Νέος Βρετανός υπουργός Εσωτερικών ο πακιστανικής καταγωγής Σάτζιντ Τζάβιντ

Τον έως σήμερα Υπουργό Κοινοτήτων Σατζίντ Τζαβίντ επέλεξε η Τερέζα Μέι για αντικαταστάτη της Άμπερ Ραντ στο Υπουργείο Εσωτερικών.

Η κα Ραντ παραιτήθηκε τη νύχτα της Κυριακής από τη θέση της Υπουργού Εσωτερικών στον απόηχο των χειρισμών της στην υπόθεση των μεταναστών της λεγόμενης «γενιάς του Windrush».

Ο 49χρονος κ. Τζαβίντ γίνεται ο πρώτος Βρετανός Υπουργός Εσωτερικών με μη βρετανική εθνική καταγωγή, καθώς οι γονείς του προέρχονται από το Πακιστάν.

Πρόκειται για έναν πολιτικό με σταθερά ανοδική διαδρομή, γεγονός που τον έχει κατατάξει μεταξύ των πιθανών μελλοντικών ηγετών του Συντηρητικού Κόμματος.

Την τελευταία εξαετία έχει διατελέσει Οικονομικός Γραμματέας του Υπουργείου Οικονομικών, Υφυπουργός Οικονομικών με αρμοδιότητα το Σίτυ του Λονδίνου, Υφυπουργός Ισότητας, Υπουργός Πολιτισμού, ΜΜΕ και Αθλητισμού, Υπουργός Επιχειρήσεων, Καινοτομίας και Δεξιοτήτων και έως σήμερα Υπουργός Στέγασης, Κοινοτήτων και Τοπικής Διακυβέρνησης.

Μόλις χθες με άρθρο του στην Sunday Telegraph είχε εμφανιστεί επικριτικός έναντι της κυβέρνησής του για τον τρόπο αντιμετώπισης μεταναστών που βρίσκονται στη Βρετανία εδώ και δεκαετίες, λέγοντας ότι στη θέση τους θα μπορούσαν να βρίσκονται οι δικοί του γονείς.

Υπενθυμίζεται ότι το σκάνδαλο Windrush αφορά την ειδοποίηση που έλαβαν από το Υπουργείο Εσωτερικών δεκάδες μετανάστες από χώρες κυρίως της Καραϊβικής, που ζουν στη Βρετανία επί πολλές δεκαετίες, να εγκαταλείψουν τη χώρα στη βάση της μη προσκόμισης παλαιών αποδεικτικών εγγράφων.

Η Άμπερ Ραντ υπέβαλε την παραίτησή της στην Πρωθυπουργό Μέι παραδεχόμενη ότι «ακούσια παραπλάνησε» επιτροπή της Βουλής των Κοινοτήτων όταν αρνήθηκε το υπουργείο της έχει θέσει συγκεκριμένους αριθμητικούς στόχους για την απέλαση παράνομων μεταναστών. Η αντιπολίτευση αποδίδει τη μεταχείριση των μεταναστών της γενιάς του Windrush στη σπουδή για υλοποίηση των στόχων αυτών και στο εν γένει «εχθρικό περιβάλλον» για τους μετανάστες που έχει διαμορφωθεί στο καθ’ ύλην αρμόδιο υπουργείο από την εποχή υπουργίας της Τερέζα Μέι.

Το χαρτοφυλάκιο που αναλαμβάνει ο Σατζίντ Τζαβίντ περιλαμβάνει πέρα από τη μετανάστευση την αστυνόμευση, την αντιτρομοκρατική πολιτική και τις υπηρεσίες πληροφοριών ασφαλείας.

Σημειώνεται ότι ο κ. Τζαβίντ υποστήριξε την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ, αν και έχει χαρακτηριστεί «χλιαρός Remainer». Η κα Ραντ θεωρείτο από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές του ηπιότερου δυνατού Brexit στο υπουργικό συμβούλιο.

Τη θέση του κ. Τζαβίντ στο Υπουργείο Κοινοτήτων αναλαμβάνει ο Τζέιμς Μπρόκενσαϊρ, ο οποίος έχει επανέλθει στην πολιτική δράση λίγους μήνες μετά από την παραίτησή του από το Υπουργείο Βόρειας Ιρλανδίας για να υποβληθεί σε θεραπείες για καρκίνο στον πνεύμονα.

Τη θέση της Υφυπουργού Ισότητας που επίσης κατείχε η Άμπερ Ραντ αναλαμβάνει η Υπουργός Διεθνούς Ανάπτυξης Πένυ Μόρντοντ.



Πηγή: Θανάσης Γκαβός - skai.gr