλοι 16 τραυματίστηκαν κατά την εισβολή.

«Κάποιοι παραδόθηκαν οι ίδιοι στην αστυνομία, άλλους τους βρήκαμε στη ζούγκλα όπου κρύβονταν», είπε ο Μπελγκόρε.

Έξω από τη φυλακή οι δημοσιογράφοι είδαν καμένα αυτοκίνητα που έφεραν τρύπες από σφαίρες – σημάδια από τη μάχη που δόθηκε γύρω από το κτίριο κατά τη διάρκεια της νυχτερινής επιδρομής.

Ο πρόεδρος Μουχαμαντού Μπουχάρι, που κατευθυνόταν στην ιδιαίτερη πατρίδα του, την Ντάουρα, για τη μουσουλμανική γιορτή Αϊντ αλ Άντχα, επισκέφθηκε τη φυλακή και ζήτησε να ενημερωθεί για την επίθεση.

Σε μια άλλη επίθεση, σήμερα, η αυτοκινητοπομπή του προέδρου που κατευθυνόταν στην Πολιτεία Κατσίνα δέχτηκε πυρά. Στα οχήματα επέβαιναν σωματοφύλακες, σύμβουλοι και άλλοι εργαζόμενοι στην προεδρία, όχι όμως και ο ίδιος ο Μπουχάρι. «Οι δράστες άνοιξαν πυρ στην αυτοκινητοπομπή αλλά απωθήθηκαν από τους στρατιώτες, τους αστυνομικούς και το προσωπικό ασφαλείας που την συνόδευε» ανέφερε ένας εκπρόσωπος της προεδρίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ