Στην έκθεση της ένωσης ευρωπαϊκών πανεπιστημίων «διεθνείς κατατάξεις των πανεπιστημίων και ο αντίκτυπός τους» που δημοσιεύθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, εξετάστηκαν 13 συστήματα αξιολόγησης συμπεριλαμβανομένων των λιστών της Ακαδημίας της Σαγκάης και της Times Higher Education.
Τέτοιες κατατάξεις καλύπτουν μόλις περίπου το 3% των πανεπιστημίων του κόσμου (17,000) και αντανακλούν την απόδοση της πανεπιστημιακής έρευνας «με πολύ μεγαλύτερη ακρίβεια από την διδασκαλία», καθώς οι δείκτες που χρησιμοποιούνται για την αξιολόγηση της διδασκαλίας είναι όλοι «έμμεσοι, όπως και η σύνδεσή τους με την ποιότητα της διδασκαλίας στην καλύτερη περίπτωση είναι έμμεση και αυτή», σύμφωνα με την έκθεση.
Τα υπάρχοντα συστήματα λειτουργούν υπέρ των αγγλόφωνων ιδρυμάτων
Διαπιστώθηκε επίσης ότι οι παγκόσμιες κατατάξεις ευνοούν τα πανεπιστήμια από αγγλοσαξονικές χώρες διότι οι εργασίες σε άλλες γλώσσες αναφέρονται λιγότερο, δίδοντας στους μη αγγλοσάξονες ακαδημαϊκούς χαμηλότερη βαθμολογία.
Ο γενικός διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης της Επιτροπή για τον Πολιτισμό και την Εκπαίδευση Jan Truszcynski τόνισε ότι το σύστημα U-Multirank θα περιληφθεί στις τροπολογίες της Οδηγίας για τα Επαγγελματικά Προσόντα αργότερα μέσα στο χρόνο, σε μια προσπάθεια να τεθεί επισήμως σε ισχύ.
Το σύστημα της Επιτροπής U-Multirank, που αναπτύχθηκε τα τελευταία δύο χρόνια από μια κοινότητα ακαδημαϊκών και χρηματοδοτήθηκε από την Επιτροπή, περιγράφεται ως «ένα νέο, πολυδιάστατο και πολυεπίπεδο εργαλείο κατάταξης για την ανώτατη εκπαίδευση και την έρευνα».
Μια τελευταία μελέτη τον περασμένο μήνα συμπέρανε ότι το σύστημα είναι έτοιμο να εφαρμοστεί, ανάλογα με τη μελλοντική χρηματοδότηση και την εμπορική στήριξη.
Μεγαλύτερη ευελιξία και συνδυασμός των δεδομένων
Το σύστημα U-Multirank δεν αποσκοπεί να παράγει ένα ενιαίο πίνακα κατάταξης, αλλά επιτρέπει στους χρήστες του να επιλέξουν ποιους θεσμούς να συγκρίνουν καθώς και ποια κριτήρια να χρησιμοποιήσουν για την σύγκριση. Η ιδέα είναι το σύστημα να κάνει ομοειδείς συγκρίσεις, να λαμβάνει υπόψη το ευρύ φάσμα των πανεπιστημιακών αποστολών, και να αποφεύγει την εστίαση σε έναν «ανταγωνισμό φήμης» με βάση την έρευνα, που δημιουργούν οι υφιστάμενοι πίνακες κατάταξης.
Ωστόσο τα δεδομένα αυτά θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από τα ΜΜΕ και τα ίδια τα πανεπιστήμια, ως εργαλείο για τη δημιουργία των δικών τους πινάκων κατάταξης.
Το σύστημα U-Multirank θα απαντούσε στις κριτικές που διατυπώθηκαν το 2008 από την έκθεση της Γαλλικής Γερουσίας, η οποία διαπίστωσε ότι η έλλειψη εναρμονισμένων προς τα υφιστάμενα συστήματα δεδομένων για τα γαλλικά πανεπιστήμια είχε ως αποτέλεσμα την προκατειλημμένη πληροφόρηση για τα ιδρύματα ανώτατης εκπαίδευσης της χώρας και αποδυνάμωσε την προβολή της έρευνας που διεξάγεται σε αυτά.
Η Γερουσία είχε προτείνει την ανάπτυξη ενός νέου ευρωπαϊκού πίνακα κατατάξεων των πανεπιστημίων ως αντιστάθμισμα στο σύστημα κατάταξης της Σαγκάης, το οποίο λέγεται ότι ευνοεί τα αγγλόφωνα ιδρύματα.
Ιστορικό
Η Γαλλική Γερουσία ισχυρίστηκε στην έκθεσή της το 2008 ότι η έλλειψη εναρμονισμένων δεδομένων για τα γαλλικά πανεπιστήμια οδήγησε στην προκατειλημμένη πληροφόρηση για τα ιδρύματα ανώτατης εκπαίδευσης της χώρας και αποδυνάμωσε την προβολή της έρευνας που διεξάγεται σε αυτά.
Σε διεθνές επίπεδο, έβλαψε την ελκυστικότητα της Γαλλίας ως προορισμός για ξένες σπουδές για φοιτητές και ερευνητές και μείωσε την προβολή της πανεπιστημιακής έρευνας, αναφέρει η έκθεση.
Υποστήριξε ότι δόθηκε υπερβολική προσοχή στη λεγόμενη κατάταξη της Σαγκάης, δείκτης παρακολούθησης των επιδόσεων της έρευνας στα πανεπιστήμια όλου του κόσμου, το οποίο βάσει της Γερουσία «μόνο εν μέρει και ατελώς αντανακλά την πραγματικότητα».
Το Παρίσι παραπονιέται ότι δίδεται υπερβολική έμφαση στα αγγλόφωνα πανεπιστήμια και ότι υπάρχει προκατάληψη έναντι των μη αγγλόφωνων ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.
Πηγή: EurActiv.gr
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.