Κλείσιμο

Νέα πρωτοβουλία ΟΗΕ για επανεκκίνηση διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό

Νέα πρωτοβουλία για την επανεκκίνηση των τελματωμένων διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό αναμένεται να πάρει στο αμέσως προσεχές διάστημα ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ. 

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΣΚΑΪ στη Νέα Υόρκη Γιάννη Καντέλη ο κ. Γκουτέρες είναι πολύ πιθανό να ζητήσει το επόμενο διάστημα την πρώτη διερευνητική –τριμερή- συνάντηση μεταξύ των δύο κοινοτήτων και της ειδικής απεσταλμένης των Ηνωμένων Εθνών Τζέιν Χολ Λουτ. Πρόκειται για μια θετική εξέλιξη για την Κύπρο και κάτι που επιθυμεί ο Νίκος Αναστασιάδης, καθώς Αθήνα και Λευκωσία δε θέλουν πενταμερή σε καμία περίπτωση, και όπως φαίνεται το πιθανότερο είναι ότι ο κ. Γκουτέρες θα ζητήσει τριμερή συνάντηση. 

Σημειώνεται ότι στο ραντεβού Μητσοτάκη – Αναστασιάδη, περάν των εθνικών θεμάτων στα οποία Ελλάδα και Κύπρος έχουν αναπτύξει κοινή γραμμή και στρατηγική, τέθηκε και το θέμα της πτώχευσης της Τhomas Cook. Στο πλαίσιο αυτό, ίσως υπάρξουν συντονισμένες κινήσεις και με άλλες ευρωπαϊκές χώρες που πλήττονται από για συντονισμένες ενέργειες στήριξης των τουριστικών επιχειρήσεων που δέχθηκαν το πλήγμα της χρεοκοπίας του τουριστικού γραφείου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε νωρίτερα την Πέμπτη συναντήσεις με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ και τον πρόεδρο της Κύπρου Αναστασιάδη στο πλαίσιο της ετήσιας Συνόδου του διεθνούς οργανισμού στη Νέα Υόρκη. Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον κ. Αναστασιάδη για τη συνάντηση που είχε την Τετάρτη με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν.

Το μήνυμα πως δεν θα δεχθεί τη διπλωματία των κανονιοφόρων, τις τακτικές εκβιασμού και τις προσπάθειες εξαναγκασμού της ε/κ πλευράς να διαπραγματευτεί υπό πίεση έστειλε, από το βήμα της 74η Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας επανατονίζοντας ταυτόχρονα την πλήρη αφοσίωση και στήριξή του στη νέα προσπάθεια του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, για συνέχιση της διαδικασίας από το σημείο που σταμάτησε στο Κραν Μοντάνα.

Πηγή: skai.gr