New York Times: Σε 24ωρη απεργία πάνω από 1.100 εργαζόμενοι - Ζητούν αυξήσεις στους μισθούς

«Αν και είμαστε απογοητευμένοι που το NewsGuild απειλεί με απεργία, είμαστε έτοιμοι να διασφαλίσουμε ότι οι NY Times θα συνεχίσουν να εξυπηρετούν τους αναγνώστες μας χωρίς διακοπή»

Περισσότεροι από 1.100 εργαζόμενοι στους New York Times, που είναι μέλη του συνδικάτου, αναμένεται να προχωρήσουν την Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου σε 24ωρη απεργία.

Παρόμοια κινητοποίηση στην ιστορική εφημερίδα έχει να γίνει από τα τέλη της δεκαετίας του 1970.

Οι υπάλληλοι θα κάνουν πικετοφορία έξω από τα γραφεία στις 13:00, με παρουσία σημαντικών δημοσιογράφων όπως η Nicole Hannah-Jones η οποία αναμένεται να μιλήσει.

Μεγάλα τμήματα της εφημερίδας μπορεί να χάσουν έως και το 90% του εργατικού δυναμικού τους κατά τη διάρκεια της απεργίας, σύμφωνα με το NewsGuild της Νέας Υόρκης, το οποίο εκπροσωπεί δημοσιογράφους και άλλα στελέχη των NY Times.

Την Πέμπτη το κοινό θα πάρει μια «γεύση» από την επικαιρότητα, χωρίς τη σκληρή και άκρως ενημερωτική δημοσιογραφία των Times.

«Ελπίζαμε να καταλήξουμε σε μια δίκαιη συμφωνία πριν από το τελεσίγραφο, αλλά περισσότεροι από 1.100 εργαζόμενοι είμαστε έτοιμοι να πάρουμε θέση μαζί, ο ένας για τον άλλον και για όλους τους δημοσιογράφους παντού» δήλωσε η δημοσιογράφος Τζένη Βρέντας την Τρίτη το βράδυ.

Η επαπειλούμενη απεργία έρχεται, καθώς η διοίκηση της «γκρίζας κυρίας» και το NewsGuild εξακολουθούν να βρίσκονται σε διαφωνία για μια σειρά ζητημάτων, κυρίως για τους μισθούς.

Τα δύο μέρη διαπραγματεύονται από τη λήξη της τελευταίας σύμβασης τον Μάρτιο του 2021.

Μετά από ενάμιση χρόνο διαπραγματεύσεων, οι συνδικαλιστές αποφάσισαν να αποχωρήσουν από τις συζητήσεις.

New York Times

Και οι δύο πλευρές προσπαθούν να καταλήξουν σε συμφωνία και να αποφύγουν την 24ωρη απεργία. Οι διαπραγματεύσεις συνεχίστηκαν μέχρι το βράδυ της Τρίτης.

Ο εκπρόσωπος του σωματείου, Wen Zhuang, είπε ότι δεν υπάρχουν άλλες προγραμματισμένες συνεδριάσεις, γεγονός που θα καθιστούσε πολύ πιο δύσκολη την επίτευξη συμφωνίας της τελευταίας στιγμής.

Η επικεφαλής ανθρώπινου δυναμικού των NYT, Jacqueline Welch, τόνισε στους υπαλλήλους της ότι οι εργαζόμενοι που θα συμμετάσχουν στην κινητοποίηση «δεν θα πληρωθούν από την εταιρεία για τη διάρκεια της απεργίας». 

Η Charlotte Klein, του Vanity Fair, ανέφερε ότι οι διευθυντές προσπαθούν να βρουν τρόπους για να διατηρήσουν τη ροή των ειδήσεων, τη συγκεκριμενη ημέρα, ζητώντας από τους δημοσιογράφους να προετοιμάζουν και να αρχειοθετούν ειδήσεις από νωρίς. 

Μεγάλο μέρος του προσωπικού της εφημερίδας στο εξωτερικό δε θα συμμετάσχει, καθώς δεν είναι μέλη του σωματείου.

«Αν και είμαστε απογοητευμένοι που το NewsGuild απειλεί με απεργία, είμαστε έτοιμοι να διασφαλίσουμε ότι οι Times θα συνεχίσουν να εξυπηρετούν τους αναγνώστες μας χωρίς διακοπή» επανέλαβε την Τρίτη εκπρόσωπος των NYT.

Πηγή: skai.gr