Αντιδράσεις για τη στροφή Ερντογάν στην εξωτερική πολιτική: «Μη γλείφεις εκεί που φτύνεις»

Στροφή 180 μοιρών φαίνεται πως κάνει ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε ό,τι αφορά την εξωτερική πολιτική γραμμή που ακολουθεί.

Επίθεση εξαπέλυσε η αντιπολίτευση στον Τούρκο πρόεδρο λέγοντας χαρακτηριστικά «ή μη φτύνεις, ή μη γλείφεις εκεί που φτύνεις», καθώς ολοκληρώθηκαν οι πολιτικές διαβουλεύσεις της Τουρκίας με την Αίγυπτο.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από την πλευρά του υπόσχεται επενδύσεις από τα Εμιράτα και ετοιμάζει να διορίσει πρέσβη στην Αίγυπτο τον Σίσι.

Σε δηλώσεις του ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε πως η Τουρκία δεν είχε ποτέ πρόβλημα με τα Εμιράτα. «Εμείς με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα δεν είχαμε διμερή προβλήματα. Εμείς ποτέ δεν είχαμε αρνητική στάση απέναντι τους.»

Όσο για την Αίγυπτο τόνισε ότι «με την Αίγυπτο αν συμφωνήσουμε μπορούμε να κάνουμε βήματα για τον αμοιβαίο διορισμό πρέσβεων.»

Ο στόχος της Τουρκίας στη Μεσόγειο

Βασικός παράγοντας για τη στροφή στην πολιτική του Ερντογάν ήταν κυρίως η επιδίωξη συμμαχίας. Στόχος του είναι να προσεγγίσει την Αίγυπτο, που παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη Μεσόγειο, καθώς και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Ισραήλ.

Ο Τούρκος πρόεδρος, επίσης, δεν απέκλεισε μια συνάντηση με τον Ισραηλινό πρόεδρο, ενώ πριν δύο μήνες έκανε λόγο για «αιματοβαμμένα χέρια» σχετικά με τους Παλαιστίνιους. 

Πηγή: skai.gr