Νέα επίθεση Τουρκίας σε Ελλάδα: Ο Ακάρ αμφισβητεί την κυριαρχία των ελληνικών νησιών

Την κυριαρχία των ελληνικών νησιών αμφισβητεί ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, μιλώντας στο Συμπόσιο για το Αιγαίο που οργάνωσε πανεπιστήμιο στη Σμύρνη, τη στιγμή που η Άγκυρα επιχειρεί να γεφυρώσει τα χάσματα με την Αίγυπτο, τα Αραβικά Εμιράτα και το Ισραήλ.

Ο Ακάρ επεσήμανε ότι έχει κάποια προβλήματα με τον γείτονά του και σύμμαχο του ΝΑΤΟ, την Ελλάδα, ενώ κατηγορεί τα έργα κτηματογράφησης των νησιών.

Στο συνέδριο, μάλιστα, αναφέρθηκε στο Αιγαίο ως «θάλασσα των νήσων». Υπενθύμισε, επίσης, την καταστροφή της Σμύρνης, αναφέροντας πως πριν από έναν αιώνα τελείωσε «η ελληνική περιπέτεια. Οι Έλληνες να μην επιδιώκουν νέες περιπέτειες που θα καταλήξουν σε πόνο και απογοήτευση».

«Ένα άλλο πρόβλημα στο Αιγαίο είναι τα προβλήματα που έχουμε με τα νησιά, τις νησίδες και τις βραχονησίδες των οποίων η κυριαρχία δεν έχει μεταφερθεί στην Ελλάδα μέσω συνθηκών. Η Ελλάδα αξιώνει κυριαρχία επ' αυτών και τα διαθέτει ακόμη και προς πώληση. Με αυτή την έννοια, εκμεταλλεύεται επίσης ορισμένες διεθνείς πρωτοβουλίες, όπως περιβαλλοντικά και ενεργειακά προγράμματα της ΕΕ, αρχαιολογικές και κτηματολογικές μελέτες. Τέτοια μονομερή βήματα δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά.

Είναι σημαντικό   να υπενθυμίσουμε κάτι... Σήμερα είναι 9 Σεπτεμβρίου. Είναι  η επέτειος του τέλους της ελληνικής περιπέτειας. Δεν πρέπει να ξεχαστεί πόσο βαρύ ήταν το τίμημα αυτής της περιπέτειας που επιχειρήθηκε πριν από έναν αιώνα και δεν πρέπει να επιδιώκονται  νέες περιπέτειες που θα καταλήξουν πάλι σε πόνο και απογοήτευση.»

Η Τουρκία θέλει να καταστήσει σαφές ότι παρόλο που υποχώρησε σε μερικά ζητήματα δεν πρόκειται να σταματήσει να διεκδικεί αυτά που θεωρεί ότι της ανήκουν δικαιωματικά. 

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας τόνισε πως θα συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ προσπαθεί να δημιουργήσει και θέμα για την τουρκική μειονότητα σε Θράκη, Κω και Ρόδο.

«Kι εμείς κάναμε τις απαραίτητες κοινοποιήσεις για τις δικές μας περιοχές θαλάσσιας ευθύνης. Σε αυτό το πλαίσιο, οι δραστηριότητές μας στις περιοχές που έχουν λάβει άδεια από την 'ΤΔΒΚ' και στις περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας μας θα συνεχιστούν. Η Ελλάδα αν και είναι μέλος της Ε.Ε. αγνοεί τις αξίες της Ευρώπης, τα ανθρώπινα δικαιώματα και το διεθνές δίκαιο και συνεχίζει την καταπιεστικές πολιτικές και πρακτικές  εναντίον της ‘τουρκικής μειονότητας’ που ζει στη Δυτικής Θράκης, στη Ρόδο και στην Κω.»

Παράλληλα, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έθεσε θέμα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών, λέγοντας πως «η Ελλάδα αύξησε την ένταση με μαξιμαλιστικές θέσεις».

Πηγή: skai.gr