Νέα Υόρκη: Θα κλείνουν σε ιδρύματα τους αστέγους με ψυχικά νοσήματα παρά τη θέλησή τους

Την απόφαση ανακοίνωσε ο δήμαρχος Νέας Υόρκης ύστερα από σειρά επιθέσεων στο μετρό της μεγαλούπολης. Σχετικό νομοσχέδιο προβλέπεται να κατατεθεί προς ψήφιση το 2023

Έπειτα από μια σειρά επιθέσεων στο μετρό της Νέας Υόρκης, ο δήμαρχος της αμερικανικής μεγαλούπολης Έρικ Άνταμς ανακοίνωσε χθες Τρίτη ένα σχέδιο για τον εγκλεισμό σε ψυχιατρικά ιδρύματα χωρίς τη θέλησή τους αστέγων που πάσχουν από χρόνια ψυχικά νοσήματα.

«Αν μια σοβαρή ψυχική νόσος έχει ως αποτέλεσμα κάποιος να είναι άστεγος και να αποτελεί κίνδυνο για τον ίδιο, έχουμε ηθική υποχρέωση να τον βοηθάμε να λάβει τη θεραπεία και τη φροντίδα που έχει ανάγκη», επεσήμανε ο Άνταμς στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

«Σήμερα ξεκινάμε μια μακροπρόθεσμη στρατηγική για να βοηθήσουμε περισσότερους ανθρώπους, που πάσχουν από σοβαρές ψυχικές νόσους και δεν λαμβάνουν βοήθεια, να βρουν τον δρόμο τους προς τη θεραπεία και την ανάρρωση», εξήγησε.

Νομοσχέδιο που θα κατατεθεί για ψήφιση το 2023 στη Νέα Υόρκη προβλέπει ότι η αστυνομία, οι κοινωνικές υπηρεσίες και οι υπηρεσίες δημόσιας υγείας θα μπορούν να παρεμβαίνουν στους δρόμους και το μετρό της πόλης για να συλλαμβάνουν και να μεταφέρουν παρά τη θέλησή τους σε ιδρύματα άστεγους που πιστεύεται ότι πάσχουν από ψυχικές και ψυχιατρικές νόσους.

«Εξακολουθούμε να πιστεύουμε λανθασμένα ότι δεν μπορούμε να βοηθήσουμε κάποιον παρά τη θέλησή του αν είναι βίαιος, έχει αυτοκτονικές τάσεις ή αποτελεί άμεσο κίνδυνο», επεσήμανε ο Άνταμς.

«Πρόκειται για έναν μύθο που πρέπει να εξαλειφθεί. Θα κάνουμε τα πάντα για να προσφέρουμε βοήθεια σε όσους πάσχουν από ψυχικές νόσους οι οποίες τους θέτουν σε κίνδυνο και τους εμποδίζουν να αντεπεξέλθουν στις βασικές τους ανάγκες», διαβεβαίωσε ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης.

Πριν τη χθεσινή ανακοίνωση οι εργαζόμενοι στον δήμο και το νοσοκομειακό προσωπικό μπορούσαν να ζητούν τον εγκλεισμό σε ιδρύματα παρά τη θέλησή τους μόνο για τους άστεγους που αποτελούσαν άμεσο κίνδυνο για τον εαυτό τους ή τους άλλους.

Ο Άνταμς, που ανέλαβε τη δημαρχία της Νέας Υόρκης τον Ιανουάριο, δεσμεύθηκε αμέσως να απομακρύνει από τους σταθμούς μετρό της πόλης τους άστεγους που ζουν εκεί. Η αποφασιστικότητά του ενισχύθηκε μετά τον φόνο στις αρχές Ιανουαρίου μιας Αμερικανίδας ασιατικής καταγωγής, την οποία έσπρωξε στις ράγες του μετρό ένας άνδρας που ήταν γνωστό στις νοσοκομειακές υπηρεσίες και την αστυνομία ότι έπασχε από ψυχιατρικά προβλήματα.

Στη Νέα Υόρκη, σύμφωνα με ενώσεις και τις κοινωνικές υπηρεσίες, υπάρχουν 50.000 άστεγοι.

Ο αριθμός των εγκλημάτων στην αμερικανική μεγαλούπολη άρχισε να αυξάνεται το 2021 μετά την πανδημία και το αίσθημα ανασφάλειας των πολιτών επιδεινώθηκε φέτος σε κάποιες συνοικίες και το μετρό, έπειτα και από σειρά επιθέσεων με πυροβόλα όπλα ή μαχαίρια.

Με βάση τα εβδομαδιαία στατιστικά στοιχεία της νεοϋορκέζικης αστυνομίας, 391 άνθρωποι σκοτώθηκαν στη μεγαλούπολη από τον Ιανουάριο και ως τις 27 Νοεμβρίου, έναντι 440 την ίδια περίοδο πέρυσι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ